Breman wil energiepositief zijn, van installatie tot medewerker

Breman wil energiepositief zijn, van installatie tot medewerker

Bij familiebedrijf Breman draait alles om energiepositief zijn. En dat gaat om meer dan alleen het verduurzamen van gebouwen met energiezuinige installaties, legt Mark Sprenkels van Breman uit: "Energiepositief betekent voor ons meer energie teruggeven dan we vragen aan medewerkers, klanten en de aarde."

De rol van een installatiebedrijf in de energietransitie heeft vanzelfsprekend te maken met het leveren van duurzame energiesystemen. Maar dat is feitelijk nog maar het begin, zegt Mark Sprenkels, manager Kenniscentrum energietransitie bij Breman. “Wij willen op alle fronten energiepositief zijn en willen dat iedereen dat wordt. Wij hebben onszelf doelen gesteld. Zo willen we het verbruik van onze panden en ons wagenpark energiepositief maken. Daarnaast willen we energiepositieve concepten aan de markt aanbieden. We kijken ook hoe het gesteld is met de energiepositiviteit van onze medewerkers: hoeveel energie krijgen ze ervan om bij ons te werken? Hoe tevreden zijn onze klanten met ons? Daar stellen we hoge eisen aan.”

Energiepositief worden in één stap is voor veel mensen zowel financieel als qua werk aan de woning erg ingrijpend”

Energiepositief in stappen

Een voorbeeld van een energiepositief initiatief richting medewerkers, is dat Breman werkt aan het verduurzamen van de woningen van medewerkers. “Energiepositief worden in één stap is voor veel mensen zowel financieel als qua werk aan de woning erg ingrijpend. Het betekent een grote eenmalige investering. Wij proberen het stapsgewijs aan te pakken door het geven van inzicht in het energieverbruik en welke stappen iemand kan zetten om dat te verminderen. Zo bied je eerst perspectief.”

Adviestraject

Daarna krijgen medewerkers informatie over de mogelijke stappen en hulp als ze daarin actie willen ondernemen. “Dat doen we overigens ook bij klanten: we nemen ze mee in een adviestraject. Wat kun je doen om je woning of gebouw op een natuurlijke manier energiepositief te maken?”

Steeds meer een adviesrol

Daar waar nodig biedt Breman hulp bij het verduurzamen zelf. “De noodzaak wordt mede door de hogere energieprijzen steeds meer gevoeld. Wij krijgen dus steeds meer een adviesrol. Onze medewerkers kopen of huren ook woningen bij onze klanten en zijn dus ook gewoon consumenten. Wij merken dat ze zoeken naar hoe ze moeten verduurzamen, of de prikkel nu is dat ze geld willen besparen, of dat ze de wereld een stukje beter willen achterlaten. Wij willen ons onderscheiden door daarin te helpen, niet alleen met advies over warmtepompen, maar ook over bouwkundige aanpassingen. Het hoeft dus niet altijd over installatiekwesties te gaan.” Breman adviseert ook overheden over het energiepositief maken van complexen en wijken.

“Breman is een familiebedrijf en dat voel je", zegt Mark Sprenkels.

Energiepositieve mensen

Energiepositiviteit koppelt Breman nadrukkelijk ook aan de mens. Een voorbeeld is meer energie over hebben aan het einde van je werkdag. Hoe krijgt het installatiebedrijf dat voor elkaar? Sprenkels: “Het is misschien een open deur, maar voor ons begint het met veiligheid voor medewerkers en klanten. Dat staat bij ons op nummer één. Veiligheid is het eerste onderwerp in onze gesprekken. Dat is de eerste voorwaarde als je wilt dat mensen energie overhouden aan het einde van de werkdag.”

Monitoring

Daarnaast is monitoring belangrijk. “Een monteur die naar een klus gaat, heeft vooraf al op basis van verzamelde informatie een goed beeld van wat hij kan verwachten. Een monteur die storingsdienst heeft, kan in veel gevallen een reparatie al op afstand uitvoeren. Die dingen helpen de medewerker om zich fijn te voelen.”

