Gesponsord

Energiebesparing van 50 procent mogelijk met PCM-vloeren

Energiebesparing van 50 procent mogelijk met PCM-vloeren

Zout en water, dat is alles wat je nodig hebt. Maar de duurzame effecten ervan zijn enorm, weet Bert van Dorp van Orange Climate, producent van PCM-materialen. "PCM-verwarmingsvloeren zorgen voor een flinke energiebesparing bij de bouw van nieuwbouwwoningen."

Tot vijftig procent energiebesparing, minder materiaalgebruik, minder installaties nodig in de woning, minder netbelasting, minder CO-uitstoot, het lijstje voordelen van PCM-verwarmingsvloeren (Phase Change Materials; fase-overgangsmaterialen) is zo imponerend dat de eerste reactie wel móet zijn: dat kan bijna niet. Maar het kan wél, stelt van Dorp. Bij ieder nieuwbouwproject leert hij steeds meer over de innovatieve kracht van PCM. “Ons bedrijf heeft er al vijftien jaar ervaring mee, eerst vooral bij de bouw van kantoorgebouwen, de laatste jaren steeds vaker ook in nieuwe woningbouwprojecten. En telkens weer blijkt hoe duurzaam en besparend PCM is.”

We koken allemaal op hetzelfde moment, schakelen allemaal op hetzelfde tijdstip onze warmtepompen aan”
— Bert van Dorp, Orange Climate

Rust in piekmomenten

Opmerkelijk is dat PCM een natuurkundig principe is dat al zo’n honderd jaar bekend is. Door zout en water op een slimme manier te combineren in een thermische accu in de dekvloer, kan deze warmte opslaan wanneer het warm is, bijvoorbeeld als de zon schijnt, en warmte afgeven wanneer het koud is, bijvoorbeeld ‘s avonds. “Op deze manier houd je de woningtemperatuur stabieler zonder dat je daarvoor extra stroom nodig hebt. Dat betekent minder druk op onze beperkte stroomnetcapaciteit. Dat is prettig, want netcongestie is een nijpend probleem in Nederland. We koken allemaal op hetzelfde moment, schakelen allemaal op hetzelfde tijdstip onze warmtepompen aan. Zeker op zulke piekmomenten komt het stroomnetwerk onder druk te staan. Met PCM, een biobased materiaal, brengen we meer rust in deze piekmomenten.”

Kleinere waterpompen

Mee eens, reageert Peter Bol, algemeen directeur van Bolton. “In 2021 hebben we samen met Orange Climate voor het eerst PCM-verwarmingsvloeren toegepast in een nieuwbouwproject van dertien eengezinswoningen in IJsselmonde, Rotterdam. Dat was pionieren, maar de resultaten waren en zijn positief. Het systeem werkt goed en bewoners zijn tevreden. Voor hen betekent het lagere energiekosten. Bovendien kun je toe met kleinere installaties.”

Dat is belangrijk, stelt Bol, omdat we de laatste jaren steeds meer installaties plaatsen in nieuwbouwwoningen. “Dat betekent verhoogd materiaalgebruik, hogere CO-uitstoot en meer stroombelasting. Willen we naar een duurzame toekomst, dan zullen we dat moeten veranderen. PCM-thermische accu’s kunnen daarbij helpen. Door deze te verwerken in dekvloeren van nieuwbouwwoningen, houd je de woningtemperatuur beter stabiel en hoeft de warmtepomp minder hard te werken om warmte of koude de woning in te krijgen. Je kunt dus toe met een kleinere en energiezuiniger warmtepomp.”

Onderzoekspilot

De Buizerdhof wordt een onderzoekspilot voor BPD, Bolton en Orange Climate. De Vries: “We gaan monitoren hoeveel energiebesparing we bereiken met PCM-vloeren in combinatie met kleinere warmtepompen. We hebben daar wel vermoedens over, maar willen dat echt kunnen aantonen. Vandaar dat we in dit project samen met warmtepompfabrikant Itho Daalderop onderzoek gaan doen naar de impact, zodat de netbeheerder daarmee kan rekenen. Dat heeft ook een maatschappelijk belang. Ook andere nieuwbouwprojecten kunnen profiteren van onze uitkomsten.”

Dit artikel is gesponsord door BPD | Gebiedsontwikkeling, Orange Climate B.V. en Bolton B.V.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.