partner nieuws

Heb jij de belangrijkste verzekeringen geregeld voor je bouwbedrijf?

bouwbreed 895

Heb jij de belangrijkste verzekeringen  geregeld voor je bouwbedrijf?

Als bouwondernemer ben je vooral druk met je werk. Maar zorg dat je goed verzekerd bent! Dat kan zeker met een (groeiend) personeelsbestand veel geld schelen. Met de juiste verzekeringen voorkom je dat je door pech je bedrijf moet opdoeken. Wij zetten de belangrijkste verzekeringen voor je op een rij.

Het gaat goed met de bouw: begin dit jaar hadden alle bouwbedrijven samen bijna 182.000 vestigingen in Nederland. Zo veel waren er nog nooit. Groeiende bedrijven hebben ook te maken met groeiende risico’s die een enorme impact kunnen hebben. Heb jij je risico’s goed afgedekt?

Een aantal basisverzekeringen heb je waarschijnlijk wel, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en een inventaris/goederenverzekering. Veel bouwondernemers hebben ook een bedrijfsgebouwenverzekering. Maar er zijn nog andere verzekeringen die soms over het hoofd worden gezien. Controleer of jij voor je bedrijf de belangrijkste verzekeringen hebt geregeld!

1  CAR-en montageverzekering

De CAR- en montageverzekering is een verzekering die specifiek is gericht op alle risico’s rondom de bouw. Deze verzekering dekt vrijwel alle materiële schade die op de bouwplaats ontstaat, of die nu is veroorzaakt door bouw-, montage- of installatiewerkzaamheden. Wanneer je vaker bouwprojecten aanneemt of daarin werkzaamheden verricht, is het aan te raden een doorlopende CAR- en montageverzekering af te sluiten. Bij deze verzekering is tijdens de bouw-, montage- en onderhoudstermijn beschadiging van bestaande eigendommen van de opdrachtgever gedekt. Deze schade moet dan wel direct veroorzaakt zijn door de uitvoering van het werk. Daarnaast is ook schade aan hulpmateriaal, schade aan privé-eigendommen die voor het werk zijn ingezet en schade tijdens transport optioneel mee te verzekeren.

2  Rechtsbijstandverzekering

Als bouwbedrijf heb je veel verschillende opdrachtgevers, leveranciers en medewerkers: je hebt dus met veel partijen te maken. Soms kan er een conflict ontstaan waar je niet met elkaar uitkomt. Dan moet de rechter een oordeel vellen. Met een rechtsbijstandverzekering kun je gebruik maken van juridische bijstand die wordt geregeld door je verzekeraar. Niet alleen als je al voor de rechter staat: je rechtsbijstandverzekering kan juist veel voor je betekenen als er een conflict dreigt en in veel gevallen een rechtszaak voorkomen.

Als je aanvullend incassobijstand verzekert, krijg je ook een helpende hand bij klanten die niet (op tijd) betalen.

3  Cyberverzekering

Met de toenemende digitalisering, ook in de bouwsector, neemt cybercrime toe. Borging van de veiligheid en betrouwbaarheid van informatie wordt steeds actueler. 28% van de bedrijven in de branche bouw heeft in 2018 te maken gehad met één of meer cyberincidenten. Een bouwbedrijf kan worden gehackt, waarbij gegevens van klanten of een aanbesteding op straat kunnen komen te liggen. Ook heel vervelend is een aanval met ransomware (gijzelsoftware) die ervoor zorgt dat alle systemen plat komen te liggen, waaronder planning, offerte en inkoop. Tegen betaling kan er weer toegang worden verkregen tot het netwerk.

Een cyberverzekering biedt dekking voor de schade die jouw bedrijf lijdt door cybercriminaliteit, maar verzekert ook schade die anderen daardoor hebben.

4  Bestelautoverzekering

In de bouw is een bestelauto goud waard. Jij en je werknemers rijden er iedere dag mee naar bouwplaats of bouwmarkt. Het is dus heel vervelend als je auto beschadigd raakt of wordt gestolen. Net als bij de ‘gewone’ autoverzekering kies je bij de bestelautoverzekering uit een WA-, Beperkt Casco- of Volledig Cascodekking.

