artikel

Eerste Stage V graafmachines

bouwbreed 267

De Europese milieueisen worden steeds strenger en dan niet alleen voor vrachtauto’s. Vanaf 1 januari 2019 treedt de volgende fase in werking voor bouw- en agrarisch materieel.

Eerste Stage V graafmachines

Wanneer het motorvermogen van nieuwe graafmachines, wielladers, dumpers enzovoort onder 56 kW of boven 130 kW ligt, dan moeten ze gaan voldoen aan Stage 5. Voor motorvermogens tussen 57 en 129 kW zijn de strengere eisen pas vanaf 1 januari 2020 aan de orde. Enkele fabrikanten lopen hierbij voorop, zoals JCB en Bobcat. Deze laatste presenteerde eind april op de Intermat in Parijs een eerste serie van Stage V minigravers. Het gaat om de E26, E27z en E27 en hun bedrijfsgewichten zijn respectievelijk 2560, 2700 en 2610 kg.

Een soortgelijke stap wordt gezet in de categorie 3 tot 4 ton, zodat op Intermat ook de Stage V versies te zien zullen zijn van de compacte graafmachines E34 en E35Z. Bobcat heeft tijdens de Parijse beurs meer gegevens over al deze nieuwe machines vrijgegeven. De  2 tot 3 tonners hebben een goede stabiliteit, zijn robuuster uitgevoerd en zijn tegelijkertijd door hun beperkte gewicht goed te vervoeren. Dat kan vaak gewoon op een twee-assige aanhanger achter een krachtige personenauto. Verder vindt Bobcat het gebruikerscomfort van groot belang en zijn er meerdere specificaties en configuraties mogelijk van de minigravers en aanbouwdelen. Dat alles om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan specifieke klantwensen.

Meer informatie

www.bobcat.com/eu/nl/index

Meer CobouwVak productnieuws >>

Reageer op dit artikel