Minder grondstoffen en snellere bouwtijd met voorspansysteem voor complexe betonconstructies

Minder grondstoffen en snellere bouwtijd met voorspansysteem voor complexe betonconstructies
Fares Beshai, directeur Atlas Bouwtechnisch Adviesburo

Bouwtechnisch adviesbureau Atlas wordt liefst al zo vroeg mogelijk ingeschakeld in het bouwproces. Op die manier kan het bedrijf, dat gespecialiseerd is in voorgespannen beton, al vanaf het eerste ontwerp meedenken over het optimaliseren van betonnen vloer- en wandconstructies en daardoor meer betekenen voor de aannemers die Atlas inschakelen.

Nu gebeurt het nog te vaak dat er pas in een latere bouwfase een beroep gedaan wordt op de expertise van Atlas, constateert directeur Fares Beshai. “Dat zorgt voor dubbel werk als architecten en constructeurs hun tekeningen dan moeten aanpassen.” Een groot voordeel voor de aannemers die al in de beginfase kiezen voor het Atlas-systeem met voorgespannen beton is bovendien dat ze veel kunnen besparen op materiaal. “Het scheelt zo’n 20 tot 25 procent aan grondstoffen voor de constructie”, schat Beshai. Dat zit zowel in het beton als de wapening. Per saldo levert het ook een financiële besparing op en biedt het voordelen in de bouwtijd.

Hoge belasting en grote overspanning

Bij het Atlas-systeem worden er stalen kabels gebruikt in het beton in plaats van of in combinatie met wapeningsnetten of wapeningsstaven. Deze toepassing leent zich vooral goed voor dunne vloeren met hoge belastingen en grote overspanningen. Het systeem werd begin jaren zestig ontwikkeld in de Verenigde Staten en vanwege het succes kort daarna geïntroduceerd in Nederland door een voorloper van het huidige adviesbureau Atlas.

De verschillende expertises die Atlas samenbrengt maken het tot een veelzijdig en compleet bedrijf, zegt Beshai. “Wat ik ervaren heb bij verschillende projecten is dat voor wat wij alleen kunnen doen soms wel drie verschillende bedrijven nodig zijn. De ene voor het leveren van elementen, een ander die tekent en rekent voor de wapening en een derde voor de uitvoering van het werk.” Veel van zijn tijd gaat daarom zitten in vrijblijvend advies over de expertisegebieden van Atlas. Die inspanningen vertalen zich vaak in opdrachten van werk voor aannemers.

Het aantal toepassingsmogelijkheden van het voorspansysteem is groot. Van eenvoudige constructies tot complexere bouwwerken, zoals het gebouw voor de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Grotius in Nijmegen, de vierlaagse parkeergarage Westluidense Poort in Tiel, de parkeergarage onder het Jaarbeursplein in Utrecht, het nieuwe Rijnstate Ziekenhuis in Elst en de uitbreiding van de HAN University of Applied Sciences in Arnhem en Nijmegen om maar een aantal projecten te noemen.

Minder grondstoffen en snellere bouwtijd met voorspansysteem voor complexe betonconstructies
Fares Beshai, directeur Atlas Bouwtechnisch Adviesburo

Ook bij renovatie

De toepassing van het Atlas-systeem heeft inmiddels ook zijn voordelen bewezen later in de levenscyclus van een gebouw, namelijk bij de renovatie. Dat wordt steeds actueler omdat in Nederland sinds begin jaren zeventig al meer dan drieduizend constructies gebouwd zijn met het Atlas-spansysteem. Nu steeds vaker de afweging gemaakt wordt om ze niet te slopen maar te behouden, betekent dat dat er na verloop van tijd wel aanpassing of herstel nodig is. Beshai: “Met ons systeem kunnen we de vloeren heel makkelijk herstellen. De voorspanning zit immers in de vloer en is niet aan het beton gehecht. Daardoor kunnen we de kabels goed opnieuw spannen. En we kunnen kabels vervangen die in de loop der tijd kapot gegaan zijn, bijvoorbeeld als ze doorboord zijn tijdens werkzaamheden.”

Het archief van Atlas bevat de documentatie van vrijwel alle Nederlandse projecten waarbij het voorspan-systeem is toegepast. Die informatie kan van nut zijn bij de renovatie.

Dit artikel is gesponsord door Atlas.

Over de Cobouw50

Elk jaar publiceert Cobouw de ranglijst met vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland. Welke bouwers staan erin en hoe doen zij het ten opzichte van elkaar? Alle ranglijsten, bedrijfsprofielen, interviews en analyses zijn nu gebundeld:

Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig

Als het om wet- en regelgeving gaat, kun je niet zeker genoeg zijn. Met inzichtelijke artikelen, stappenplannen en checklists laat Bouwwetten zien wat de gevolgen van wet- en regelgeving zijn voor de praktijk. In een tumultueuze periode met de introductie van de nieuwe Omgevingswet, is Bouwwetten een betrouwbare partner waar je antwoord op je vragen krijgt.
Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig