'Starters kunnen we goed helpen met betaalbare woningen'

'Starters kunnen we goed helpen met betaalbare woningen'

Om de woningnood het hoofd te bieden, bedacht Emergo een nieuw en betaalbaar woningconcept. De grotendeels houten Premodu-woningen worden compleet in eigen fabrieken gemaakt, waardoor ze snel kunnen worden gemonteerd en opgeleverd. Bovendien zijn ze in verschillende opzichten duurzaam.

Emergo startte in 2019 met de ontwikkeling van zijn prefab modulaire woningenconcept onder de naam Premodu. Vandaag de dag heeft Emergo twee moderne, energiepositieve fabrieken, in Stadskanaal en Almelo, met tezamen 23.000 vierkante meter haloppervlakte.

We kunnen de woningen energiearm of zelfs energieneutraal opleveren”

100 Premodu-woningen

De vraag naar de Premodu-woningen groeit nu snel, stelt Hendrik-Jan Weggeman, directeur van Emergo. “We hebben nu projecten in onder meer Overasselt en Groesbeek gerealiseerd. In 2023 zullen we in totaal 50 Premodu-woningen bouwen en in 2024 koersen we op minimaal 100. Ons einddoel is om jaarlijks 450 woningen te bouwen, onze fabriek is ook op dat aantal voorbereid.”

Snelheid en duurzaamheid

Naast wooncomfort worden de Premodu-woningen – van compacte appartementen voor 1 tot 2 personen tot 2-laags gezinswoningen – gekenmerkt door (bouw)snelheid en duurzaamheid. Een rij van vijf Premodu-woningen kan in ongeveer veertien dagen worden gerealiseerd. Een enkele stekkerklare woning kan eenmaal op de bouwplaats binnen vijf dagen volledig gebruiksklaar worden opgeleverd.

8000 flexwoningen

Ook interessant is de bijdrage van Premodu-woningen aan de Nederlandse duurzaamheidsdoelen. Recentelijk werd Emergo als partner benoemd door branchevereniging Aedes om mee te bouwen aan ruim 8000 flexwoningen. “We kunnen de woningen energiearm of zelfs energieneutraal opleveren, bijvoorbeeld door toepassing van zonnepanelen”, zegt Koos Wessels, eveneens directeur van Emergo.

Emergo betaalbare woningen
Slechts drie vrachtwagens zijn nodig voor het vervoer van één prefab woning naar de bouwplaats.

Remontabel

De woningen zijn stuk voor stuk remontabel. "Door de droge verbindingen zijn ze eenvoudig uit elkaar te halen en elders weer neer te zetten. Ook kunnen bouwcomponenten individueel vervangen worden. Aan het einde van de levenscyclus van woningen kunnen de grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Verder bestaat het woningcasco voornamelijk uit houtsysteembouw en de verdiepingsvloeren uit massief hout (CLT), een biobased materiaal. In het hout in een woning wordt meer dan 12.000 kg CO2 opgeslagen.”

Minder stikstofuitstoot

Weggeman vult aan dat de Premodu-woningen ook een oplossing vormen voor de stikstof-problematiek. “Vooral de talloze transportbewegingen van en naar de bouwplaats zorgen voor stikstofuitstoot. Onze woningen worden helemaal in onze eigen fabrieken gemaakt door eigen medewerkers. Installatie van bijvoorbeeld een keuken of badkamer vindt dan ook in de fabriek plaats. Gevolg is dat er op de bouwplaats geen eindeloze stroom aan bouwbusjes te zien is. Slechts drie vrachtwagens zijn nodig voor het vervoer van één prefab woning naar de bouwplaats. Al met al reduceren we het verkeer naar de bouwplaats met wel 70 procent, waarmee we dus ook de emissies verminderen.”

Voldoen aan normen

Deze eigenschappen samen vertalen zich in verschillende duurzaamheidsscores. De Premodu-woningen voldoen aan de BENG-normen en hebben minimaal energielabel A+++. De GPR-score van de woningen ligt tussen de 8,5 en 9,0. Ook de Milieuprestatie Gebouwen MPG is opvallend. Wessels: “Sinds 2021 geldt voor nieuwbouwwoningen een MPG-eis met een grenswaarde van 0,8, per 2030 wordt die grenswaarde zelfs 0,5. De MPG voor de Premodu-woningen is nu al minder dan 0,5.”

Betaalbare woningen

Met comfort, veiligheid, snelheid van bouwen en grote duurzaamheid zijn volgens Wessels en Weggeman nog niet alle voordelen van de Premodu-woningen genoemd. “Betaalbaarheid is tegenwoordig ook essentieel. Een fijne woning moet natuurlijk ook te betalen zijn. We kunnen starters en kleine huishoudens dan ook snel en goed helpen met verschillende betaalbare woningtypes.”

Emergo betaalbare woningen
Emergo-directeuren Koos Wessels (links) en Hendrik-Jan Weggeman.

Familiebedrijf

Emergo Prefab is een innovatieve bouwpartner die zich heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van prefab daken, gevels, woonmodules en complete modulaire woningen. Het 18 jaar jonge familiebedrijf heeft vestigingen in Stadskanaal en Almelo en is verder door heel Nederland actief. De drive van Emergo is plezierig wonen voor iedereen mogelijk te maken. De producten en oplossingen moeten een vernieuwende bijdrage leveren aan de Nederlandse woonomgeving. Bij Emergo werken meer dan 180 medewerkers, grotendeels in vaste dienst, deels ingehuurd.

Dit artikel is gesponsord door Emergo.