artikel

Hoe veilig is keyless entry op je bus?

bouwbreed 468

Er is nogal wat te doen geweest om keyless entry van voertuigen. Met dit ‘sleutelloze’ startsysteem kan de bestelauto zonder de traditionele sleutel worden geopend en gestart. Hoe veilig is dit? Met een radio-ontvanger, die voor 40 euro al te krijgen is via internet, kan een dief het signaal verstoren en zo toegang krijgen tot jouw heilige koe.

Hoe veilig is keyless entry op je bus?

Hoe werkt het dan? Als je de afstandsbediening van de autosleutel indrukt om je bus te openen, stuurt ‘ie een code uit. De bestelbus lijkt dan niet te reageren, waardoor je het signaal van de draadloze sleutel nog een keer stuurt. “Na een aantal keer het signaal van een draadloze sleutel opgevangen te hebben, kan de inbreker de volgende code voorspellen en is de bus te openen zonder braakschade”, legt verzekeraar a.s.r. uit. Maar ook draadloze sleutels zonder knop zijn makkelijk te kraken. Dieven hacken deze sleutel door het signaal te verlengen. De auto herkent in principe de sleutel pas op korte afstand. Door het signaal te versterken kan ook op grotere afstand de bestelwagen worden geopend en gestart.

Wat kun je doen tegen diefstal?

Het verlengde signaal wordt herkend door je bus en de dief kan ‘m openmaken.

Als je bus voor de zaak staat en de autosleutels zitten in je werkjas binnen, is het voor inbrekers mogelijk het signaal te verlengen. Je bestelbus herkent het signaal en de dief kan de bestelbus openmaken. We geven je graag een paar tips om dat tegen te gaan, plus algemene tips om diefstal te voorkomen:

1. Allereerst een hele simpele: laat voor zover het kan geen waardevolle spullen in je bus achter.
2. Je kunt je bus voorzien van een stuurslot of een extra startonderbreker.
3. Je kunt je ‘m ook beveiligen met een alarm of een track-and-trace-systeem.
4. Zorg voor een metalen kooi rondom je sleutel. Dat kan een sleutelhoesje (die zijn er al vanaf 15 euro) of een sleutelkastje zijn. Zelfs een koekblik volstaat.
5. Parkeer je bus op een afgesloten bedrijfsterrein of een goed verlichte, beveiligde parkeerplaats.
6. Leg de sleutel niet in het openbaar in het zicht.
7. Sommige merken leveren een sleutel met een bewegingssensor. Geen beweging betekent geen signaal. Dus buiten kopiëren van de het signaal is dan niet meer mogelijk.
8. Draai je wielen in de richting van de stoep en zet het stuurslot erop.
9. Laat het kenteken in alle ruiten graveren.
10.Beveilig deuren die toegang geven tot de laadruimte met een trekhaakslot of laat een maatwerk slot monteren.
11. Monteer spijlen voor ruiten die toegang geven tot de laadruimte.
12. Blindeer laadruimte zodat lading of gereedschap niet zichtbaar is.
13. Registreer bijzondere gereedschappen en merk ze indien mogelijk.

Ben je verzekerd?

Nee, zegt a.s.r. Voor de meeste verzekeraars geldt dat er bij diefstal sporen van inbraak moeten zijn. Bij de sleutelloze inbraken is dat natuurlijk niet het geval. Maar de verzekeraar kijkt ook per geval naar het verhaal. Is er misschien aanvullend bewijs van camerabeelden? Of zijn er meerdere inbraken gepleegd? Je kunt natuurlijk ook bij aanschaf van je bedrijfswagen rekening houden met de mate waarin dergelijke voertuigen gestolen worden. Op www.diefstalmeter.nl zie je hoe diefstalgevoelig jouw bestelwagen is.

Diefstalcijfers

Uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit blijkt dat in het eerste halfjaar van 2018 maar liefst 732 lichte bedrijfswagens tot 3,5t zijn gestolen. En maar 34,6 procent daarvan wordt teruggevonden. Diefstal van bedrijfswagens is vooral een zaak van georganiseerde criminelen. Het is ze vaak zowel om de lading, zoals gereedschap en goederen, als om het voertuig en onderdelen daarvan te doen. Een goedgekeurd alarmsysteem in combinatie met een mechanische beveiliging werken het meest preventief tegen diefstal. Dus je weet wat je te doen staat…

 

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

 

Reageer op dit artikel