Zo hielp Unilin bij de nieuwe vleugel van museum Singer Laren

Zo hielp Unilin bij de nieuwe vleugel van museum Singer Laren

In 2018 ging een lang gekoesterde wens van Museum Singer Laren in vervulling: Singer ontving een schenking van Els Blokker-Verwer. De gift omvat de privécollectie kunstwerken van Els en Jaap Blokker: de Collectie Nardinc. Bovendien bevatte de schenking een bedrag voor de bouw van een nieuwe museumvleugel om permanent het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme te kunnen laten zien. Het museum liet er geen gras over groeien en koos na een selectieprocedure architect Bedaux de Brouwer om de nieuwe vleugel van het museum te ontwerpen. Bouwbedrijf Heilijgers realiseerde het ontwerp en na de opening in 2022 heeft Singer Laren de prestigieuze titel "Gebouw van het jaar 2022", uitgereikt door Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), gewonnen!

Aart de Zwaan is uitvoerder bij Heilijgers, een middelgroot bouwbedrijf uit Amersfoort. Een prestigieus project als de uitbreiding van een museum komt niet iedere dag voorbij en vergt het uiterste van het innovatief denkvermogen van de onderneming. De Zwaan: “Heerlijk! De strategie van ons bedrijf is dat we daartoe samenwerken met andere innovatieve partners, we kunnen niet alle wielen zelf uitvinden. Sámen willen we aan oplossingen werken voor moeilijke vraagstukken. Die hadden we bij dit project genoeg en Unilin Insulation bleek daarbij een perfecte ontwikkelingspartner. Verschillende delen van het dak hebben verschillende schuinten, het nieuwe dak is verbonden met het oude en dat alles leidt tot zeer complexe staalconstructies. Niks is recht aan het dak en niks heeft dezelfde maat. Dat levert nogal wat uitdagingen voor de isolerende dakelementen! Vroeger zouden we op locatie alles op maat hebben gemaakt, maar dat is haast niet doenlijk meer. Dat is te tijdrovend en te kostbaar.”

“Wij zochten een partner die meedenkt in oplossingen en vonden die in Unilin”

3D-model is geniaal instrument

Unilin Insulation is al vroeg in het proces benaderd door Heilijgers. Werkvoorbereider Teun Pasterkamp is samen met Unilin Insulation met een 3D-model aan de slag gegaan: “Het is geweldig wat je met dergelijke nieuwe digitale instrumenten kunt doen. Ieder detail kun je digitaal inmeten en bij Unilin Insulation kwamen de dakelementen ook precies passend uit de productielijn.” Er is daarbij gekozen voor de dakelementen met de ‘Dak op Maat’-service. Deze is uitermate geschikt voor speciale en complexe dakvormen.

“Wij zochten een partner die meedenkt in oplossingen en vonden die in Unilin”

“Alles paste en werd door Unilin Insulation op volgorde geleverd”

Aart de Zwaan vervolgt: “De samenwerking is goed verlopen. Ieder dakelement was exact op maat en bij de levering werden ze goed genummerd afgeleverd. Wij hadden niet heel veel plek op de bouwplaats, dus in samenspraak met Unilin Insulation is de levering in drie termijnen verdeeld. Dan werd de auto gelost en konden we meteen gaan leggen. Perfect!”

“Wij zochten een partner die meedenkt in oplossingen en vonden die in Unilin”

“De gekozen oplossing vergroot duurzaamheid.”

Singer Laren bestaat uit een historische villa, museum, theater en beeldentuin. De villa is begin vorige eeuw in Laren gebouwd en in 1956 werd er aan deze villa een museum en een theater aangebouwd. Als historisch complex en grootverbruiker, wil ook Singer Laren haar ecologische voetafdruk minimaliseren. Aart de Zwaan: “De dakelementen van Unilin Insulation pasten perfect in die doelstellingen. De isolatiewaarde is hoog en doordat alles op maat is geleverd, hadden we op de bouwplaats helemaal geen afval.”

Dit artikel is gesponsord door Unilin.