United Rentals wil sector vooruit helpen bij verduurzamen bouwplaats

United Rentals wil sector vooruit helpen bij verduurzamen bouwplaats

Het van oorsprong Amerikaanse verhuurbedrijf United Rentals wil zijn activiteiten op de Europese markt flink gaan uitbreiden en verbreden. Na de petrochemie en industrie is de bouw inmiddels ook een belangrijke sector voor het leveren van fluid solutions en schone energie-oplossingen. "Wij zijn een innovatief bedrijf en willen één van de voorlopers zijn bij het uitstootvrij maken van bouwplaatsen," aldus Hendrik Jan Molenaar, General Manager Benelux.

In Europa richt United Rentals zich vooral op het bieden van tijdelijke stroomoplossingen en op de behandeling, opslag en verpomping van vloeistoffen. Ook op bouwplaatsen is daar veel behoefte aan, constateert Molenaar. United Rentals levert de sector onder meer behandeling van (vervuild) grondwater, dieselgeneratoren en battery packs. Nu de sector en zijn opdrachtgevers streven naar emissieloos bouwen, speelt United Rentals daar op in met oplossingen om de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens de bouw zo veel mogelijk terug te dringen.

Dat is iedere keer weer een kwestie van maatwerk, zegt Molenaar. “Je kunt een dieselgenerator neerzetten, maar die stoot schadelijke stoffen uit. Als je geheel of gedeeltelijk batterijen kunt gebruiken, verminder je de draaiuren en daarmee de uitstoot van de generator. Voor pompen geldt hetzelfde. Waar mogelijk zet je elektrische pompen in. Is dat niet mogelijk, dan kun je bijvoorbeeld een elektrische pomp combineren met een batterij. Of – als dat niet kan – gebruik je een dieselpomp. Wij hebben daarvoor een grote vloot generatie stage V-pompen beschikbaar. Dit zijn de milieuvriendelijkste pompen in de markt.”

Waterstof

Een andere optie, waarover veel wordt gesproken, zijn generatoren die op waterstofstof draaien. Maar hiervan is noch de techniek noch de benodigde infrastructuur uitontwikkeld. Daarom is een hybride opstelling, een dieselgenerator met battery pack, de beste optie die United Rentals nu kan bieden. Molenaar ziet dit fenomeen ook bij zwaar bouwmaterieel. “De motoren worden steeds milieuvriendelijker, maar zijn nog niet emissieloos. Bij stroomvoorziening kun je nu soms met batterijen vooruit, maar voor de lange termijn kijken we ook naar andere technologieën.”

United Rentals beschikt over relatief nieuw materieel, dat een stuk milieuvriendelijker is dan oudere generatoren”

Omdat United Rentals zich in Europa pas redelijk recent is gaan richten op tijdelijke stroomoplossingen, beschikt het bedrijf over relatief nieuw materieel, dat een stuk milieuvriendelijker is dan oudere generatoren.

Waar mogelijk kijkt het bedrijf bij bouwprojecten ook naar het gebruik van schone energiebronnen als zonne- en windenergie om het aandeel diesel bij de tijdelijke stroomvoorziening terug te brengen. Dat lukt niet altijd. “Je hebt op een bouwplaats vaak ruimtebeperkingen en een zonnepark heeft veel ruimte nodig.” Als er toevallig in de buurt een zonne- of windpark is, wordt het makkelijker om daarmee de stroomvoorziening op de bouwplaats te voeden, bijvoorbeeld door middel van opslag in een batterij, gekoppeld aan een tijdelijk netwerk als er geen netstroom aanwezig is. In dat geval hoeft een dieselgenerator alleen nog maar te draaien als die parken of de batterijen onvoldoende stroom kunnen leveren. “Je probeert afhankelijk van de situatie te kijken wat het beste is voor een klant. De eerste stap op weg naar de emissieloze bouwplaats is om te bepalen of we het af kunnen zonder dieselgenerator of dat we de rol van de generator zo klein mogelijk kunnen maken,” stelt Molenaar.

United Rentals wil sector vooruit helpen bij verduurzamen bouwplaats

Voorloper

Als innovatief bedrijf volgt United Rentals alle technologische ontwikkelingen op de voet en profiteert daarbij van de ervaring die het concern ook bij andere sectoren heeft opgedaan. “We willen één van de voorlopers zijn bij het uitstootvrij maken van bouwplaatsen omdat we denken dat we daarmee een interessante partner zijn voor onze klanten,” aldus Molenaar.

Hoewel de markt voor stroomoplossingen voor de bouw behoorlijk concurrerend is, kan United Rentals zich daarin prima onderscheiden met zijn productassortiment. Molenaar: “Wij worden vaak ingeschakeld als bedrijven behoefte hebben aan opslag of behandeling van grondwater of aan een combinatie van dieselgeneratoren en pompen. Je moet goed zichtbaar zijn, een goede dienstverlening hebben en een aantrekkelijke prijs.”

We willen één van de voorlopers zijn bij het uitstootvrij maken van bouwplaatsen.”

Uitgangspunt daarbij is om voor klanten administratief de samenwerking met United Rentals zo makkelijk mogelijk te maken en te zorgen dat ze het maximale kunnen halen uit het materieel dat ze huren. United Rentals ontwikkelt daarom een systeem, waarbij klanten op telefoon, computer of tablet in één oogopslag kunnen zien wat ze gehuurd hebben, op welke locatie en wanneer de huurperiode gestart is, of een apparaat op een bepaald moment mogelijk slimmer op een andere projectlocatie ingezet kan worden of overbodig is geworden en beter helemaal uit de verhuur gehaald kan worden. Molenaar: “Het gaat er ons om dat we het klanten makkelijk maken om met ons zaken te doen. Als ze door ons meer inzicht krijgen, kunnen ze ook goede beslissingen nemen.”

Dit artikel is gesponsord door United Rentals.