Emergo innoveert verder met biobased renovatiedaken

Emergo innoveert verder met biobased renovatiedaken

Naar aanleiding van een directe vraag vanuit de markt heeft Emergo binnen een half jaar nieuwe biobased renovatiedaken ontwikkeld met zowel stro als houtwol als isolatiemateriaal. "Biobased en circulair bouwen leeft enorm in de bouwwereld. Wij denken dat dat uiteindelijk steeds meer de standaard wordt", zegt directeur Koos Wessels.

Emergo biedt totaaloplossingen voor de gebouwschil: prefab daken, wanden, gevels en dakkapellen. Ook is het bedrijf gespecialiseerd in slimme verduurzaming, ook voor bestaande woningbouw. Zo heeft Emergo veel ervaring in het produceren van daken voor seriematige renovaties voor onder andere woningcorporaties.

Directeur Koos Wessels ziet dat de renovatiemarkt in een stroomversnelling zit door de ambities van de overheid om de huidige woningvoorraad rond 2050 verduurzaamd te hebben. In gesprek met één van zijn montagepartners kwam de urgentie naar voren. “Zij gaven direct aan dat ze heel graag naar biobased daken toe wilden. Circulair bouwen en zoveel mogelijk biobased materialen toepassen, is echt een opgave voor woningcorporaties. Dan is PIR en EPS gewoon niet zo duurzaam.”

Betaalbare biobased daken

De montagepartner had eerder een proef gedaan met vlasisolatie, maar dat bleek te duur uit te vallen. Toen werd Emergo benaderd, waarna de R&D-afdeling direct aan de slag ging. “Als we een concurrerend product konden neerleggen, zou onze partner het dak met houtwol aanbieden in projecten”, vertelt development engineer Jesse Versluijs. “En dat bleek, want we hadden donderdag dat gesprek en op vrijdag meteen een aanvraag voor een project. Zo snel ging het.”

Seriematige renovatie

Na de evaluatie van de eerste productietests is er voor beide producten een pilot geweest, waarbij in totaal vijf woningen werden voorzien van stro of houtwol. Dat was zo’n groot succes dat direct werd gestart met de eerste grotere projecten: zo’n vijftig woningen met stro en twintig met houtwol. Deze daken worden op dit moment gemonteerd.

Versluijs: “We ontwikkelen verder en kijken graag met montagepartners hoe we de samenwerking kunnen verbeteren. Onze productiefaciliteiten zijn goed uitgerust om seriematige renovaties te kunnen voorzien en we hebben goede ervaring met het toepassen van deze materialen.” De daken kunnen aan buitenzijde voorzien worden van dakpannen, PV- of PVT-panelen of bijvoorbeeld het klimaatadaptieve mossedum.

De meeste warmte gaat verloren door het dak, dus goed isoleren is belangrijk.”
— Koos Wessels

Geen netverzwaring

Het biobased prefab renovatiedak van Emergo kan ook worden voorbereid voor de montage van zonnestroom- en zonnewarmtepanelen. In combinatie met een warmtepompinstallatie maakt dit duurzame energiesysteem de woning gasloos.

Koos Wessels: “De meeste warmte gaat verloren door het dak, dus goed isoleren is belangrijk. Daarnaast is het dakvlak een heel mooie oppervlakte dat je kunt gebruiken voor het oogsten van energie. Naast PV-panelen hebben wij nu de toepassing van PVT-panelen getest. Dit zorgt ervoor dat we uit hetzelfde vlak naast stroom ook heel veel warmte kunnen oogsten. Dat is een nieuwe oplossing van ons, waarvoor wij een groeiende markt met goede vooruitzichten zien.”

We zien een grote potentie in de combinatie van onze bouwkundige en installatietechnische oplossingen om de verduurzaming van woningen in Nederland verder op te schalen.”
— Koos Wessels

Grote potentie

Wessels vervolgt: “Bij renovatie is het heel belangrijk dat je de woningen renoveert in bewoonde toestand en daardoor zo min mogelijk overlast veroorzaakt voor bewoners. Ons systeem wordt over de bestaande daken heen gelegd. De aannemer haalt de pannen eraf, plaatst nieuwe stelregels en monteert daar een nieuw dak overheen.” Hierdoor kunnen woningen in zeer korte tijd gerenoveerd worden. “We zien een grote potentie in de combinatie van onze bouwkundige en installatietechnische oplossingen om de verduurzaming van woningen in Nederland verder op te schalen.”

Dit artikel is gesponsord door Emergo.