artikel

Renovatieproject de Schans in Delfshaven

woningbouw 716

Renovatieproject de Schans in Delfshaven

In het historische Delfshaven renoveert woningcorporatie Havensteder 108 vooroorlogse portiekwoningen uit 1911 aan de Schans en de Schansstraat. Dit renovatieproject maakt deel uit van een coöperatieve gebiedsontwikkeling van het Schans-Watergeusgebied in Rotterdam.

Voor dit renovatieproject werkt Havensteder samen met BAM en Vanschagen Architecten. In december 2018 zijn de gerenoveerde woningen klaar. Richard van Dijkhuizen is projectleider Realisatie bij Havensteder. “Bij dit soort renovatieprojecten werken we zo veel mogelijk samen met bewoners zodat we allemaal op één lijn zitten.”

Nieuwe plattegronden

renovatieproject

Van links naar rechts: Dylan de Boer, werkvoorbereider bij BAM, René van Ballegooyen, uitvoerder bij BAM, Arjan Gooijer, architect bij Vanschagen Architecten, Richard van Dijkhuizen, projectleider Realisatie bij Havensteder, Theo van Schooten, senior opzichter bij Alphaplan.

Vanschagen Architecten uit Rotterdam is als architectenbureau betrokken bij het ontwerp van dit renovatieproject. Zij gaven vorm aan nieuwe plattegronden, waarbij ze beneden- en bovenwoningen samenvoegen tot één woning. Dat betekent dat van de 108 woningen er uiteindelijk 90 woningen overblijven. “Het meest interessante aan dit project is om te werken aan het lange bouwblok, met allerlei verschillende woning­types, dat als een van de eerste sociale woningbouwprojecten in Rotterdam geldt”, zegt Arjan Gooijer, architect bij Vanschagen Architecten. Dit architectenbureau ontwierp ook het herstel van de gevels met de originele elementen en details. Zo zijn in alle woningen de kunststof kozijnen vervangen door houten kozijnen. Houten vloeren worden uitgevlakt waar ze verzakt zijn en de daken zijn aangepakt. De voordeuren worden weer in de gevellijn teruggeplaatst en de bergingen verdwijnen uit het straatbeeld.

Goede sfeer in de keet

Als de sfeer in de bouwkeet goed is, dan is de sfeer op de bouwplaats ook goed.

De bouwkeet is ondergebracht in een woning die al gerenoveerd is. Hier wordt in een ontspannen sfeer geluncht en worden bouwvergaderingen gehouden. “Als de sfeer in de bouwkeet goed is, dan is de sfeer op de bouwplaats ook goed”, zegt Dylan de Boer, werkvoor­bereider bij BAM. De bouwkeet is het kloppend hart van een bouwproject. Bij dit project heb je voortdurend te maken met bewoners die allerlei vragen stellen over de renovatie, vooral als ze na de aanpassing terugkeren naar hun woning. Havensteder en BAM hebben met de bewoners duidelijk gecommuniceerd hoe de renovatie wordt uitgevoerd. “Het contact met bewoners is zeer intensief”, zegt uitvoerder René van Ballegooyen van BAM die samen met Theo van Schooten van Alphaplan tijdens de renovatie de bewoners begeleidt.

Sleutelbord

renovatieproject

Op het sleutelbord wordt bijgehouden welke woningen al leeg
zijn en dus gerenoveerd kunnen worden.

Toen het renovatieproject startte, bedacht Van Ballegooyen een systeem met een sleutelbord, met de nummers van alle woningen erop, waarmee via de Post-it-stickers en de sleutels die eraan hangen, wordt bijgehouden welke woningen al leeg zijn of nog bewoond worden. “Als een sleutel is ingeleverd en aan het bord hangt, weet ik dat de bewoners uit hun huis zijn, zodat het klaar is om gerenoveerd te worden. Dat systeem werkt prima”, geeft Van Ballegooyen aan.

Reageer op dit artikel