Marktintroductie koolstofarm vlakglas is kroon op 'Internationaal Jaar van Glas'

Marktintroductie koolstofarm vlakglas is kroon op 'Internationaal Jaar van Glas'
Het Sluishuis in Amsterdam

Aan AGC Glass Europe heeft het niet gelegen, maar toch is het u wellicht ontgaan dat de Verenigde Naties 2022 hebben uitgeroepen tot 'Internationaal Jaar van Glas'. Terecht, vindt topman Davide Cappellino, want de toepassingsmogelijkheden van glas zijn eindeloos. En onder het motto 'noblesse oblige', zette wereldleider in vlakglas AGC dit jaar weer een grote stap richting een CO₂-neutrale glasproductie.

Nog even en dan zit het Internationaal Jaar van Glas er alweer op. Als wereldleider in vlakglas (zie kader) heeft AGC het VN-
initiatief op alle mogelijke manieren aangegrepen om glas in de schijnwerpers te zetten. Voor zover nodig, want met transparantie voorop beschikt glas over eigenschappen waar consumenten, aannemers en architecten niet omheen kunnen en willen. “Glas helpt mensen om hun dromen waar te maken,” verzekert Davide Cappellino, President van Architectural Glass Europe & Americas Company. “Als een van de belangrijkste bouwmaterialen, biedt glas in woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen licht en comfort. Na al die eeuwen heeft glas nog steeds iets magisch. ‘It’s a kind of magic’ was dan ook de titel van de succesvolle videocampagne die we in dit Internationaal Jaar van Glas op social media hebben gelanceerd, in aanvulling op heel veel andere activiteiten en happenings.”

Passie voor glas

Marktintroductie koolstofarm vlakglas is kroon op ‘Internationaal Jaar van Glas’
Davide Cappellino

Sinds hij 25 jaar geleden in dienst trad van AGC, heeft de passie van Cappellino voor glas nog niets aan kracht ingeboet. Met Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika in zijn portefeuille heeft de Italiaan een werkgebied om U tegen te zeggen. Toch kost het hem desgevraagd geen enkele moeite om projecten in Nederland op te noemen die model staan voor de mogelijkheden van glas in het algemeen en AGC in het bijzonder. “Het Stadkantoor Venlo, dat inclusief ons glas helemaal volgens het Cradle to Cradle-principe is ontworpen en gebouwd. En het duurzame Sluishuis op IJburg in Amsterdam, waaronder onder andere ons brandwerende, gelaagde glas is verwerkt.”

Belangrijke ketenpartner

Als belangrijke ketenpartner in de bebouwde omgeving, is AGC zich volgens Cappellino bewust van haar verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. “Dat is niet iets van de laatste jaren, maar maakt deel uit van de kernwaarden van het bedrijf. We zijn intrinsiek gemotiveerd om de ecologische voetafdruk van glas steeds kleiner te maken. Toen onze leveranciers en afnemers nog nauwelijks bezig waren met duurzaamheid en circulariteit, durfden wij onze nek al uit te steken, bijvoorbeeld door te kijken naar mogelijkheden om glasafvalstromen te integreren in onze glasproductiemethoden. Met succes: de vlakglasproducten die onze fabriek in het Belgische Moustier verlaten, bestaan inmiddels voor dertig procent uit gerecycled glas. Ook innovaties op het gebied van gecoat glas dat beschermt tegen kou of hitte, ultradun vacuümglas en glas dat energie opwekt dankzij ingebouwde foto-
voltaïsche cellen, zijn het resultaat van lef tonen, innoveren en investeren. Véél investeren. Ik schat dat vijftig procent van ons R&D-budget wordt besteed aan duurzame producten, oplossingen en productiemethoden.”

Marktintroductie koolstofarm vlakglas is kroon op ‘Internationaal Jaar van Glas’
Boutique Hotel The Noblemen Amsterdam met Fineo vacuüm glas