Eigen Academy

Scholing is een volgende component in het energiepositief maken van medewerkers. “Breman heeft een eigen Academy waar medewerkers continu opleidingen kunnen volgen. Die kunnen te maken hebben met de inhoud van het vak, maar het kan ook gaan om opleidingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Op deze drie punten – veiligheid, monitoring en scholing – boeken wij meetbare resultaten op het gebied van energiepositiviteit. We meten dat jaarlijks met een medewerkerstevredenheidsonderzoek. En we hebben een dashboard waar je kunt zien waar we staan op energiepositief vlak.”

Breman heeft een eigen Academy waar medewerkers continu opleidingen kunnen volgen”

Conservatoriumstudenten als monteurs

De energiepositieve opstelling van Breman helpt bij het aantrekken van nieuwe medewerkers, geeft Sprenkels aan. “Dat is in de hele branche een uitdaging. Wij merken dat jongeren graag iets willen bijdragen aan de samenleving en belangrijk willen zijn in de energietransitie. Dat is een positieve ontwikkeling. Zij-instromers zijn geregeld mensen uit een andere branche die gemotiveerd zijn om de wereld wat beter te maken. Zo hebben we diverse conservatoriumstudenten die als warmtepompmonteur werken. Ze zijn op onze Breman Academy opgeleid en willen graag iets doen om verduurzaming te stimuleren.”

Handen uit de mouwen

Er zijn veel manieren om te helpen de energietransitie te versnellen, zegt Sprenkels. “Demonstreren tegen fossiele energie is er één van, maar het is ook goed om zelf de handen uit de mouwen te steken om gebouwen in Nederland energiepositief te maken.”

Tekort aan mensen

Er zijn volgens Sprenkels meer manieren dan alleen fysiek producten installeren: “Je kunt ze immers ook ontwerpen of maken. We hebben nu niet alleen te maken met een tekort aan mensen in de uitvoering, maar ook in de fases ervoor. Bijna elk gebouw is al ontworpen voordat er iets op de bouw gebeurt en ook in de ontwerpfase is behoefte aan medewerkers. Zo hebben we ook op de afdeling HR-mensen nodig om onze medewerkers energiepositief te maken en te houden. Het gaat dus niet alleen om die monteur die een warmtepomp installeert. Het is veel breder dan dat.”

Veel mensen zijn trots dat ze voor ons mogen werken, omdat ze zich verbonden voelen met het gedachtegoed van het bedrijf”

Rentmeesterschap

Ook de bedrijfscultuur speelt een belangrijke rol, geeft Sprenkels aan. “Breman is een familiebedrijf en dat voel je. Veel mensen zijn trots dat ze voor ons mogen werken, omdat ze zich verbonden voelen met het gedachtegoed van het bedrijf. Een belangrijk thema is bij ons bijvoorbeeld rentmeesterschap; de wereld beter achterlaten dan je die hebt gekregen. Dat verbindt de mensen bij Breman enorm.”

Keuze voor het leven

De bedrijfscultuur bij Breman resulteert onder meer in een relatief laag verloop van medewerkers. “Sommigen kiezen Breman voor het leven: die beginnen als stagiair en gaan pas weg als ze met pensioen gaan. Dat zijn wel uitzonderingen, maar de periode dat mensen bij ons werken, is langer dan gemiddeld. We zien ook veel mensen terugkomen die ooit bij ons zijn weggegaan. Het vak waarin wij werken is zelf al continu in ontwikkeling. Dat gaat in een sneltreinvaart. En de mogelijkheden om je te ontwikkelen zijn in de installatiebranche groot. Je hoeft daarvoor niet uit het vak weg; je hoeft het bedrijf niet eens te verlaten.”

Dit artikel is gesponsord door Breman.

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.