artikel

Test accucirkelzagen

bouwbreed 1850

Iedere editie testen de vakmannen van het Alphense bouwbedrijf Van Mil gereedschap dat dagelijks op de bouwplaats wordt gebruikt. In deze editie zijn dat twee accucirkelzagen: de Metabo KS 18 LTX en de Hitachi C 18DBAL.

Test accucirkelzagen

“Zo, wat een topmachines zijn dat joh!” Timmerman Cees Martens is bijzonder duidelijk. Hij kreeg de accucirkelzagen van Hitachi en Metabo in handen om te testen en wil ze eigenlijk niet meer teruggeven. “Ongelofelijk, ik wil gewoon zo’n ding.”

Bekijk hier de testrultaten voor de Metabo KS 18 LTX

Bekijk hier de testrultaten voor de Metabo KS 18 LTX
Die overtuiging was er niet meteen bij de eerste aanblik. Het zag er allemaal niet uit als de zaag die hij gewend is. Mooi, dat wel, maar bij het openen van de Metabo-doos was de indruk toch vooral een van: ‘leuk voor de doe-het-zelver’. Het oogt allemaal wat klein. Martens twijfelde of dit hem wel genoeg power geeft op de Heemsteedse zolder die hij aan het verbouwen is. Er moet namelijk wel gewoon hard gewerkt worden.

Extreem zagen

Misschien daarom wel dat hij geen gas terug nam in het gebruik. “Ik heb echt wel extreem gezaagd met die dingen.” Een beetje uitdagen, niks geen fluwelen handschoenen, een mannelijke aanpak. “Normaal willen we ook eigenlijk zo snel mogelijk werken, dan douw je ook wel eens door.” En dus spaarde hij ook deze twee kleine nieuwkomers niet. “Gewoon even kijken wat ze doen”, lacht Martens. Het gereedschap gaf geen krimp bij de grove behandeling. “Fantastisch toch, ze deinzen echt niet terug.”

Bekijk hier de testrultaten voor de Hitachi C 18DBAL.

Bekijk hier de testrultaten voor de Hitachi C 18DBAL.
Nadat de zagen hun eerste proeve van mannelijkheid hadden doorstaan, volgde een korte materiaaltest. “Eiken, vuren, mdf. Het maakte eigenlijk geen verschil. Zelfs een plaat van 18 millimeter en ook hoeken van 45 graden waren geen enkel probleem. Het gaat allemaal net zo makkelijk.” Als hij het vertelt, klinkt nog steeds iets van ongeloof in zijn stem. Als zagen kunnen verbazen dan hebben ze dat bij de 54-jarige timmerman gedaan. Martens is er inmiddels volledig van overtuigd dat de twee kleine accumachines waardig professioneel vakgereedschap zijn. Dus alle terughoudendheid is verdwenen.

Accu’s

cirkelzagen gereedschap vakmanHet laatste beetje scepsis betrof misschien dan nog de accu’s. “Maar ook die hebben me verrast, ik heb ze de hele dag continu zonder problemen gebruikt en na verloop van tijd werd ook de kracht niet minder.” Dus ook daar geen probleem, hoewel ook Martens wel terecht de vraag stelt hoe goed ze het doen na echt een jaar intensief gebruik. “Op een gegeven moment zal je ze toch moeten vervangen.” Hij haalt zijn schouders erover op.

Fantastisch, ze deinzen echt niet terug.

Dus was er eigenlijk geen enkele reden om de oude zaag (die aan een draad) niet links te laten liggen en met de nieuwe accuzagen aan de slag te gaan. “Ideaal toch, je hebt het altijd bij de hand en geen geklooi met die draad die weer eens ergens achter blijft hangen.” De voorbeelden volgen elkaar redelijk snel op. “Ik was aan het nagelen boven in het dak, was het latje iets te lang. Nou dan pak je het zaagje even snel erbij en ja dan is het zo gebeurd.” Makkelijker en sneller dan een zaag met draad. De bijgeleverde standaard zaagbladen verrassen de timmerman ook. “Lekker scherp. Kijk als je op spijkertjes zaagt, wordt het vast een stuk minder, maar dat geldt natuurlijk voor bijna iedere zaag.” En ook de kwaliteit krijgt de goedkeuring van Martens. “De zagen blijven mooi in de lijn, kost ook geen enkele moeite en ze zagen ook nog hartstikke strak”, de loftrompet houdt aan. Martens is helemaal om wat betreft draadloos. “Hoe vaak ik niet naar een contactpunt voor de stekker loop te zoeken. Zitten natuurlijk altijd ergens anders en net niet handig. Nooit meer een haspel nodig ook.”

Veiligheid

Zelfs wat betreft de veiligheid ziet Martens de voordelen. “Nu zitten we met zo’n snoer van maximaal 1 meter 20. Begrijp dat wel, het is veiliger dan het lange snoer dat je eigenlijk altijd nodig hebt. Maar geen snoer is dan dus helemaal veilig.” De extra veiligheidsgadget van Metabo kan Martens wel waarderen. “Gaat even kort piepen, alsof hij zegt dat je moet oppassen voor je vingers. Het is toch een seintje.” En dat ervaart hij zeker niet als kinderachtig. Al is het alleen maar omdat Martens zelf al een keer een zaag in zijn hand heeft gehad. “Dat was toen ik pas net werkte.”

Geen geklooi met die draad die weer eens ergens achter blijft hangen

Op zijn 54ste heeft Martens er nu al een 38-jarige loopbaan als timmerman op zitten. “Toen ik net begon, was veiligheid nog niet zo populair en als je jong bent, sta je daar ook helemaal niet bij stil.” Ieder seintje is dan ook behulpzaam, dat wordt gewaardeerd. “Uiteindelijk draait toch alles om die veiligheid, logisch natuurlijk.”

Kortom: “Wij gaan zeker over op accu’s, bij mij hoeven ze niet meer aan te komen met een draad.” Dan ieder geval niet als het om cirkelzaag gaat. “Die zijn namelijk gewoon lekker licht en handzaam.” Dat was namelijk wel een belangrijke voorwaarde van dit gereedschap nadat in de vorige editie accu schroef-boormachines waren getest. “Goed, maar te zwaar”, was toen het unanieme oordeel. “Nee dat is hier zeker niet het geval.” Martens kan er nog steeds niet over uit, herhaalt dat hij er echt een moet hebben. Zo kritisch als hij de vorige test aanhoorde zo enthousiast is hij nu. “Dit ging monster”, vat hij het samen.

Geluid

Is er dan echt helemaal niks op aan te merken? “Weinig”, aldus de timmerman. “Nou ja, het geluid van de Metabo is een beetje schel. Gewoon net niet helemaal lekker.” En op de zaag van Hitachi? Martens begint meteen hard te lachen: “Ja, dat die niet van mij is.”

Reageer op dit artikel