artikel

De aftrekbare kosten van jouw bedrijfswagen

bouwbreed 1957

Het bezitten van een bedrijfswagen; welke kosten zijn aftrekbaar? Wat zijn de spelregels?

De aftrekbare kosten van jouw bedrijfswagen

Als ondernemer krijg je te maken met verschillende randzaken, wetten en verplichtingen. Zo zijn er ook belastingregels rondom het bezit van een bedrijfswagen. Welke kosten zijn daarvan aftrekbaar? En welke juist niet? Wij begrijpen dat het soms behoorlijk ingewikkeld is, dus helpen we je graag op weg.

Laten we maar meteen beginnen met het goede nieuws: bijna alle kosten van je bedrijfswagen vallen onder de zakelijke onkosten. Deze kosten mag je aftrekken van je winst en dat levert belastingvoordeel op. Maar voor welke kosten geldt dit nou precies? Mag je bijvoorbeeld de kosten van de autoverzekering aftrekken? En hoe zit het met boetes? Wij leggen het je uit.

De btw over de aanschafprijs

Heb je een bedrijfswagen gekocht? De btw over de aanschafprijs mag je terugvragen in je btw-aangifte. Dit geldt zowel voor nieuwe bedrijfswagens, als voor tweedehands exemplaren die je bij een garage gekocht hebt. Het geldt niet voor een tweedehands bedrijfswagen die je van een particulier hebt overgenomen en voor tweedehands ‘margeauto’s‘. In deze gevallen staat er namelijk ook geen btw-bedrag op de factuur.

Leasekosten en btw

Lease jij jouw bedrijfswagen? De kosten van het leasen mag je ook aftrekken van de winst. Let wel op: in het leasebedrag wordt onderscheid gemaakt tussen de btw en de daadwerkelijke leasekosten. Deze moet je dan ook apart van elkaar invoeren in je boekhouding. Of je de waarde van je leasewagen op de balans mag bijschrijven, is afhankelijk van de leasevorm: bij financial lease mag het wel, bij operational lease niet.

De motorrijtuigenbelasting

Of je nou rijdt in een privéauto of in een bedrijfsauto; je moet altijd motorrijtuigenbelasting betalen. De tarieven zijn onder meer afhankelijk van het gewicht van de auto, het verbruik, het soort brandstof en in welke provincie je woont. Voor een bedrijfswagen zijn de kosten van de motorrijtuigenbelasting volledig te boeken als autokosten en mag je dus helemaal aftrekken van je winst.

Afschrijving van je (nieuwe) bedrijfswagen

Of je bedrijfswagen nou zoveel mogelijk binnen staat of je er juist duizenden kilometers mee maakt; auto’s verliezen snel hun waarde. Deze waardevermindering, de afschrijving, mag je ook schrijven als autokosten. De hoogte van dit bedrag hangt af van de aanschafkosten van de auto, de restwaarde en de vermoedelijke gebruiksduur. Het afschrijvingspercentage mag per jaar nooit hoger zijn dan 20 procent van de aanschafwaarde. Vaak wordt dit bedrag met de lineaire methode berekend. Op de website van de Belastingdienst lees je alles over deze afschrijvingsformule.

De BPM

Als ondernemer krijg je bij de aanschaf van je bedrijfswagen te maken met BPM. Dit staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’ en betaal je als je een nieuwe personenauto, motor of bestelauto koopt. De hoogte van de BPM wordt berekend aan de hand van een BPM-tabel en is afhankelijk van de Co2 uitstoot van het voertuig. De BPM is niet direct aftrekbaar, maar je verrekent dit met de jaarlijkse afschrijving (en dat is wel weer aftrekbaar). 

Ondernemer in de bouw

Ondernemer in de bouw

De premie van je autoverzekering

Je mag alleen maar de weg op met jouw bedrijfswagen als je verzekerd bent. De volledige premie van je verzekering valt onder onkosten en mag je dus aftrekken van je winst. Er is geen btw van toepassing.

Van benzinekosten tot de wasstraat

Je mag btw terugvorderen op alle kosten die je hebt gemaakt voor reparaties en onderhoud van je bedrijfsauto. Dit geldt ook voor de kosten van bijvoorbeeld: de wasstraat, betaald parkeren, een parkeervergunning, vloeistoffen, autobanden, tol en de kosten die je moet maken voor het gebruik van veerboten. Let er wel op dat je altijd betaalt met een zakelijk pinpas, creditcard of een zakelijke tankpas.

Zelf opdraaien voor verkeersboete

Krijg je een boete op de mat? Ai, dat is balen. En al helemaal omdat de kosten voor deze boete niet aftrekbaar zijn. Of het nou een bekeuring is voor te hard rijden, door rood rijden of voor verkeerd parkeren: je draait er volledig zelf voor op. Oppassen geblazen dus!

En hoe zit het met de bijtelling?

Hoe zit het nou ook alweer precies met die bijtelling? Hoeveel kilometer mag je privé rijden met je bus voordat je de pineut bent en hoe hoog is het bedrag? Wij leggen het je haarfijn uit in het artikel ‘Mag je privé rijden in je bedrijfswagen?‘

Reageer op dit artikel

Stel je vraag en chat direct met een adviseur