Telematica op de bouwplaats: op naar een nieuw verdienmodel?

Telematica op de bouwplaats: op naar een nieuw verdienmodel?

Als je meer inzicht wilt in machines als hoogwerkers en generatoren, dan kom je al snel uit bij telematica. Daardoor weet niet alleen waar je machine uithangt, maar ook hoe veel deze gedraaid heeft en wanneer het tijd is voor onderhoud. Wat levert dit op in de praktijk? En wat is de invloed ervan op businessmodellen voor verhuur?

Hoewel de techniek achter telematica niet nieuw is, is deze wel steeds verfijnder geworden door het uitlezen van elektronische control units. Toch staat de ontwikkeling nog steeds in de kinderschoenen. Dat komt met name omdat er nog weinig standaardisatie is bij fabrikanten. Elke fabrikant heeft zijn eigen telematica-oplossing, interpreteert de ISO standaard op zijn eigen wijze en heeft grotendeels een eigen dataplatform. Het niet delen van alle data is ook nog een punt van aandacht.

John Smeets, Technical Director bij Boels Rental: “Samen met andere grote verhuurbedrijven die ook in het technisch comité van de European Rental Association zitten, bundelen we onze krachten om onze eisen te pushen naar de fabrikanten. We willen graag dat op het gebied van telematica één standaard komt.”

John Smeets, Technical Director bij Boels Rental.
John Smeets, Technical Director bij Boels Rental.

Verder ontwikkelen van telematica

De verhuurorganisatie heeft ook een eigen IT-landschap en integratieplatform ontwikkeld. Een team specialisten van Boels werkt fulltime aan het verder ontwikkelen van telematica. Door de diversiteit van merken, modellen, technieken en data is telematica vooralsnog geen eenvoudig geautomatiseerde plug-and-play.

Wat levert telematica op?

Doordat veel machines zijn uitgerust met deze hardware krijgen aannemers, projectleiders en uitvoerders meer overzicht en inzicht van alle aanwezige machines op de bouwplaats. “Als uit de data blijkt dat bijvoorbeeld nog maar vijftig procent wordt gebruikt, dan kun je makkelijk het aantal machines reduceren. Daarmee verlaag je de kosten van het project”, legt Smeets uit.

Preventief handelen

Daarnaast zorgt telematica in machines voor preventief handelen. Als er een foutcode wordt gegenereerd, kan een monteur direct ter plaatse komen om een machine te onderhouden voordat hij stuk gaat. Vaak blijkt het overigens niet nodig om een monteur fysiek langs te sturen. Telefonisch kunnen er al veel problemen opgelost worden. “Hierdoor kan er voorkomen worden dat materieel uitvalt en projecten – ook al is het maar heel even - stil komen te liggen.”

Telematica draagt bij aan veiligheid bouwplaats

Tot slot kan telematica bijdragen aan de veiligheid van de bouwplaats door autorisatie op afstand. “Op een aantal langdurige projecten bieden we ook key-access oplossingen. We geven gebruikers van de machine een digitale code waarmee ze de machine kunnen starten. Hierdoor voorkom je dat mensen zonder benodigde opleiding de machine kunnen gebruiken. Of dat onderaannemers de machine ongevraagd lenen”, zegt Smeets.

Telematica is een wezenlijk onderdeel van de toekomst, we kunnen straks niet meer zonder”

Dashboards in online omgeving

Zodra fabrikanten en de bouwsector hun IT-architectuur verder moderniseren en standaardiseren zullen de mogelijkheden van telematica verder toenemen. “Telematica is een wezenlijk onderdeel van de toekomst, we kunnen straks niet meer zonder. Doordat we steeds meer data gaan verzamelen en gaan analyseren, ben ik ervan overtuigd dat we straks verbanden gaan zien die we vooraf niet hadden kunnen bedenken. En uiteindelijk geloof ik dat dit de hele verhuursector drastisch zal doen veranderen. Dat, samen met een verbetering in efficiëntie, moet resulteren in kostenreductie op bouwprojecten”, zegt Smeets.

Dit artikel is gesponsord door Boels Rental

Over de Cobouw50

Elk jaar publiceert Cobouw de ranglijst met vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland. Welke bouwers staan erin en hoe doen zij het ten opzichte van elkaar? Alle ranglijsten, bedrijfsprofielen, interviews en analyses zijn nu gebundeld:
Flexibeler gebouwindeling dankzij lichtgewicht Airdeck-vloer

Flexibeler gebouwindeling dankzij lichtgewicht Airdeck-vloer

Gewichtsbesparing; dat is het grootste voordeel van de lichtgewicht Airdeck-verdiepingsvloeren. "Omdat er minder beton nodig is, zijn grotere overspanningen mogelijk. Door het ontbreken van balken onder de geheel vlakke vloer is een veel flexibeler gebouwindeling haalbaar", aldus Frits Simons, directeur van De Hoop Pekso.

KOMO: 'Maak vaart met digitalisering in de bouw'

KOMO: 'Maak vaart met digitalisering in de bouw'

Stichting KOMO stelt data van de eigen certificaten en beoordelingsrichtlijnen gratis ter beschikking aan de hele bouwketen. "Het leidt tot meer efficiency en effectiviteit, zodat de bouwproductiviteit omhoog gaat. Want dat is hard nodig." KOMO pleit ervoor vaart te maken met de digitalisering van de bouw.

De sprekers tijdens het webinar van Kingspan, vlnr: Huib van de Vrie, Kees Hootsen en Evert Kraaima.

'Benut dit jaar om ervaring op te doen met de wet Kwaliteitsborging'

Doordat de invoering van de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) al meerdere keren is uitgesteld, lijkt de aandacht bij een deel van de sector te verslappen. Experts adviseren bedrijven in beweging te komen. "Ga ervaring opdoen voordat de wet officieel van kracht wordt."

Zo kun je bouwmaterieel tot wel een jaar langer gebruiken

Zo kun je bouwmaterieel tot wel een jaar langer gebruiken

Wil je voertuigen en machines economisch beter inzetten en ze over een langere periode afschrijven? Als je ze goed onderhoudt en er keurig mee omgaat, is de technische levensduur vaak geen probleem. Klinkt makkelijk, maar is het praktisch en waarom is dit belangrijk? Tijd om eens kritisch te kijken naar de wijze waarop er met de bedrijfsmiddelen wordt omgegaan en hoe hierin meer inzicht te krijgen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.