Beter bouwen met QuadCore sandwichpanelen

Beter bouwen met QuadCore sandwichpanelen

Het QuadCore AWP gevelpaneel is het milieuvriendelijkste paneel in de Nederlandse markt, een conclusie die volgt uit de berekeningen voor de Nationale Milieudatabase. Waarom krijgt dit gevelpaneel deze classificatie?

Kingspan QuadCore panelen hebben de laagste MKI-score in de sector, bijna 50 procent lager dan standaard PIR en steenwol-sandwichpanelen met een Rc-waarde van 4,7. Dat haalt de milieu-impact van een gebouw serieus naar beneden. Daarbij zijn QuadCore AWP gevelpanelen opgenomen in de lijst van goedgekeurde producten voor de Milieu-Investeringaftrek (MIA) opgesteld door de Nationale Milieu Database.

We behalen betere isolatiewaarden met dunnere panelen”

Hoge isolatiewaarde

De lagere MKI-score is niet het enige voordeel van een QuadCore sandwichpaneel. Ditzelfde paneel haalt namelijk met zijn kerndikte van 90 millimeter vergelijkbare isolatiewaarde als bijvoorbeeld PIR-sandwichpanelen in de markt. Dat is op zichzelf al 10 procent minder product, dus 10 procent meer circulair. Tel daarbij op dat het paneel ook tot 1100 breed te leveren is, waarmee je in dezelfde beweging sneller je wand dicht hebt.

Veel lichter

Door zijn microcellen is het QuadCore paneel tegelijkertijd een stuk lichter dan een PIR-sandwichpaneel. Dat is goed nieuws voor zowel de aannemer als het montagebedrijf, want hierdoor is met deze goed isolerende en milieuvriendelijke panelen veel sneller te bouwen. Joep Breukels, managing director bij Kingspan Geïsoleerde Panelen BeNeLux, legt graag uit hoe dat kan.

“Onze QuadCore kern is een door Kingspan zelf ontwikkelde innovatieve hardschuimisolatie met een kleinere, gesloten celstructuur. Daardoor behalen we betere isolatiewaarden, de laagste bijdrage aan milieukosten en grotere overspanningen met dunnere panelen”, zegt Breukels. “Het QuadCore sandwichpaneel heeft door het gebruik van deze innovatie bij een geringere dikte een hoge isolatiewaarde. Het paneel kan echter niet alleen dunner – 90 millimeter – maar ook breder dan gebruikelijk worden gemaakt. Aannemer en montagebedrijf gaan dat zeker merken in de kortere tijd die nodig is om bijvoorbeeld een gevel dicht te zetten. “

Materiaalbesparing

De duurzaamheid komt naar voren in het circulaire gedrag. “Dat begint altijd met materiaalgebruik. Hier dragen wij hard aan bij: van ons innovatieve QuadCore isolatiemateriaal worden sandwichpanelen gemaakt in 90 mm dikte met behoud van dezelfde isolatiewaarde. Die 10 procent materiaalbesparing is op zich al circulair omdat je het op voorhand niet nodig hebt.”

QuadCore sandwichpanelen

Goed geïsoleerde gebouwschil

Minder grondstoffen(delving), minder productie, minder transport en uiteindelijk minder recycling, maar wel dezelfde isolatiewaarde; dat is de basis van circulair bouwen. QuadCore hardschuim is opgebouwd uit een gesloten celstructuur. Hierdoor ontstaat een hoge thermische weerstand, die leidt tot een toonaangevende lambda-waarde van 0,018 W/mK. Met deze waarde behoort QuadCore tot de best presterende isolatiematerialen.

Het 10 procent dunnere QuadCore paneel haalt dezelfde Rc-waarde als een 100 mm dik PIR-paneel. Dat heeft een Rc die ligt tussen de 4,50 - 4,70 en het dunnere QuadCore paneel komt uit op een Rc van 4,75.

