Bouwaansluiting aanvragen: hoe krijgt u snel de juiste aansluiting?

Bouwaansluiting aanvragen: hoe krijgt u snel de juiste aansluiting?
Bouwaansluiting aanvragen: hoe krijgt u snel de juiste tijdelijke aansluiting?

Nederland kleurt rood. Dat is geen temperatuurmeting of een alternatief voetbal-lied. Het is de kaart met beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet. Hoe moet het nu verder als er geen tijdelijke bouwaansluiting meer te krijgen is?

Dat de nood aan de man is, is inmiddels wel duidelijk. Netbeheerders kampen met tekorten aan technisch personeel en materialen. Tegelijkertijd zien ze de energievraag en energie-
invoeding onverminderd stijgen. We bouwen meer, maar leveren ook steeds meer duurzaam opgewekte energie terug. Het gevolg? Het net is overbelast: netcongestie.

Top-4 denkfouten rondom bouwaansluitingen

Door het overbelaste net loopt de wachttijd voor een bouwaansluiting hard op. Het wordt steeds moeilijker om snel de juiste grootverbruikaansluiting te krijgen, ziet ook materieelverhuurder RECO. Het bedrijf verzorgt de complete bouwplaatsinrichting voor meer dan 100 grote bouwprojecten per jaar. Daarnaast is het gespecialiseerd in het aanvraagproces voor bouwaansluitingen. Ondanks de beperkte netcapaciteit is het aanvragen van een bouwaansluiting nog steeds een ondergeschoven kindje.

Dat het aanvragen een vak apart is, blijkt wel uit talloze praktijkvoorbeelden van de afgelopen jaren. RECO heeft een top-4 samengesteld van veelgemaakte denkfouten bij het aanvragen van een bouwaansluiting. Dan hoeft u in ieder geval die fouten niet meer te maken, wel zo handig.

Denkfout #1: Aansluiting aanvragen, dat komt wel. Eerst andere zaken regelen

Enthousiast vliegen de plannen over tafel. 3D-ontwerpen van de herontwikkeling zijn klaar en er zijn genoeg ideeën over de bouwplaatsinrichting, logistieke routes en veiligheidsplannen. En dan komt de vraag: “Oké, als de inrichting en materieelinzet al zóver uitgedacht is, heeft u dan al de bouwaansluiting aangevraagd?”. Een korte stilte. “Nog niet, maar dat gaan we natuurlijk binnenkort ook in orde maken!” is het antwoord. En het gesprek dendert weer door.

Denkfout #2: Aansluiting aanvragen, daar ga je één keer voor zitten en dan is het geregeld

De werkvoorbereider dient de aanvraag in op mijnaansluiting.nl en gaat een bak koffie halen. Tevreden denkt hij: “Zo, dat is ook weer geregeld. Door naar het volgende punt”. Waar hij niet bij stilstaat, is dat het aanvragen van een bouwaansluiting geen actie maar een proces is. Reageert de netbeheerder dat er geen of slechts een kleinere aansluiting beschikbaar is binnen de gevraagde termijn, dan komt er een hoop overleg en regelwerk om de hoek kijken. Ook het regelen van de bemeting en energie-
leverancier verdient aandacht. Tekent u de offerte van de netbeheerder niet op tijd, dan sluit u weer achteraan in de wachtrij. Wanneer de startdatum dichterbij komt en u realiseert dat u eigenlijk niets meer gehoord heeft, dan bent u vaak te laat. Een proces dus, geen actie!

Denkfout #3: Materieel is een gegeven, daar kies ik de beste aansluiting bij

Veel bouwbedrijven gaan uit van standaard
materieel-oplossingen. Oplossingen die ze vaker ingezet hebben. Het probleem van deze benadering is dat dezelfde materieelinzet nooit een besparing op de stroomvoorziening zal opleveren. Zoals Johan Cruijff het zei: “Vaak moet er iets gebeuren voor er iets gebeurt.” Kijk daarom niet alleen naar de passende netaansluiting, maar wees ook innovatief met de materieel-
inzet. Misschien kunt u wel besparen op bouwverwarming met een luchtbehandelingsunit, of kunt u de stroom voor het ketenpark uit zonnepanelen halen. Heeft u deze kennis niet in huis? Vraag dan een materieelspecialist om vanaf de beginfase mee te denken.

Denkfout #4: Bouwaansluiting niet op tijd? Dan regel ik dieselaggregaten voor de eerste weken

Een logische gedachte, maar tegenwoordig is er meer mogelijk op dit gebied. Kijk eens naar duurzame tijdelijke stroomvoorzieningen. Door battery packs of een mega-batterijcontainer te koppelen met een aggregaat, wordt er bijvoorbeeld tot 80% bespaard op uitstoot en brandstofkosten. De besparing loopt op tot 99% als er ook zonnepanelen in het systeem worden betrokken.

RECO, partner vanaf de beginfase en specialist in bouwaansluitingen

“Met deze 4 aandachtspunten in het achterhoofd kan het toch niet meer misgaan? Hoe moeilijk kan het zijn?”, horen we u denken. Toch ontbreekt het in de praktijk vaak aan kennis, ervaring en tijd. Betrek daarom een materieelpartner bij uw project. Niet als u al gaat starten, maar vanaf de allereerste plannen. Kies dan geen partner die alleen vraagt welk materieel u wilt, maar één die adviseert, innovatief is en echt werk uit handen neemt.

Door jarenlange ervaring met het aanvraagproces van bouwaansluitingen en contacten in de branche maakt RECO op dit gebied vaak het onmogelijke tóch mogelijk. Niet met een magische toverstaf, want “het lukt ook wel eens niet”. Maar dan biedt de materieelverhuurder wel een duurzaam alternatief, zoals hybride aggregaten of batterijen. Bouwers en ontwikkelaars ervaren de voordelen: minder materieelkosten, minder CO2-uitstoot, sneller starten met bouwen en geen administratieve last van het aanvraagproces.

Bouwplannen? RECO denkt graag met u mee!

Dit artikel is gesponsord door RECO