Strukton zet Clearly in voor transparant, efficiënt en digitaal samenwerken binnen projecten

Strukton zet Clearly in voor transparant, efficiënt en digitaal samenwerken binnen projecten
V.l.n.r. Maarten Res, Joska Geerts, Casper van Vulpen, Ellen de Waard en Ton van Oosterhout

Al sinds 2016 werkt Strukton binnen infrastructurele projecten met het online samenwerkingsplatform Clearly. In tenders wordt het ingezet om tot het beste plan te komen en tijdens projecten gebruikt Strukton het, om onder andere, omgevingsmanagement naar een hoger niveau te tillen.

Na jarenlang op project niveau met elkaar gewerkt te hebben groeide deze samenwerking op valentijnsdag 2022 officieel uit tot een exclusieve en langdurige relatie. Strukton en Future Insight zetten op het hoofdkantoor in Maarssen de handtekeningen onder een 5 jarig contract voor het gebruik en de organisatiebrede inzet van Clearly. Een mooie mijlpaal, maar vooral een grote stap richting het structureren en digitaliseren van diverse werkprocessen en het optimaliseren van de samenwerking met opdrachtgevers, onderaannemers en het projectteam.

Bij wie Clearly nog niet bekend is: dit platform is een unieke combinatie van projectmanagement, een GIS informatiekaart en een projectdatabase die samenwerken een flink stuk gemakkelijker maakt.

Met Clearly een voorsprong krijgen op de concurrentie

Future Insight heeft dit felbegeerde contract niet zomaar gewonnen en moest strijden met twee concurrenten. Future Insight wist uiteindelijk de hoogste ogen te gooien met Clearly en hun inlevingsvermogen in de specifieke uitdagingen van Strukton. Daarnaast wisten ze zelfs tijdens de uitvraag een unieke module te ontwerpen en toe te voegen aan het aanbod. Deze module stelt Strukton in staat om niet AVG gevoelige projectdata te hergebruiken voor andere projecten en daarmee een voorsprong te nemen op de concurrentie.

Na in meerdere projecten jarenlang ervaring opgedaan te hebben met Clearly, willen we niet anders meer werken.”

Ton van Oosterhout, Directeur Civiel van Strukton ziet deze stap ook in een breder perspectief: hij is ervan overtuigd dat het inzetten van Clearly bijdraagt aan professioneel partnerschap, transparantie in projecten en realtime inzicht. Maar Strukton Civiel gebruikt Clearly al jaren. Waarom kiest het bedrijf dan nu voor dit exclusieve contract? Domeineigenaar omgevingsmanagement Ellen de Waard heeft daar een kort en krachtig antwoord op: "Na in meerdere projecten jarenlang ervaring opgedaan te hebben met Clearly willen we niet anders meer werken."

Informatie blijft behouden

"Met Clearly werken onze omgevingsmanagers efficiënter en slimmer op onze projecten. Het biedt volledig inzicht en overzicht in omgevingsaspecten en projectdata, borgt zorgvuldige processen en vervangt onoverzichtelijke excel sheets. Daarnaast communiceert Clearly o.a. met relatics en is het gekoppeld aan projecttools voor bijvoorbeeld burgerparticipatie en omgevingsanalyses. Het is voor ons dé plek voor het meest correcte en actuele inzicht in het project. Clearly bevorderd bovendien het integraal werken zowel binnen ons eigen team als met partners en opdrachtgevers. Ook als iemand wegvalt blijft alle informatie behouden. En omdat we vanaf nu allemaal met dit programma werken hoeven we niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden."

Casper van Vulpen, Sales Director bij Future Insight voegt daaraan toe: "En vanaf nu staat er vanaf de start van elk project dus een slim platform klaar waar informatie en raakvlakken visueel met elkaar in verband worden gebracht en taken ondersteund worden met op maat ingerichte workflows en kaartlagen".

Strukton zet Clearly in voor transparant, efficiënt en digitaal samenwerken binnen projecten

Begrip en inzicht

In welke projecten van Strukton is Clearly al ingezet? Ellen denkt direct aan het eerste gezamenlijke project, de N34 tussen de Witte Paal en Drentse grens. Een lang traject waar Clearly heeft geholpen om goede processen met grondeigenaren te doorlopen en de vele verschillende locatiegebonden afspraken vast te leggen. Dat uitvoerders altijd op de hoogte waren van de meest recente afspraken heeft enorm geholpen voor het begrip bij stakeholders.

Clearly ondersteunt ons echter niet alleen met stakeholdermanagement maar voorziet ons ook van visueel inzicht voor K&L verleggingen, grondaankopen, hindercontouren en de aardbevingsproblematiek. Dat bewijst het project van TenneT van de nieuwe 380kV tussen Eemshaven en Vierverlaten (Groningen) maar al te goed. Door het toepassen van Clearly zijn aan de voorkant veel raakvlakken ontdekt die anders pas later naar boven zouden zijn gekomen. Dit heeft ons behoed voor veel mogelijke risico’s.

Met Clearly halen we  het beste uit de beschikbare informatie en werken we samen aan een veilige en bereikbare wereld voor iedereen, nu en in de toekomst.

Dit artikel is gesponsord door Future Insight.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.