artikel

Test accu schroefboormachines: Hitachi, Metabo, Stanley, DeWalt

bouwbreed 2153

Nieuw jaar, nieuwe tests door een nieuw team. De vakmannen van bouwbedrijf Van Mil uit Alphen aan den Rijn nemen de handschoen op. Deze keer zijn het vader en zoon Harry en Melvin van Toldam. Het gereedschap: schroefboormachines van DeWalt, Hitachi, Metabo en Stanley.

Test accu schroefboormachines: Hitachi, Metabo, Stanley, DeWalt

De Toldams zijn bezig met de afbouw van een riant houten tuinhuis. “Mooie klus, met mooi materiaal. Een project waar je echt als vakman aan het werk bent”, aldus de oudste. Zoals het hoort op een bouwplaats, liggen de belangrijkste gereedschappen netjes op hun plek, klaar voor gebruik. Een zaagtafel van DeWalt, boren en schroefmachines van Bosch, een frees van Festool, Senco nietmachines en een schaafmachine van Hitachi. Allemaal verschillende merken, die alle een dikke voldoende krijgen.

Wat het bouwbedrijf koopt, kan de goedkeuring van de timmermannen wegdragen. “Maar ik vind het altijd wel leuk om nieuwe dingen te zien; we gaan ook altijd naar de bouwbeurs om te zien wat er allemaal te krijgen is.” Dus wordt er met glimmende ogen gekeken naar de dozen die op tafel worden gezet.

Bekijk direct de resultaten van deze test >>

Hitachi

Als eerste de Hitachi. “Mooi merk, ben benieuwd.” Melvin pakt het apparaat op. “De kop is van ijzer”, is het eerste wat opvalt. Een goed teken. “We hebben ook spul met een kop van kunststof. Dat is niet ideaal, het gaat toch eerder kapot.”

Grip

Hij sluit zijn hand om het handvat. “Dat voelt meteen erg goed.” Hij geeft de machine aan zijn vader. “Zo, die is best zwaar!” De onderarm van Harry zakt. “Maar wel een goede grip. Ik heb niet van die grote handen en bij sommige machines is dat gewoon niet fijn. Voor één schroefje niet erg, maar als je zo’n apparaat de hele dag in handen hebt, is het toch een ander verhaal.”

Accu

Onder de Hitachi zit een grote zware accu. “Ik wil eigenlijk niet anders”, gee­ft Melvin toe. “Ja, daar gaat het om. Het is gewoon wel lekker als je weet dat zo’n accu lang meegaat. Vervangen is toch lastig als je bezig bent.” Die van Hitachi doet zijn werk prima wat dat betre­ft, maar hoewel de andere drie machines er niet mee zijn uitgerust, zijn ook daarvoor 5 ampère-uur batterijen te krijgen. “Dat lijkt me ook een basisvoorwaarde.”

Harry twijfelt en wijst naar de muur en het plafond: “Misschien prima als je met zo’n muur bezig bent, maar we werken ook veel boven ons hoofd. Dan ben ik toch minder blij met zo’n apparaat.” Melvin lacht, hij is het niet met zijn vader eens. “Volgens mij is het juist een machine waar je jarenlang plezier van gaat hebben.”

Bekijk de testresultaten van de Hitachi >>

Metabo

Test accu schroefboormachinesInmiddels is doos twee open en verschijnt de Metabo op tafel. Harry: “Ja, natuurlijk bekend, altijd goed. Hoewel we zelf eigenlijk niks van Metabo hebben.” Harry kijkt goedkeurend. “Ziet er mooi overzichtelijk uit. Geen toeters en bellen. Die heb je ook helemaal niet nodig, bovendien kan dat alleen maar kapot gaan.” Wat ook meteen opvalt, is de bescheidenheid van Metabo. “Wat een zacht motortje. Echt lekker”, verzucht Harry. Metabo is duidelijk de minst luidruchtige, overstemt de radio in ieder geval niet.

Grip

De Metabo is inderdaad het onderdeurtje vandaag. “Oef”, reageert Harry als hij hem oppakt. Zijn hand is op zoek naar de beste stand om hem comfortabel te bedienen. “Ik snap dat het persoonlijk is, maar voor mij ligt die niet heel lekker in de hand.” Melvin bevestigt het, maar hij is wat handgrootte betreft dan ook erfelijk belast.

