artikel

Zo zet je jouw bedrijfswagen op naam van de bv

bouwbreed 948

Stel, je besluit de rechtsvorm van je onderneming te wijzigen van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap, een bv. Dan is het voor de hand liggend om jouw bedrijfswagen ook over te schrijven naar die bv. Maar weet jij hoe je dat administratief regelt?

Zo zet je jouw bedrijfswagen op naam van de bv

Ondernemer Bjorn vertelt op het forum van HigherLevel.nl dat hij voor zijn eenmanszaak een bestelauto nodig had met een grijs kenteken. Het werd een Volkswagen Caddy uit 2001. “Omdat dit een eenmanszaak was, stond hij gewoon privé op mijn naam. Recent ben ik van een eenmanszaak naar een bv gegroeid. Nu moet de bestelauto op naam van de bv komen. Ik kom er niet uit welke stappen ik nou moet nemen, maar misschien denk ik te moeilijk. De autopapieren staan uiteraard al op mijn naam, maar hoe krijg ik de Caddy op naam van de bv?” Goede vraag, Bjorn!

Kenteken overschrijven

Norbert Bakker van B2BSure reageert op de vraag: “De auto verandert van eigenaar. Kentekens overschrijven van de ene op de andere eigenaar doe je bij een kentekenloket. De bv is een zelfstandige rechtspersoon. De auto moet dus niet op jouw naam in de bv komen, maar op naam van de bv staan.” Op de site van kentekenloket vind je het dichtsbijzijnde overschrijfpunt. Je kunt hiervoor ook terecht bij een RDW balie of RDW Keuringsstation. Ook kan je een voertuig online overschrijven.

De aftrekbare kosten van jouw bedrijfswagen

De aftrekbare kosten van jouw bedrijfswagen

Tekenbevoegd persoon of gemachtigde

Jij moet als huidige tenaamgestelde, de ‘verkoper’, zorgen dat je het volledige kentekenbewijs, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs meeneemt naar het loket of de balie. Om de auto op naam van je bv te krijgen, heb je daarnaast een uittreksel nodig waaruit blijkt dat jij de tekenbevoegde persoon bent voor die bv. Het uittreksel mag niet ouder zijn dan een jaar.

In principe kan alleen de tekenbevoegde van de bv (dus degene die mag tekenen uit naam van het bedrijf) de overschrijving regelen. Maar het is ook mogelijk dat de tekenbevoegde iemand anders via een eenmalige machtiging toestemming geeft om het voertuig op naam van een rechtspersoon (de bv) over te laten zetten.

De garage vragen of zij het regelen

Als je jouw bedrijfswagen koopt van een garage met de ‘RDW-bevoegdheid Tenaamstelling voertuigbedrijven‘, dan kunnen zij de tenaamstelling voor je regelen. Als alles in orde in is, ontvang je dan van hun het tenaamstellingsverslag. Dat is een schriftelijk bewijs van de transactie. Ook staan hierin de eerste vier (van de negen) cijfers van de tenaamstellingscode. Deze code heb je nodig als je je bedrijfswagen later weer wilt verkopen. De laatste vijf cijfers ontvang je, net als altijd, een paar dagen later samen met je kentekenbewijs in je brievenbus.

De medewerker van het bedrijf vraagt je vooraf om een digitale machtiging te tekenen. Hiermee geef je het bedrijf toestemming om het voertuig op de naam van jouw bv te zetten. Ook hiervoor geldt dat dit gedaan moet worden door de tekenbevoegde van de bv óf door een gemachtigde.

LiveAdvize

Natuurlijk sta er niet alleen voor. Stel hieronder jouw ondernemersvraag aan een expert via ons nieuwe platform LiveAdvize. Veilig, betrouwbaar en gratis!

Reageer op dit artikel

Stel je vraag en chat direct met een adviseur