Blitta staat bekend als innovatieve ontwerper en producent van toonaangevende gevelconstructies voor woning- en utiliteitsbouw. Het bedrijf neemt graag de volledige verantwoordelijkheid voor de complete buitenschil van een gebouw op zich. Schaminée: “Wij verkopen geen spijkers, maar totaaloplossingen. We verkopen geen producten, maar kennis van integrale gevelsystemen. Want kennis, daar heeft de markt behoefte aan. En in onze sector willen wij daarin voorop lopen. Om die koppositie te kunnen behouden, investeren we in gereedschappen, nieuwe technieken en in onze mensen.”
Structurele samenwerking
Aannemers richten zich volgens Schaminée steeds meer op bouwmanagement, terwijl de kennis moet worden ingebracht door de ketenpartners. “Blitta heeft hier jaren geleden al op ingespeeld. Wij willen graag een duurzame bouwpartner zijn voor architecten, bouwbedrijven en projectontwikkelaars die net als wij geloven in intensieve en langdurige samenwerking, simpelweg omdat ik er van overtuigd ben dat je samen tot meer in staat bent.”
Schaminée draait er echter niet om heen: de bouwwereld is in zijn ogen nog steeds overwegend conservatief. “Bij projecten wordt nog te vaak gekeken naar de kosten, waarbij wordt gekozen voor de goedkoopste partij. Er wordt te vaak ingekocht op onderdelen, zonder dat er wordt gekeken naar de onderlinge afstemming van die onderdelen. Ik zie wel een kentering, maar de structurele samenwerking in de bouwwereld laat nog steeds te wensen over. In hoogconjunctuur zoeken bedrijven elkaar wel steeds meer op, maar ik betwijfel soms of het ook daadwerkelijk in het dna van een bedrijf zit. Ik geloof sterk in de bundeling van krachten die verder reikt dan slechts één project. De gevelbouwer treedt graag op als co-designer en co-maker. Mijn stelling is dat structurele samenwerking daadwerkelijk ruimte geeft voor innovatie. Vergelijk het met een voetbalteam: dat gaat pas echt goed presteren wanneer de spelers op elkaar zijn ingespeeld. Zoiets kost tijd. Zo werkt het in onze wereld ook.”
Zelf managen
Blitta’s passie is het realiseren van de esthetische wensen van de architect, waarbij rekening wordt gehouden met comfort en gebruiksgemak. De gevel is een complex onderdeel van een bouwproject. “Het is de intermediair tussen binnen en buiten, tussen vraag en aanbod”, zoals Schaminée het mooi verwoordt. De gevel – die uiteraard 100 procent wind- en waterdicht moet zijn – is bovendien de gebouwschil, de meest nadrukkelijke esthetische uiting van een gebouw.
Het bedrijf stelt de integrale kwaliteit van het totale project voorop. Om volledige controle op het proces rond een project te houden, is het volgens Schaminée belangrijk alle essentiële onderdelen zelf te managen. “Van engineering tot montage, en alles wat daar tussen zit. Wij beschikken over een uitgebreid montageteam, zodat we zelf de regie op de bouwplaats kunnen bepalen.” Wanneer externe expertise nodig is op specifieke eisen, schroomt Blitta niet om advies in te winnen bij gespecialiseerde partners.
In het najagen van dat doel om de beste te zijn, ziet Blitta een meerwaarde in prefabriceren van gevelelementen. Daarom is jaren geleden besloten een nieuwe fabriek te bouwen – compleet voorzien van kraanbanen – om zoveel mogelijk zelf te produceren en te assembleren. Met de industrialisatie van gebouwelementen garandeert het bedrijf kwaliteit, met aluminium als basis. Zijn andere materialen dan aluminium nodig, dan is dat mogelijk. Hierbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld HSB en SIPS gevels.
Blitta is gespecialiseerd in de juiste opbouw van de gevel. Alles wat er esthetisch, technisch en bouwfysisch bij komt kijken, neemt het bedrijf mee in de engineering en productie. Productie in eigen fabriek gebeurt onder geconditioneerde omstandigheden, met oog voor kwaliteit, duurzaamheid en verantwoord gebruik van grondstoffen.
BIM
Het bedrijf gelooft al jaren in de toepassing van BIM: het zorgt voor een betere samenwerking met bijbehorende werktechnieken. Werken met BIM vraagt om afstemming, waardoor uiteindelijk efficiënter en effectiever kan worden gewerkt. Als huzarenstukje noemt Schaminée de opvallende en veelkleurige kopgevel van het Poortgebouw in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Dit project is volledig in BIM uitgewerkt. Voor dit project is zelfs een gevelsysteem ontwikkeld waarbij de profielen kunnen torderen over de draagconstructie. Hierdoor is de complexe bolvorm van de gevel mogelijk gemaakt en is de wind- en waterdichtheid gegarandeerd. “Geen gevelonderdeel is hetzelfde. Het was een technische uitdaging die zonder goede BIM-modulering niet uitvoerbaar was geweest. Uiteindelijk is het project vlekkeloos verlopen.”
Bijzondere projecten waar het bedrijf momenteel intensief bij betrokken is, zijn de transformatie van het oude IBM-kantoor in Amsterdam (Ricardo Residences) en de bouw van The Valley, eveneens in Amsterdam. Het oude IBM-gebouw wordt getransformeerd tot wooncomplex met 365 energiezuinige appartementen. Hiervoor is een prefab gevelsysteem ontwikkeld op basis van SIPS-panelen dat te monteren is zonder gebruik van steigers. The Valley is een opvallend gebouw op de Zuidas, met kantoren, woningen en voorzieningen. Blitta levert de aluminium prefab gevels. Beide gebouwen zijn blikvangers in wording.
Op vakbeurs PREFAB (8-10 oktober in Den Bosch) zal Blitta van beide werken een prefab-element tentoonstellen.
Geschiedenis
De rijke geschiedenis van Blitta is begonnen in 1874: in dat jaar startte Jan Franssen een smederij in Blitterswijck (Noord-Limburg). De smederij groeide aanvankelijk uit tot een bedrijf dat onder meer stal- en werkplaatsraampjes maakte. De grote doorbraak van Blitta was eind jaren dertig, toen de overheid flink investeerde in de bouw van kazernes. In de jaren vijftig verhuisde het bedrijf naar Venray. Blitta maakte aanvankelijk stalen ramen, tot aluminium rond de jaren zestig in opkomst kwam. Het bedrijf is met dit nieuwe bouwmateriaal gaan pionieren. Toen Henk Schaminée in 2000 in de leiding van het bedrijf kwam, is de productie van staal afgestoten. Tien jaar geleden werd een nieuwe fabriek gebouwd. Het bedrijf is anno 2019 een belangrijke speler in de top van de aluminium gevelbouw.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Blitta.