Reynaers werkt 'andersom' aan togen in woontoren

Reynaers werkt 'andersom' aan togen in woontoren

Gigantisch grote ramen die niet aan de bovenkant maar juist aan de ónderkant getoogd zijn, hoe hou je die watervrij? Dat was de unieke vraag die de experts van Reynaers Aluminium kregen voor een woontoren in Eindhoven. De oplossing voor de gevelelementen werd getest op de Reynaers Campus in Duffel bij Antwerpen.

Aannemer Huybregts Relou startte in 2022 de bouw van twee woontorens op De Caai, een duurzame wijk op het voormalige Campinaterrein in Eindhoven. De torens Flow (63 meter) en Fresh (73 meter) zijn onderdeel van een grotere gebiedsontwikkeling van BPD, met in totaal 700 woningen en 18.000 vierkante meter aan voorzieningen. Ze zijn ontworpen door Mei architects and planners. Die bedachten een getoogde onderkant voor de driehonderd ramen in gebouw Flow. Van Oorschot Aluminium uit Helmond kreeg de opdracht om de gevelelementen te produceren. Voor de togen en de bodemprofielen riep de architect de hulp in van Reynaers Aluminium.

Grootste uitdaging

“Een omgekeerde toging, zo’n vraag hadden wij nog niet eerder ontvangen. Het was een leuke uitdaging om eens ‘andersom’ te werken. We zijn met elkaar om tafel gaan zitten om te kijken naar de specifieke eisen, mede gezien de hoogte van het gebouw”, legt projectmanager Rob Grein van Reynaers Aluminium uit. “De grootste uitdaging zat in de ontwatering. Er ontstaat een ophoping van water in de ‘omgekeerde’ toog. Door drukverschil en windbelasting zou dat vrij makkelijk naar binnen kunnen gaan. Dat los je niet alleen op met heel veel gaten in het profiel. De ontwatering moet in balans zijn met de luchthuishouding en bestand zijn tegen steeds extremere weersomstandigheden.”

Reynaers

Testcentrum

Op de tekentafel werkte de development-expert van Reynaers Aluminium een concept uit voor een nieuw bodemprofiel voor raam- en deursysteem ConceptSystem 77 en een toog voor raam- en deursysteem SlimLine 38. “Daarna moesten we aantoonbaar maken dat die producten duurzaam zijn en een lange levensduur hebben”, zegt Rob Grein. “Van Oorschot heeft de twee elementen geproduceerd, in een timmerfabriek zijn de omkastingen gemaakt. Die twee delen zijn in maart van dit jaar naar ons testcentrum in Duffel getransporteerd.”

Na een succesvolle voortest, kon ook keuringsinstantie SKG-IKOB meekijken. “Alles voldeed ruimschoots aan de gestelde eisen”, zegt Grein. “Toen dat aantoonbaar was gemaakt, kon Van Oorschot aan de slag met de serieproductie voor de rest van het project.”

Maatwerk en precisie

Maar daarmee was de rol van Reynaers Aluminium nog niet uitgespeeld. Grein: “Dit waren geen normale gevelelementen. Dat vraagt om maatwerk en precisie in je productieproces én je installatieproces. Dat betekent dat je af en toe met de thermometer naar de klant moet; wordt alles nog gemaakt zoals het bedoeld is? Zitten er installatietechnisch – qua montage – nog aandachtspunten aan? Die kwaliteitsopvolging vinden wij erg belangrijk."

ReynaFlow

Reynaers heeft een systeem ontwikkeld voor procesopvolging: ReynaFlow. Dat monitort automatisch zaken als de logistiek, materiaalbehoefte, buffers en tekorten. "Iedere medewerker in de productie kan precies zien wat er loopt en wat er aan gaat komen. Maar het komt uiteindelijk neer op ‘de handjes’ die het moeten maken. Het blijft mensenwerk. Dus hebben wij voor deze ramen nog een checklist gemaakt voor alle speciale aandachtspunten. Soms moet er nog een extra bandje worden aangebracht en extra kit of dichtingsmiddel. Dat kunnen ze nu allemaal afvinken.” Die oplossingen blijken te werken. De bouw van Flow vordert gestaag en er zijn al heel wat getoogde ramen geplaatst.

Hoe verliepen de testen?

Het gevelelement werd omgekeerd in de testkast gemonteerd. Daarna wordt de testkast onder druk gezet om de gewenste winddruk- en waterbelasting te simuleren. De resultaten die specifiek zijn getest voor de woontorens Flow en Fresh:

AWW ConceptSystem 77 met een nieuw bodemprofiel:

  • Lucht: klasse 4 (600 Pa)
  • Water: 7A + 310 Pa (7A = 300 Pa)
  • Wind: 3B (1200 Pa, 1/200)

AWW SlimLine 38 met een toog van 4,5 meter aan de onderzijde:

  • Lucht: klasse 4 (600 Pa)
  • Water: 7A + 330 Pa (7A = 300 Pa)
  • Wind: 3B + 1260 Pa (3B = 1200 Pa, 1/200)

Dit artikel is gesponsord door Reynaers Aluminium.