Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningen

Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningen

Bij de bouw van 99 zorgwoningen in het Limburgse dorp Amstenrade hebben FAAY Vianen BV en Qbix - het nieuwe 2D modulaire en flexibele bouwsysteem van Holland Composites - elkaar gevonden. Wat beide bedrijven bindt? "We geloven allebei in circulair, flexibel en remontabel bouwen met biobased materialen'', zegt commercieel directeur Sven Erik Janssen van Holland Composites.

Na een zoektocht naar het meest geschikte materiaal om haar riffen te printen kwam Urban Reef uiteindelijk uit op klei. Foto: Urban Reef

De stad verdient zijn eigen variant van het koraalrif

Objecten van 3D geprint klei die als een soort rif in de stad biodiversiteit vergroten en hitte-stress tegengaan. Als het aan startup Urban Reef ligt, gebeurt dat vooral niet te gepland, maar gaat de natuur op hun grillige constructies vrijelijk haar gang.

De 'bakstenen' van Sugarcrete. Foto: University of East London

Innovatie: suikerrietbeton slaat CO₂ op

Onderzoekers van de University of East London zijn erin geslaagd suikerrietstengels te verwerken tot stevige betonblokken. Het vezelige afvalproduct uit de suikerindustrie blijkt goed bestand tegen vuurbelasting en staat zijn mannetje bij sterkteproeven.

V.l.n.r. Hans Borra, Peter Wolf, Roland van Driel. Foto: Boudewijn Benting

Lijmen met mycelium: natuurorganisaties zien brood in startup die isoleert met schimmel

Startup FC-i wil de isolatiemarkt bestormen met zijn volledig biobased isolatieplaten, gemaakt van mycelium en natuurlijk restafval. Het kersverse bedrijf heeft twee grote organisaties achter zich als leverancier: Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Foto: Joost Zwaga

Top5: dit zijn de meest duurzame bouwprojecten

Welke projecten uit de Cobouw50 Projecten werden extreem duurzaam gebouwd? Cobouw achterhaalde zoveel mogelijk duurzaamheidsinformatie van de betreffende bouwwerken en stelde een top5 samen.

Foto: Cobouw

Hoe Ballast Nedam met CO₂-handel biobased bouwen een zetje wil geven

Handelen in CO₂? Dat staat in de bouwsector nog in de kinderschoenen. Maar bij Ballast Nedam Development hopen ze dat dit concept de materialentransitie gaat versnellen.

Bij biobased bouwen wordt bijvoorbeeld vlas ingezet. Foto: Faay

Minister past norm duurzaam bouwen aan na storm van kritiek

Minister Hugo de Jonge past de rekenregels voor de nieuwe opzet van de Mpg aan omdat de nieuwe rekenregels - ten onrechte - nadelig uitpakken voor biobased bouwmaterialen, zoals hout, hennep en olifantsgras.

Diederik Veenendaal bij een constructie van zijn hand in aanbouw voor de Speeldernis in Rotterdam. Foto: Guido Benschop.

Constructeur-van-het-jaar is niet vies van een experiment op zijn tijd

Aarde spuiten met een robot, construeren met bamboe of een lekke diepwand afdichten met ijs. Kersvers constructeur van het jaar Diederik Veenendaal schuwt het experiment niet. Tegelijkertijd duikt hij graag de diepte in om concepten tot het laatste boutje door te rekenen.

In totaal komen er 318 woningen in het gerenoveerde Rivierenhuis.

Rivierenhuis een van de grootste biobased renovatieprojecten

In Amsterdam-Zuid is begonnen met de grootschalige circulaire renovatie van het Rivierenhuis, een markant wooncomplex uit 1964. Het is de grootste renovatie in de geschiedenis van woningcorporatie Eigen Haard, de eigenaar van het gebouw. Alle 320 woningen worden voorzien van woning- en kamerscheidende wanden van Faay: biobased, robuust, schroefvast, brandwerend én geluidswerend.

Foto: Koos Groenewold

Zelf een huis bouwen zoals de Grieken en Romeinen

Jozef Niazi bouwde in Apeldoorn zelf een huis met stro, leem en kalk. Niet zozeer vanuit een voorliefde voor duurzame, biobased bouwmaterialen. Maar omdat het vele malen goedkoper bleek dan naar een bestaande woning te verhuizen. "Mensen bouwden duizenden jaren hun huizen zelf, dus waarom nu dan niet?"