De Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform (VNK) heeft onderzoeksbureau NIBE en bouwkundig adviesbureau AACON gevraagd om de milieukosten en -prestaties van bouwen in kalkzandsteen met andere bouwsystemen te vergelijken. Zowel de milieuvergelijking van bouwsystemen die NIBE onderzocht als de kostenvergelijking van bouwsystemen die AACON onderzocht, geven aan dat kalkzandsteen een zowel duurzaam als economisch zeer gunstig bouwmateriaal is. VNK wil hiermee kalkzandsteen prominent onder de aandacht brengen als een duurzaam, betaalbaar en milieuvriendelijk bouwmateriaal. “Binnen de bouwsector weet men nog onvoldoende hoe duurzaam kalkzandsteen is,” zegt Vicky van Egmond, directeur van VNK.
Laagste milieubelasting
Onderzoek van NIBE, een toonaangevend adviesbureau voor duurzaam en circulair bouwen, toont aan dat kalkzandsteen een goede milieuprestatie kent. Onderzocht werd de toepassing in woningscheidende wanden en binnenspouwbladen. Kalkzandsteen kent een lagere milieukostenindicator (MKI-waarde) dan prefab beton, gietbeton en keramiek. Deze vergelijking is gebaseerd op de milieukostenindicator waarbij MKI per vierkante meter van de opbouw van het bouwsysteem is vermenigvuldigd met de totale toegepaste wandoppervlakte van de woning (zie Onderzoek NIBE). “Dit onderzoek maakt duidelijk dat kalkzandsteen de laagste milieu impact heeft in vergelijking met andere bouwmethoden voor een woning in dezelfde toepassing,” zegt Van Egmond. “Vanwege de aanzienlijke oppervlakte van wanden en gevels in een woning, maken ze een belangrijk deel uit van de milieuprestatie, de MPG-berekening, van dit gebouw.” Het onderzoek brengt concreet in kaart welke MPG-scores de wanden van verschillende woningtypen aangeven. Deze MPG-scores worden uitgedrukt in €/M² BVO/jaar. “De uitvoeringsvarianten van de wanden maken circa 5-15% van de totale MPG-score uit van een woning,” zegt Van Egmond. “Dit houdt in dat kalkzandsteen vergeleken met andere bouwsystemen de beste milieuprestatie heeft voor een woning.” Deze gegevens zijn niet alleen op basis van de NIBE-milieuclassificaties vastgesteld. Ook de Nationale Milieudatabase (NMD), die circulair bouwen meetbaar maakt, onderschrijft deze resultaten. “Een bouwprofessional kan hiermee duidelijk onderbouwen waarom zijn keuze voor het bouwen met kalkzandsteen een duurzame en milieuvriendelijke oplossing is,” geeft Van Egmond aan.
Kostenbewust
Bouwkundig adviesbureau AACON, dat binnen de kaders van NEN, STABU en DNR werkt, onderzocht het kostenaspect van bouwen met kalkzandsteen. Hieruit kwam naar voren dat een bouwsysteem op basis van kalkzandsteen de meest economische materiaalkeuze is ten opzichte van prefab beton, keramiek en HSB. Dat geldt voor vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en appartementen. Ook toont het onderzoek aan de bouwsnelheid met kalkzandsteen sneller of vergelijkbaar is met andere materialen. Het AACON-onderzoek heeft verschillende bouwsystemen per woningtype met elkaar vergeleken. Het gaat om drie typen woningen met verschillende materialen voor de wand, de begane grondvloer en de verdiepingsvloer. De verschillende materialen en systemen zijn gekozen op basis van de meest voorkomende combinaties van materialen, de regelgeving van het Bouwbesluit en van de juiste geluid- en brandwering. Daarnaast is met een dimensionering gerekend die met betrekking tot de constructieve sterkte tot een vergelijkbare oplossing komt.
Rol VNK bij duurzaam
Edwin Lokkerbol, voorzitter van VNK, legt uit waarom de focus op duurzaam zo belangrijk is voor hun achterban. “We hebben een aantal pittige doelstellingen richting 2030 die we collectief met onze leden willen oppakken en realiseren.” Lokkerbol noemt als voorbeelden het aanpakken van verpakkingsmateriaal of het zuinig omgaan met primaire grondstoffen. “VNK heeft een proactieve en anticiperende rol kennis te delen over allerlei aspecten van duurzaamheid. We brengen in kaart welke doelstellingen de kalkzandsteenindustrie neemt ten aanzien van bijvoorbeeld de energietransitie, de woningbouwopgave en het tekort aan bouwmaterialen. We informeren onze leden over de maatschappelijke doelstellingen en hoe we hiermee collectief aan de slag kunnen. Op deze manier kunnen we in kaart brengen wat er op ons afkomt als branche en hoe we versneld kunnen meebewegen in al deze actuele ontwikkelingen. Deze onderzoeken van NIBE en AACON zijn met name bedoeld om bouwbreed onze kennis te delen over hoe duurzaam en economisch het bouwmateriaal kalkzandsteen is,” zegt Lokkerbol.
Duurzaam bouwmateriaal
Kalkzandsteen is een duurzaam materiaal dat wordt gemaakt van kalk, water en zand. Deze materialen zijn volop voorradig in het milieu.
Kalkzandsteen kan eindeloos gerecycled worden zonder kwaliteit te verliezen. Hergebruikt kalkzandsteen wordt dan ook ingezet als menggranulaat in GWW-toepassingen en steeds vaker voor het produceren van nieuwe kalkzandsteenproducten.
Dit artikel is gesponsord door de Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform.