Vrouwen in de bouw: juist nu zijn ze onmisbaar

Het is je vast niet ontgaan: er is dit jaar extra aandacht voor vrouwen in de bouw.

Bouwend Nederland trapte af met de minicampagne #bouwvrouwen, met in het kielzog de nieuwe tv-serie Vrouwen die bouwen. Eind augustus beginnen alweer de verkiezingen rondom de Bouwvrouw van het jaar met als kers op de taart de Top 50 Bouwvrouwen. Het kan niet op.

“En dat is maar goed ook”, zegt Thea van Gelderen, senior consultant bij het werving- en selectiebureau voor de bouw: Centerpoint. “De bouw heeft altijd mensen nodig, toen, nu en in de toekomst. Maar er moeten wel meer vrouwen voor de bouw kiezen. Dat zal de sector goed doen. Het is nog steeds een mannenbolwerk. En kijk al die vrouwen eens schitteren in die tv-serie. Dat is toch prachtig.”

Vrouwen in de bouw: juist nu zijn ze onmisbaar

Vrouwen die hun mannetje staan

“Thea: “Diversiteit binnen je team werkt versterkend. Vrouwen kunnen van nature goed met collega’s uit andere disciplines samenwerken en tot (multidisciplinaire) oplossingen komen. Ze zijn ook goed in het tonen van oprechte belangstelling voor het werk van de ander. Zo kweken ze snel goodwill. Wat dat betreft staan vrouwen zeker hun mannetje.”

Koffie en excuses

Thea vertelt met zichtbaar enthousiasme over haar ervaringen op de bouwplaats. “Het komt weleens voor dat ik de hoofduitvoerder wil spreken, terwijl hij in overleg zit. In dat geval word ik altijd gastvrij ontvangen door een andere uitvoerder. Sterker nog, met een klein charmeoffensief regelt hij alsnog dat de hoofduitvoerder mij even te woord wil staan.”

“Velen associëren de bouw met een mannencultuur: rauwdouwers die hard werken. Dat komt niet overeen met mijn beleving. Ik word in de regel warm onthaald met koffie en welgemeende excuses over van alles en nog wat: sorry voor de rotzooi, kijk uit voor de ladder en ze noemen mij mevrouw. Dat soort dingen dus”, zegt Thea met een glimlach.

Aandeel vrouwen in de bouw onder 10 procent

We kunnen er niet omheen: Thea draagt de bouw een warm hart toe. “Daarom vind ik het zo jammer dat het aandeel vrouwen in de bouwsector nog steeds onder de 10 procent ligt. En daarin sta ik niet alleen. Steeds meer bedrijven willen ook een betere balans tussen man en vrouw en selecteren daar ook op.”

“Bij Centerpoint staan meer dan 800 bouwvrouwen ingeschreven. In de afgelopen jaren hebben we wel veel van hen in contact gebracht met een nieuwe werkgever. Al die vrouwen hebben hun draai gevonden: van kopersbegeleiders tot projectleiders en van werkvoorbereiders tot deeluitvoerders.”

Binding creëren

Thea’s roots liggen in de Fysiotherapie. Toch koos ze voor een andere richting: ze ging als consultant aan de slag bij een werving- en selectiebureau en rondde tegelijkertijd de opleiding P&O af. Daarna kwam ze, via via, in contact met Centerpoint én dat bleek een gouden match.

“Centerpoint is weliswaar geen vrouwenbolwerk, maar bij onze opdrachtgevers werken wel meer “Centerpoint-vrouwen” dan de eerdergenoemde 10 procent. Ik ben op dit moment wel de enige vrouwelijke consultant. Op de administratie werken wel twee vrouwelijke collega’s, maar voor de rest is het ook bij ons nog een mannenwereld”.

“En daar snap ik niets van”, zegt Thea. “Natuurlijk, de definitie van ‘leuke beroepen’ is voor iedereen anders. We hebben allemaal andere interesses. Toch zijn veel vrouwen het er wel over eens dat ze van nature gevoelig zijn voor sfeer en stemmingen. Ze voelen snel aan hoe een ander zich voelt en waar behoefte aan is.”

Ter illustratie: “Tijdens een werkplekinspectie heb ik niet alleen oog voor de arbeidsomstandigheden bij de opdrachtgever, maar let ik ook op de non-verbale communicatie: hoe is de sfeer, wordt er gelachen, is er interactie met collega’s. Kortom, ik wil weten hoe het écht met mijn gedetacheerde professionals gaat”.

“Je wordt in mijn beroep dus betaald om nieuwsgierig te zijn, in de zin van dat je oprecht interesse toont in jouw jongens op de bouwplaats.” Volgens Thea zijn vrouwen bij uitstek in staat om op die manier binding te creëren. Met heldere communicatie en fijngevoeligheid dringen ze snel door tot de kern. “Vandaar dat ik ze graag verwelkom: vrouwelijke collega’s met pit.”

Geen dag hetzelfde

Tot besluit brengen we een bezoek aan een groot utiliteitsproject in Dordrecht. Daar is Thea inmiddels een graag geziene “gast”.

Vrouwen in de bouw: juist nu zijn ze onmisbaar

“Ik blok mijn agenda regelmatig af voor werkbezoeken. Natuurlijk zet ik ook andere kanalen in om contactmomenten te creëren met kandidaten: email, sociale media, onze database, noem maar op. Ik heb sowieso iedere week wel 1 of 2 intakes met een kandidaat naast acquisitiegesprekken met opdrachtgevers.”

Zeg nou zelf, wie wil er nou niet zo’n afwisselende baan in een sector waar zoveel moois wordt gebouwd. Centerpoint heeft vacatures voor consultants in Den Bosch en Amsterdam. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan onze interne vacatures of bel met Thea van Gelderen: 073-7040409.

Dit artikel is gesponsord door Centerpoint.