Bouwfysica bij het Rijksvastgoedbedrijf: wetenschap en boerenverstand

Bouwfysica bij het Rijksvastgoedbedrijf: wetenschap en boerenverstand
Binnenhof & skyline ministeries

Of je nu beleidsmedewerker, rechter, gevangenisbewaarder, staatssecretaris of straaljagerpiloot bent: iedereen die in een gebouw waarvoor het Rijksvastgoedbedrijf werkt, heeft recht op een prettige, comfortabele en gezonde werkomgeving, zeggen Stef Voermans en Jaap de Jonge, adviseurs Bouwfysica & Duurzaamheid bij dé vastgoedorganisatie van de Rijksoverheid. Voermans en De Jonge adviseren onder meer op het gebied van visueel, akoestisch en thermisch comfort, luchtkwaliteit en waterdichtheid. En ze zijn op zoek naar nieuwe collega's.

Als adviseur Bouwfysica en Duurzaamheid bij het Rijksvastgoedbedrijf heb je letterlijk toegang tot talloze unieke gebouwen, denk bijvoorbeeld aan paleizen, gevangenissen en hangars van de F35. ,,Mijn werkomgeving is nooit hetzelfde. Die diversiteit vind ik een van de leukste aspecten van dit werk’’, zegt Voermans.

Elk project – of het nu gaat om nieuwbouw, verbouwing en/of renovatie - is bijzonder en vaak uniek, vervolgt Voermans. ,,Ik heb me bijvoorbeeld bezig gehouden met de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. Dat vraagt om maatwerk. Voor ‘normale’ kantoorruimtes zijn er standaardeisen op het gebied van geluid. Maar welke mate van vertrouwelijkheid heb je nodig in een gebouw waarin meer dan twintig Tweede Kamerfracties een plek moeten hebben? Ook bij bijvoorbeeld de verbouwing of nieuwbouw van een rechtbank is beveiliging een heel belangrijk aspect: bij een ophoudcel is een goede geluidisolatie tussen de cellen onderling van groot belang om ongewenste informatieoverdracht tussen verdachten te voorkomen. Juist die specifieke eisen maken ons werk complex en leuk.

Rijksvastgoedbedrijf zoekt adviseur Bouwfysica en Duurzaamheid

Het Rijksvastgoedbedrijf beschikt volgens De Jonge over een ‘basisbibliotheek aan eisen’, maar die kunnen dus niet altijd blind worden toegepast. ,,We moeten ze vaak projectspecifiek maken. Neem het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, een museum met een bijzondere collectie. Het gaat hierbij om museumstukken die je voor de eeuwigheid wilt bewaren. Dat vraagt weer om een hele andere benadering.”

Het Rijksvastgoedbedrijf verkent momenteel de grenzen van hergebruik. Zo is de dienst het project Kantoor Vol Afval (KaVA) gestart, waarbij hernieuwbare, hergebruikte en herbruikbare grondstoffen worden gebruikt en zo min mogelijk primaire, eindige grondstoffen. Materialen die bij sloop of renovaties van andere rijkspanden niet meer gebruikt kunnen worden, komen bij de circulaire gebouwtransformatie goed van pas. Denk aan stenen, deuren, kozijnen of plafondplaten. Voermans: ,,Als bouwfysicus een interessant project. Hoe ziet een circulaire uitvraag er precies uit? Wat doe je met een constructie die je gaat hergebruiken? Hoe zit het met draagvermogen of scheurvorming? En hoe zit het met thermisch comfort bij hergebruikte materialen? Bij dit project werk ik veel samen met andere disciplines, denk aan specialisten op het gebied van elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Het is een mooie puzzel om samen op te lossen.’’

Rijksvastgoedbedrijf zoekt adviseur Bouwfysica en Duurzaamheid

De Jonge benadrukt het nog maar eens: als adviseur Bouwfysica en Duurzaamheid werk je aan de meest bijzondere gebouwen. ,,Elk project is anders. We zijn vooral bezig met toepassingen uit de fysische wetenschap, maar soms moet je ook gewoon je boerenverstand gebruiken!’’

Dit artikel is gesponsord door het Rijksvastgoedbedrijf.