Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Onze orderportefeuille is voor 2025 goed gevuld, net zoals dat vorig jaar het geval was.. Toch zijn er projecten doorgeschoven, sommige zelfs een heel jaar. Dat beeld hoor ik overal om me heen: stroperige procedures, wisselingen van adviseurs door gemeenten, en ellenlange bezwaartrajecten bij de Raad van State.

Foto: Pedro Sluiter

Blog | Jojoën met bouwregels

Vereenvoudigen van de bouwregelgeving is vanzelfsprekend enorm stoer. Zelfs zo, dat bijna alle bewindslieden die de laatste decennia over bouwen en wonen zijn gegaan, er wel een belangrijk beleidspunt van hebben gemaakt. De werkelijkheid is zoals zo vaak een tandje lastiger. Het grootste risico dat we lopen is dat er een jojo-effect ontstaat.

Blog | Regelrust

Blog | Regelrust

Het is als het controlelampje dat zekerheid geeft over de goede werking van een controlelampje. Waarna zekerheidshalve dat controlelampje zelf ook is onderworpen aan speciale eisen. Zoals productie onder gecertificeerde kwaliteitscontrole door een gevalideerde toeleverancier.

De simultane werkzaamheden aan de A7 en de A10 resulteerden in langdurige files en wederzijdse verwijten. Foto: Cobouw

Opinie | Plannen schitteren op papier, maar wie zorgt dat de schop ook echt de grond in gaat?

Een cruciale schakel ontbreekt in de huidige bouw- en infrasector. De Nota Ruimte en diverse adviesorganen richten zich terecht op het plannen van de ruimtelijke indeling en het integreren van alle opgaven is een slimme stap. Echter, zo betoogt Tufail Ghauharali, de uitvoering blijft achter bij de plannen, en dat leidt tot gemiste kansen en inefficiënties.

Foto: Shutterstock

Is Mpg nog wel het juiste middel? 'Het maakt de bouw niet duurzamer'

De Mpg is opnieuw voer voor discussie. De aanscherping van de milieuberekening staat op losse schroeven. Maar volgens experts moet een hele andere vraag centraal staan: is er nog wel toekomst voor de milieuberekening?

Foto: Shutterstock

Het gezaag aan de poten van omstreden Wkb houdt aan

Het is de dag waarvan je wist dat die zou komen. Amper tien maanden na invoering van een toch al omstreden bouwwet, wil een deel van de Eerste Kamer (BBB, CDA en GroenLinks-PvdA) er alweer van af. Maar op basis waarvan eigenlijk?

Foto: Shutterstock

Mona Keijzer wil bouwvergunningen makkelijker, sneller en begrijpelijker maken

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) wil dat vergunningen voor het ombouwen van bestaande gebouwen naar woningen en het bouwen van woningen op boerenerven "gemakkelijker" afgegeven moeten worden.

Foto: Shutterstock

Industriële bouwers corrigeren minister: 'Aanscherping Mpg maakt woning nauwelijks duurder'

Strengere milieuregels maken nieuwe woningen helemaal niet veel duurder. Dat staat in een brandbrief aan minister Keijzer, die onder meer is ondertekend door industriële bouwers BAM en de Groot Vroomshoop en beleggers ASR en Achmea.

Foto: Pedro Sluiter

Verwarrend klimaat

Ik ben in de war door alle tegenstrijdige boodschappen over het klimaat. Een serieuze waarschuwing kwam het hardste binnen: dat we een 'kritieke en onvoorspelbare nieuwe fase in de klimaatcrisis' hebben bereikt. 'Perilous' staat er letterlijk in het Engels. Ik moest het even opzoeken: 'hachelijk' of 'risicovol'.

Foto: Bouwend Nederland

Arno Visser: 'Overheden stop met ruziën over bouwprojecten'

Het uitblijven van een stikstofplan is een ramp voor de woningbouw en de infrasector. Dat zegt Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland. "In een tijd van woningnood is het onbegrijpelijk dat overheden tegen elkaars bouwplannen procederen."