Het is een bijna overbodige tip: wanneer je voor een 100 millimeter dik QuadCore AWP paneel kiest, dan is je isolatiewaarde natuurlijk nog veel beter. Met trots kan Kingspan dan ook zeggen dat het QuadCore AWP gevelpaneel hét milieuvriendelijkste paneel is op de Nederlandse markt, een conclusie die volgt uit de berekeningen voor de Nationale Milieudatabase.

Laagste MKI-score in de sector

De MilieuKostenIndicator (MKI) zijn de kosten die gemaakt moeten worden om de schade aan het milieu, door het materiaalgebruik, ongedaan te maken. Oftewel: een lagere MKI staat voor een lagere impact op het milieu. Uit het rapport van LBP|Sight uit 2022 komt naar voren dat Kingspan QuadCore AWP gevelpanelen de laagste MKI-score in de sector hebben: bijna 50 procent lager dan standaard PIR en steenwol-sandwichpanelen met een Rc-waarde van 4,7.

Besparing op de energiefactuur

Doordat de QuadCore AWP gevelpanelen tot een werkende breedte van 1100 millimeter verkrijgbaar zijn, ontstaan 10 procent minder aansluitingen. Daarmee is het aantal kieren en naden ook 10 procent lager. Dat betekent dat er 10 procent minder kans is op luchtverlies en er dus een hogere energie-efficiëntie ontstaat. Duurzaamheid is op deze wijze als het ware al ingebakken bij de bredere panelen. Overigens is het gevelpaneel projectspecifiek te leveren in een variabele werkende breedte van 600 tot 1200 milimeter, zodat er altijd een passende gevelbreedte mogelijk is.

Minder risico, meer bescherming

Het inbouwen van brandveiligheid is zeer belangrijk bij het ontwerp en de constructie van gebouwen. Door hun samenstelling bieden QuadCore sandwichpanelen de beste brandveiligheid in vergelijking met andere hardschuim sandwichpanelen. Zo scoren ze op brandreactie zeer goed met B-s1, d0. Naast FM 4880 en FM 4881 heeft een groot aantal QuadCore panelen zelfs een FM 4882 certificering, wat maakt dat ze uitermate geschikt zijn voor rookgevoelige omgevingen zoals in de farmaceutische industrie, kleding, voeding & ICT. Dat komt mede door het grote aantal voordelen, zoals de beperkte vlamuitbreiding en beter zicht bij brand. Brand wil je te allen tijde voorkomen. Stel dat het toch gebeurt, dan kun je met QuadCore de bedrijfscontinuïteit waarborgen.

Dit artikel is gesponsord door Kingspan.

Bouwkennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

Bouwkennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

Hoe zet je als bouwprofessional koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Lisa Wille (links) en Heidi Roos van Vink Bouw.

'Dat het ERP-pakket met ons mee kan groeien is een groot pluspunt'

Dertig procent efficiencywinst in drie maanden dankzij nieuwe software; voor Vink Bouw is dat één van de tekenen dat het nieuwe ERP-pakket succesvol is. Lisa Wille en Heidi Roos zetten uiteen wat de voordelen zijn van deze software. "Er waait een frisse wind door de organisatie."

Kennis delen en netwerken helpt prefab bouwen vooruit

Kennis delen en netwerken helpt prefab bouwen vooruit

De stap van traditioneel naar prefab bouwen biedt grote kansen voor de bouw- en installatieketen. Platform PREFAB helpt daarbij met actuele kennis en netwerkactiviteiten, zoals de jaarlijkse vakbeurs PREFAB, dit jaar van 10 tot en met 12 oktober in Den Bosch.

Hoe informatie van en naar de bouwplaats stroomt

Hoe informatie van en naar de bouwplaats stroomt

Het automatiseren van processen in bouwprojecten scheelt tijd, kosten en fouten. Het geeft u de zekerheid dat alle informatie volledig aankomt op kantoor en daar correct wordt verwerkt. Lees in dit artikel waarom en hoe ook u hiervan kunt profiteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.