Tijdig nadenken over slimme afbouwoplossingen leidt tot topprojecten

Van producent van afbouwsystemen en -materialen heeft Knauf zich steeds meer ontwikkeld tot betrokken kennispartner. Het bedrijf voorziet de bouwkolom al in een vroegtijdig stadium van advies en biedt digitale tools en geïntegreerde oplossingen. Die ondersteuning helpt klanten om afgewogen keuzes te maken en zo te komen tot de beste bouwprojecten.
Delen:
Isala Diaconessenhuis Meppel, eerste all-electric ziekenhuis in Nederland

“Als toeleverancier worden we steeds vaker in de voorbereiding van bouwprojecten aan tafel uitgenodigd om onze specifieke kennis toe te voegen. Voorheen gebeurde dat vaak pas aan het einde van de keten. Dan ben je eigenlijk te laat om de juiste oplossingen aan te dragen”, zegt Bauke Geuzebroek, manager Techniek en Akademie bij Knauf. Die tijdige betrokkenheid verkleint volgens hem de kans dat de bouwpartners tijdens de uitvoering tegen onverwachte problemen aanlopen die dan nog ‘in het werk’ opgelost moeten worden. “We denken mee over de slimste oplossing en kijken ook of die uitvoerbaar is. Met onze kennis kunnen we zo een mooier en beter project realiseren voor de aannemer. Op een efficiënte manier.”

De Technisch Specialisten van Knauf beschikken onder meer over veel kennis op het gebied van duurzaamheid. Ze kennen alle ins en outs van BREEAM, de methode die inzicht geeft in de duurzaamheidsprestatie van projecten, en weten precies welke score een bepaald product oplevert. Zo heeft Knauf bijvoorbeeld een hybride circulair wandsysteem in het assortiment, met daarin hergebruikte gipsplaten. “Voor opdracht-gevers, investeerders en ontwikkelaars valt er nog veel te leren als het gaat om materiaalkeuze of het reduceren van milieuprestaties. Ook daarin kunnen wij samen met onze partners adviseren”, ziet Niek Wouda, market manager Droge Afbouw.

Knauf Hybride Circulaire Wandsysteem toegepast in School Spinoza20first en Sporthal Bajeskwartier, Amsterdam

Waarde creëren in samenwerking met ketenpartners

De adviezen van Knauf beperken zich niet alleen tot de eigen producten, maar strekken zich ook uit tot bijvoorbeeld bouwfysische aspecten als akoestiek en brandwerendheid. En het bedrijf werkt nauw samen met bouwpartijen, zoals andere toeleveranciers en verwerkers, door gezamenlijk geïntegreerde oplossingen te bieden. Een voorbeeld daarvan is een vloerverwarmings­concept. “Dat zal steeds vaker gaan gebeuren”, verwacht Wouda. De prestaties van dat soort concepten zijn uitvoerig getest en vallen onder het KnaufZeker-garantiesysteem om klanten zekerheid te bieden.

“Er wordt ook steeds vaker gevraagd oplossingen te bieden voor logistieke uitdagingen. Naast leveren op het juiste moment is een volgende stap om dat ook te doen in de juiste afmeting en in de juiste verpakkingsvorm, zodat afval tot een minimum wordt gereduceerd. Ook daar proberen we waarde te creëren door mee te denken in het hele proces en passende oplossingen voor te stellen.”

Planner Suite: digitaal platform voor ontwerpproces

De digitale tools van Knauf maken het klanten gemakkelijk om al ruim voorafgaand aan hun bouwproject de juiste keuze te maken uit het assortiment van wand-, plafond-, en vloersystemen. Een mooi voorbeeld is de Knauf Planner Suite, een digitaal platform voor het ontwerpproces van afbouwprojecten met daarin data die altijd up-to-date zijn, makkelijk en snel op te roepen. Klanten die internationale projecten uitvoeren kunnen bovendien eenvoudig schakelen tussen de systeemcatalogi van verschillende landen. De productiviteitstool ondersteunt architecten, aannemers en verwerkers tijdens hun hele BIM-traject en is op verschillende manieren beschikbaar: als plug-in voor Revit en Archicad of als webbased applicatie op de website van Knauf.

Dit artikel is gesponsord door Knauf.