5  Vervoer Eigen Goederen

Met het verzekeren van je vervoermiddelen ben je er nog niet. Er liggen immers ook spullen in die auto’s. In de bouw zijn dat vaak waardevolle materialen en gereedschappen. Die verzeker je met de Vervoerverzekering Eigen Goederen. Dan zijn ze gedekt tegen diefstal en beschadiging. Niet alleen als ze worden vervoerd, maar 24 uur per dag.

6  Werkmaterieelverzekering

Werkmaterieel als heftrucks, veegmachines, shovels of graafmachines kunnen veel schade veroorzaken. Net als bij de autoverzekering kun je voor je werkmateriaal zowel een WA- als een cascodekking afsluiten. De WA-dekking van de werkmaterieelverzekering vergoedt schade die het materieel veroorzaakt. Denk aan de gevolgen van het beschadigen van een gasleiding. De cascodekking verzekert je van een vergoeding bij schade of diefstal.

7  Verkeersschadeverzekering voor medewerkers

Medewerkers van bouwbedrijven zijn veel op pad naar bijvoorbeeld de bouwplaats, of naar een klus. Als een medewerker tijdens het werk een verkeersongeval krijgt, ben je als werkgever verplicht om alle schade te vergoeden. Van de ziekenhuis- en revalidatiekosten tot de aanvulling op de arbeidsongeschiktheidsuitkering. De verkeersschadeverzekering is daar een goede oplossing voor, want de aansprakelijkheidsverzekering verzekert geen schade die wordt veroorzaakt met of door motorrijtuigen en de WA-verzekering biedt geen dekking voor letselschade van de bestuurder van een motorrijtuig.

8  Verzuimverzekering

Vergeleken met andere sectoren is werken in de bouw fysiek zwaar. Ook is de gemiddelde leeftijd hoog. Dit zorgt voor een bovengemiddeld ziekteverzuim in de bouw. Het hebben van een ziek personeelslid kan flink in de papieren lopen. Denk aan loondoorbetaling zolang je medewerker bij je in dienst is. In de bouw betaal je volgens de cao in het eerste jaar van ziekte 100% door en in het tweede jaar 70%. Dat kan oplopen tot 100% als de werknemer re-integreert.

Je kunt je verzekeren tegen de loondoorbetalingsplicht met een ziekteverzuimverzekering. Je kunt zelf kiezen welk deel van het loon je wilt verzekeren, of je kunt een eigen risico nemen. Maar ook als je medewerker uit dienst treedt en nog steeds ziek is, betaal je via premies mee aan zijn uitkering. Daarnaast krijg je te maken met kosten voor vervangend personeel. Goede verzuimbegeleiding is dus belangrijk! Zorg voor een goede arbodienstverlener die ook aandacht besteedt aan het voorkomen van verzuim.

9  Ongevallenverzekering

De kans op een arbeidsongeval in de bouw is drie keer zo groot als in andere bedrijfstakken. Een veilige werkomgeving bieden én een ongevallenverzekering sluiten voor je personeel ligt dus voor de hand. Met een ongevallenverzekering zorg je ervoor dat je werknemers een bedrag uitgekeerd krijgen als ze blijvend invalide raken door een ongeval. Komen ze te overlijden, dan betaalt de verzekering een bedrag aan de nabestaanden. Daarmee toon je goed werkgeverschap en bied je werknemers en hun gezinnen financiële zekerheid.

10  Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als ondernemer in de bouw ben je het gezicht van je bedrijf. Dan is het extra vervelend als er iets gebeurt waardoor je een tijdje niet kunt werken. Het kan zelfs zover gaan dat je door een ongeval, ziekte of psychische problemen langer uit de running bent. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) bescherm je jezelf tegen de gevolgen die dat heeft voor je inkomen. Let op: de premie is fiscaal aftrekbaar.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Goudse Verzekeringen.

Reageer op dit artikel