Prestatie

Wat betre­ft de prestatie valt nog iets op bij de kleine groene Metabo. Ondanks de grip, luistert de machine het best naar de hand van de vakman. Vooral als er minder kracht gezet moet worden. Harry wijst naar de achterkant van het gebouw. “Daar moet een flink aantal schroeven in waarbij de kop iets moet uitsteken. Dat zou met deze echt uitstekend gaan. Met te veel kracht ga het zo door het hout heen.”

Deze Metabo heeft geen klopboorfunctie. Geen probleem volgens vader Harry: “Als ik eerlijk ben, mis ik dat helemaal niet. Het komt echt bijna nooit voor dat ik die nodig heb.” Zoon Melvin bevestigt wat zijn vader zegt, maar voegt een kleine nuance toe. “Voor die ene keer dat je het nodigt hebt is het wel makkelijk natuurlijk.” Melvin zet de Metabo naast de Hitachi. “Hij ziet er zo wel een beetje uit als zo’n kinderschroeftol.”

Bekijk de testresultaten van de Metabo >>

Stanley

test accu schroefboormachineUit doos drie komt de gele Stanley tevoorschijn. Vader en zoon zijn verbaasd. “Stanley, echt? Ik wist niet eens dat die ook dit gereedschap hebben”, aldus Melvin. “Ik ken ze eigenlijk ook alleen van hun handgereedschap”, bevestigt Harry. Die ook meteen op iets belangrijks wijst. “Kunststof spankop.” Wat vader en zoon betreft­ een no-go. Wat de timmermannen ook opvalt, is dat het apparaat er complex uitziet. Dat is wat vader Harry bedoelt met toeters en bellen. Simpel is gewoon beter.

Met de Stanley is het vooral in het begin even zoeken. Functioneel kan hij hetzelfde, maar op de één of andere manier gaat het niet vanzelf voor vader en zoon Toldam. “Hij ziet er complex uit”, vat Melvin het samen.

Bekijk de testresultaten van de Stanley >>

DeWalt

Test accuschroefboormachinesTen slotte wordt de DeWalt uitgepakt. “De Lidl onder het gereedschap”, lacht Melvin “Maar daar bedoel ik zeker niet mee dat het geen goed spul is. Het zegt op zich niks over de kwaliteit.” Ze werken zelf ten slotte ook al met apparaten van het Amerikaanse merk. Net als bij zijn broer Stanley, sluit de hand goed om het vat. “Prima grip”, is de korte conclusie. Wat opvalt is het licht. Net als de andere drie zit dat handig onderin. Maar alleen bij DeWalt heb je verschillende sterktes, drie om precies te zijn. “Weet niet of het heel nodig is, maar het is wel leuk”, oordeelt Melvin.

Prestatie

Tijd om vader en zoon maar vooral met het gereedschap aan het werk te zetten. Niet geheel onverwacht doen ze allemaal wat ze moeten doen. Zonder moeite vliegen verschillende schroeven en boren door het hout. Alleen de DeWalt wordt door Harry behoorlijk snel aan de kant gelegd. “Ik word gek van het geluid, daar kan ik denk ik echt niet een hele dag mee werken. Irritant.” Melvin knikt. De mannen onderwerpen de vier boren aan een korte droge test. En inderdaad DeWalt laat duidelijk van zich horen. Heel Amerikaans, maar hier aan de Rijn wordt dat niet gewaardeerd.

Accu

Een ander dingetje speelt ook bij DeWalt. Harry wrikt wat aan de accu: “Zo’n dunne accu vind ik op zich wel prettig. Maar deze zit gewoon te los.” Zijn zoon valt het nu ook op. “Kijk, er zit te veel speling in. Dat gaat niet lang goed. Er komt hier te veel vuil tussen. Ik ben bang dat je te vaak een nieuwe accu zal moeten halen.”

Bekijk de testresultaten van de DeWalt >>

De kist

Bij het opruimen valt nog iets op: de kist. Alle vier hebben een goed formaat, maar die van Metabo krijgt de handen op elkaar. “Robuust”, oordeelt Harry. De plastic slotjes van de Hitachi voldoen volgens de vakmannen niet. “Het is niet het belangrijkste als je wat koopt, maar wel fijn als dat ook gewoon klopt.”

Bekijk ook de vorige test van accu schroefboormachines >>

Meer tests

Test afkort- en verstekzagen >>

Afkort- en verstekzagen getest: de resultaten >>

Reageer op dit artikel