Future Vision

De fabriek in Moustier speelt een sleutelrol binnen de ambitieuze ‘Future Vision’ van AGC, die er onder andere toe moet leiden dat de glasproductie in 2050 CO2-neutraal is. Zover is het volgens Cappellino nog lang niet, maar in het Internationaal Jaar van Glas heeft AGC volgens hem wel een reuzenstap gezet. “Bij de duurzame productie van koolstofarm glas, hanteren we een holistische benadering. Die heeft betrekking op de duurzame inkoop van grondstoffen, het gebruik van zeer efficiënte smeltovens en het verhoogd gebruik van gerecycled glas, maar ook op het gebruik van groene energiebronnen en optimalisatie van het transport, zowel tussen de vestigingen van AGC onderling als tussen de AGC-fabrieken en de afnemers in onder andere Nederland. Als onderdeel van een integrale strategie hebben voortdurende investeringen in al deze aspecten van de bedrijfsvoering geleid tot een nieuw vlakglasassortiment dat voor helder glas van 4 millimeter dik een CO2-voetafdruk van minder dan 7 kilogram CO2 per m² heeft. Ten opzichte van de productie van onze traditionele assortiment op het gebied van veiligheidsglas, thermisch isolatieglas en zonwerend glas, betekent dat een reductie van de CO2-uitstoot met 40 procent. Oftewel: een mijlpaal, zonder enige twijfel.”

Je ziet nu al dat de energiecrisis een flinke impuls geeft aan de toepassing van glas met betere energiebesparende eigenschappen.”

Dat AGC steeds meer verduurzaamt, neemt niet weg dat het bedrijf momenteel worstelt met de energiecrisis. “Voor een energie-intensieve industrie als de onze betekent het een enorme uitdaging,” verzekert Cappellino. “Net als veel andere producenten van bouwmaterialen, zagen ook wij ons genoodzaakt de gestegen energieprijzen door te berekenen met een energietoeslag. We konden dat goed uitleggen aan onze klanten en blijven er met hen over in gesprek. Je ziet trouwens nu al dat de energiecrisis een flinke impuls geeft aan de toepassing van glas met betere energiebesparende eigenschappen in nieuwe én bestaande gebouwen.”

Marktintroductie koolstofarm vlakglas is kroon op ‘Internationaal Jaar van Glas’
AGC Glass Building, het NZEB hoofdkantoor van AGC Glass Europe in (Louvain-la-Neuve) België

Nieuwe mogelijkheden

De koolstofarme glasproductenreeks werd in september gepresenteerd op de toonaangevende Glasstec-beurs in Düsseldorf en wordt in eerste instantie alleen in de AGC-fabriek in Moustier geproduceerd. Cappellino: “Begin 2023 volgt onze fabriek in het Franse Seingbouse, waarna ook andere AGC-fabrieken zullen volgen. Wat kwaliteit en technische en esthetische prestaties betreft, doen de koolstofarme glasproducten niet onder voor traditionele AGC-glasproducten, wel zullen ze aanvankelijk iets duurder zijn. Ik ben ervan overtuigd dat ook Nederlandse afnemers zich daar niet door zullen laten afschrikken. Integendeel, dit biedt hen bijvoorbeeld welkome nieuwe mogelijkheden om te voldoen aan de BREEAM-normen die een steeds groter stempel drukken op de gebouwde omgeving.”

Dit artikel is gesponsord door AGC.

Over de Cobouw50

Elk jaar publiceert Cobouw de ranglijst met vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland. Welke bouwers staan erin en hoe doen zij het ten opzichte van elkaar? Alle ranglijsten, bedrijfsprofielen, interviews en analyses zijn nu gebundeld:
Bouwkennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

Bouwkennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

Hoe zet je als bouwprofessional koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Lisa Wille (links) en Heidi Roos van Vink Bouw.

'Dat het ERP-pakket met ons mee kan groeien is een groot pluspunt'

Dertig procent efficiencywinst in drie maanden dankzij nieuwe software; voor Vink Bouw is dat één van de tekenen dat het nieuwe ERP-pakket succesvol is. Lisa Wille en Heidi Roos zetten uiteen wat de voordelen zijn van deze software. "Er waait een frisse wind door de organisatie."

Kennis delen en netwerken helpt prefab bouwen vooruit

Kennis delen en netwerken helpt prefab bouwen vooruit

De stap van traditioneel naar prefab bouwen biedt grote kansen voor de bouw- en installatieketen. Platform PREFAB helpt daarbij met actuele kennis en netwerkactiviteiten, zoals de jaarlijkse vakbeurs PREFAB, dit jaar van 10 tot en met 12 oktober in Den Bosch.

Hoe informatie van en naar de bouwplaats stroomt

Hoe informatie van en naar de bouwplaats stroomt

Het automatiseren van processen in bouwprojecten scheelt tijd, kosten en fouten. Het geeft u de zekerheid dat alle informatie volledig aankomt op kantoor en daar correct wordt verwerkt. Lees in dit artikel waarom en hoe ook u hiervan kunt profiteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.