De allereerste Cobouw50 Projecten

De allereerste Cobouw50 Projecten

Al vele jaren zetten we bij Cobouw de financiële resultaten van de vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland op een rij. Winst, omzet, liquiditeit; ze zeggen veel over de stand van zaken in de sector. Maar ze zeggen zeker niet alles. De droge cijfers vertellen niet welke fraaie ontwerpen er zijn bedacht, welke technische hoogstandjes er zijn uitgevoerd en welke prachtige bouwwerken dat heeft opgeleverd.


Dat doet Cobouw50 Projecten wel. Dat brengt in beeld welke bijzondere werken er vorig jaar zijn gemaakt. Projecten waar jaren aan gewerkt is en waar de maker, naar ik aanneem, trots op is.

En terecht. Want wie de projectenlijst bekijkt, stuit op meerdere in het oog springende projecten. Wat te denken van Depot van Boijmans Van Beuningen? Of het woon-werkcomplex Valley aan de Amsterdamse Zuidas? Opvallende verschijningen die je niet dagelijks ziet. En voor de bouwers ook geen alledaags werk.

We hebben er voor gekozen om de vijftig grootste projecten op een rij te zetten. Van groot naar klein. Projecten met een omvang van enkele honderden miljoenen tot enkele tientallen miljoenen euro’s. Daarbij hebben we handig gebruik gemaakt van onze Cobouw Bouwberichten-databank. Hoewel dat een uiterst complete databank is, schuilt in de keuze daarvoor wel meteen een beperking. Want als een project daar niet in staat, staat het ook niet in de lijst van dit jaar. Om die reden ontbreken bijvoorbeeld ook de, zonder twijfel fraaie, grond-, weg- en waterbouwprojecten die in 2021 gereed zijn gekomen.

Inherent aan het maken van ranglijsten is dat je vooraf keuzes maakt. En die keuzes zorgen er helaas voor dat je ook wat mist. Misschien zelfs wel het meest fantastische project van 2021. Want wie zegt dat dat juist niet een project was met een omvang te klein voor de top 50? Ja, dat risico lopen we. En natuurlijk denken we na hoe we dat volgende jaar kunnen ondervangen.

Zoals we ook nadenken hoe we de duurzaamheid van de afgeleverde projecten in beeld kunnen brengen en kunnen wegen. Dat is dit jaar helaas niet helemaal gelukt. We zijn een eind gekomen, maar onvoldoende om de vijftig projecten echt goed en deskundig met elkaar te kunnen vergelijken.

Dat moet volgend jaar beter, vinden ook onze ‘vaandeldragers’ Mantijn van Leeuwen van NIBE en Annemarie van Doorn van Dutch Green Building Council. Hun oproep in een uitgebreid gesprek met Cobouw spreekt boekdelen: wie volgend jaar de lijst wil halen moet op zijn minst kunnen vertellen welke Milieu Prestatie Gebouwen-score het project heeft en hoe het bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelen.

Kortom, dit jaar presenteren wij de allereerste Cobouw50 Projecten, maar nu al is zeker dat het niet de laatste keer zal zijn. Net als het zeker is dat de lijst er volgend jaar geheel anders uit zal zien.

Over de Cobouw50

Elk jaar publiceert Cobouw de ranglijst met vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland. Welke bouwers staan erin en hoe doen zij het ten opzichte van elkaar? Alle ranglijsten, bedrijfsprofielen, interviews en analyses zijn nu gebundeld: