Met hypermoderne fabriek timmert Excluton verder aan de weg

Met hypermoderne fabriek timmert Excluton verder aan de weg

Om aan de fors toegenomen vraag naar industrieplaten te voldoen, heeft Excluton BV - toonaangevend producent en leverancier van betonnen bestratingsproducten voor de grond-, weg- en waterbouw - op eigen terrein in Druten een nieuwe, hypermoderne fabriek geopend. De X-Con industrieplaten zijn verkrijgbaar in vijftig verschillende varianten. Gemeenten, architecten, projectontwikkelaars, aannemers en andere opdrachtgevers kunnen er van op aan: het familiebedrijf, gehuisvest in de uiterwaarden van de Waal, levert de betonplaten uit voorraad, op tijd en volgens afspraak.

“Industrieplaten zijn de perfecte oplossing voor het permanent of tijdelijk verharden van onder meer buitenterreinen, bedrijfshallen, distributiecentra en agrarische terreinen”, zegt Jurriaan van der Ven, bij Excluton verantwoordelijk voor Sales en Acquisitie. “De vraag naar onze producten, dus ook die van industrieplaten, is de laatste jaren explosief gegroeid”, aldus Van der Ven tijdens een rondleiding door de nieuwe fabriek. Hij wijst naar de grote grondstoffenbunker die tegen de zijgevel van de nieuwe productielocatie is geplaatst. “Die bunker bestaat uit vier compartimenten. Daarin zitten alle grondstoffen die nodig zijn voor de productie van X-Con industrieplaten, op de betonwapening na: die komt uiteraard iets later in het proces.“

Wanneer de industrieplaten uit de droogkamer komen, worden ze gepakketteerd, klaar om vervoerd te worden naar de klant.”

Vanuit de computergestuurde grondstoffenbunker gaan de grondstoffen in de juiste verhouding – afhankelijk van het soort eindproduct - via een lopende band naar de betonmolen, zegt Thomas van Wijk, accountmanager industrieplaten bij Excluton. “Het mengsel wordt afgevuld in mallen, vervolgens wordt de wapening toegevoegd. Daarna gaan de gevulde mallen de geklimatiseerde droogkamer in. Het uithardingsproces duurt 10 à 12 uur.”

Bij het productieproces wordt onder meer gebruik gemaakt van robottechniek; mensenhanden komen er niet meer aan te pas. Wanneer de industrieplaten uit de droogkamer komen, worden ze gepakketteerd, klaar om vervoerd te worden naar de klant. Excluton beschikt over eigen vrachtwagens en heeft vooral klanten in Nederland, Duitsland en België. Excluton levert ook in andere Europese landen. Met het in gebruik nemen van de industrieplatenfabriek is ook het assortiment flink uitgebreid.

Met hypermoderne fabriek timmert Excluton verder aan de weg

Cradle to Cradle Zilver

De X-Con industrieplaten zijn zeer maatvast, hebben een hoge slijtvastheid en bieden voldoende grip. Je kunt kiezen uit stroef en superstroef. Bovendien zijn de betonplaten voorzien van afstandhouders en een facet. Van Wijk: “Het grote voordeel van industrieplaten is de flexibiliteit: ze kunnen snel worden gelegd en kunnen op een later moment weer heel eenvoudig verplaatst worden naar een andere plek.”
De X-Con betonplaten zijn dus praktisch en financieel aantrekkelijk wanneer bijvoorbeeld het buitenterrein van een distributiecentrum tijdelijk moet worden heringericht. Met andere woorden: de industrieplaten zijn een snelle, flexibele, duurzame en voordelige manier van verharding.

Over duurzaamheid gesproken: Excluton is er trots op dat het als eerste producent van bestrating in Europa het Cradle to Cradle Zilver Certificaat heeft ontvangen. Het bedrijf uit Druten zoekt constant naar de meest duurzame grondstoffen en streeft er naar zo constant mogelijk te produceren in de hoogste kwaliteit. Bovendien zijn van het gehele assortiment MKI-waarden en LCA’s beschikbaar. Marktpartijen vragen er steeds vaker om, bovendien stelt de overheid eisen aan duurzaam inkopen. Excluton zet zich intensief in om de technische kringloop verder te sluiten. Dit certificaat is geen eindstation, aldus Van der Ven. “We leggen de lat hoog en moeten blijven innoveren."

We leggen de lat hoog en moeten blijven innoveren.”

Excluton ziet het ook als een missie om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor betere betonnen bestrating met betere milieuprestaties. De bestratingsfabrikant doet dat niet alleen, maar werkt graag intensief samen met afnemers, verwerkers, leveranciers en consumenten. Want juist intensieve samenwerking met partners leidt tot verbetering, zegt Charl Stroek, hoofd verkoop binnendienst GWW. “We bieden een compleet pakket aan producten, maar zijn altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en/of toepassingen”, aldus Stroek.

Met hypermoderne fabriek timmert Excluton verder aan de weg

Ambities van Excluton

Naast X-Con industrieplaten bestaat het assortiment van Excluton onder meer uit betonstraatstenen, profielstenen, betontegels en betonbanden voor de openbare ruimte. Het ruim 45 jaar oude familiebedrijf is gevestigd aan de oevers van de Waal, op een terrein van ruim zestig hectare groot. Excluton heeft circa 230 medewerkers in dienst. Om aan de stijgende vraag vanuit de inframarkt te kunnen voldoen, heeft Excluton in de zomer van 2021 ook al een hypermoderne klinkerfabriek met gerobotiseerde omvormer op het terrein in gebruik genomen. Jurriaan van der Ven: “Excluton is een ambitieus bedrijf dat wil blijven groeien. We hebben flink geïnvesteerd in mensen en middelen. Zo kunnen we de groei in afzet kwalitatief bijbenen.”

Dit artikel is gesponsord door Excluton.