artikel

Bij vakman Ger werkt de opdrachtgever soms zelf mee

bouwbreed 375

Voor Ger Voorhorst (63) is het de perfecte combinatie: een paar dagen per week aan het werk als facilitair dienstverlener en klusjesman, en daarnaast als kleine aannemer. Bij Vakmedianet, de uitgever van CobouwVak, loopt hij al jaren rond om grote en kleine klussen in het hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn op te pakken. Bij Ger draait het niet alleen om geld. “Uiteindelijk doe je toch het liefst de dingen waar je zelf trots op bent. En voor mij is dat wanneer ik iets maak dat mensen waarderen.”

Bij vakman Ger werkt de opdrachtgever soms zelf mee

Wat doe je allemaal?

“Wat niet? Ik werk als zelfstandige facilitair medewerker voor twee uitgeverijen, beide in Alphen aan den Rijn, in twee kantoorpanden. En eigenlijk alles wat met het onderhoud en techniek in die gebouwen te maken heeft, komt bij mij langs. Of het gaat om kabels leggen, wanden verplaatsen, stroom aanleggen, verhuizen, ik doe het allemaal. Als de brandmelders afgaan, word ik gebeld. Als de aannemer is geweest om de verbouwing te doen, kom ik langs om het werk te doen dat de aannemer laat liggen, of probeer de foutjes te herstellen die zij hebben gemaakt, haha.”

Maar je bent niet in dienst?

“Niet meer. Ik kwam bij de vroegere Samsom-uitgeverij in dienst in 1984 als medewerker van de facilitaire dienst. Toen zat er ook nog een drukkerij, en daar moest veel technisch werk gebeuren. Maar die drukkerij is allang weg, en Samsom ging uiteindelijk over in Wolters Kluwer en na de zoveelste renovatie werd de facilitaire dienst opgeheven. Sindsdien word ik als zelfstandige ingehuurd.”

Dus je loopt er al een tijdje rond?

“Ik ken deze gebouwen van binnen en buiten. Ik heb alle sleutels, en ken alle hoeken en gaten. Veel van het facilitaire werk is uitbesteed aan aannemers die langskomen om bijvoorbeeld grote verhuizingen te doen en wanden te verplaatsen. Maar veel mensen lopen nog niet zo lang rond bij dit bedrijf. Als ze vragen hebben, dan bellen ze Ger. Ik ben eigenlijk altijd oproepbaar.”

En wat voor werk doe je ernaast?

“Van alles. Timmerwerk, schilderen, tuinwerk, funderingen, schuren bouwen. Ik pak iedere klus wel op. En als het voor mij teveel werk is, dan vraag ik anderen om het voor me te doen. Dat doe ik ook wel eens: een klus aannemen en die aan iemand anders geven. Of ik laat de opdrachtgever een deel van het werk doen.”

Pardon?

“Mijn website heet Klussen met Ger. Da’s niet voor niets. Ik zie heel vaak dat mensen zelf ook graag iets doen, dus ik help daarbij. Er zijn mensen genoeg die een nieuwe badkamer willen, maar niet genoeg geld hebben om dat door een aannemer te laten doen. Ik help daarbij door te laten zien hoe ze iets aanpakken, en soms door de materialen en gereedschap te leveren. Veel mensen denken dat ze alleen kunnen kiezen tussen het helemaal zelf te doen of het hele werk aan iemand anders te geven. Maar ik geloof dat de meeste mensen een aantal klussen prima zelf kunnen doen. Ze zijn alleen vaak bang om fouten te maken. Maar in bijna alle gevallen kan je fouten altijd weer goedmaken. Zo ingewikkeld is het allemaal niet.”

Heb je zelf een bouwopleiding gedaan?

vakman

“Ik pak iedere klus wel op”

“Niet echt. Maar ik was van kinds af aan altijd bezig om iets te maken. Dat komt ook door mijn jeugd. Ik ben opgegroeid op een Veluws landgoed, waar mijn vader beheerder van was voor een rijke Rotterdamse familie. Tussen de wilde varkens, zeg maar. Mijn vader was altijd bezig, en door de afgelegen ligging had ik weinig leeftijdsgenoten om mee te spelen. Mijn vader gaf me een kist met spijkers en een hamer en daarmee maakte ik mijn eigen speelgoed, en boomhutten, noem maar op. Dus al doende leerde ik klussen.”

En daarna?

“Ik ben naar de lts gegaan om elektrotechniek en autotechniek te doen. Ik wilde elektricien worden. Maar dat veranderde toen ik vakantiewerk deed op een camping. De sfeer beviel me goed: mensen zijn op vakantie, ze zijn vrolijk en relaxed, dus het leek me wel wat om de horeca in te gaan. Dus samen met een compagnon ben ik een zaak gestart. Alleen was ik veel te naïef en te goed van vertrouwen. Uiteindelijk ging de zaak op de fles en moest ik een baan zoeken.”

Wat vind je het leukst om te doen?

“Het werken aan oude pandjes, daar krijg ik het meest een kick van. Een tijdje geleden heb ik van een oud gemaal woonruimte gemaakt, en dat is echt leuk. Iets helemaal in de oude stijl terugbrengen is ook mooi, zoals een trapleuning in monumentale stijl, of een oude en suite herstellen. Het is werk waarbij klanten blij zijn dat je het zo mooi hebt gemaakt. Dat doet me echt wel wat.”

Is tevredenheid met het resultaat belangrijk voor je?

“Heel erg. En andersom ook: als ik weet dat ik een fout heb gemaakt, dan zit ik er echt mee. Ik had een tijdje geleden een klus waarbij ik een mobiele douche had neergezet terwijl de badkamer werd verbouwd. Maar ’s nachts scheurde de afvoer, waardoor de klant een probleem had. Dat zijn dingen waar ik nog wel eens wakker van lig.”

Er is werk zat, waarom ga je niet fulltime aan het werk als aannemer?

“Het hoeft niet. Het voordeel aan het werk voor de uitgeverijen is dat ik nooit om mijn geld hoef te zeuren en ze betalen op tijd. Dat is bij klussen wel eens anders. Ik heb het wel eens meegemaakt dat een klant weigerde te betalen of maar een deel betaalde. Het wordt vervelend als je daardoor je eigen rekeningen niet meer kan betalen.”

Hoe zie je de toekomst?

“Als het om de bouw gaat: ik zie wel dat de prijzen enorm uit de hand lopen. Er is zo veel werk. En iedereen wil nu zzp’er worden. Toch denk ik dat je daar goed over moet nadenken, want er is best wat investering nodig voordat je voor jezelf kan beginnen. En vergis je niet, het gaat straks ook weer een keer wat minder. Zelf denk ik dat ik dit nog wel even blijf doen. Ik ga over een paar jaar met pensioen, maar stilzitten doe ik niet. Ik heb toevallig dit jaar een recreatiewoning gekocht op de Veluwe, met veel land eromheen, en die ga ik de komende jaren fijn opknappen. En in de tuin werken, een moestuin aanleggen. Ik ga me niet vervelen hoor.”

Reageer op dit artikel