Al tientallen jaren hebben we het erover; de enorme faalkosten in de bouw. Ze bedragen zo’n 10 procent van de totale kosten, wat zomaar in de tonnen kan lopen. Maar al tientallen jaren gebeurt er weinig om dit probleem écht op te lossen, zegt Ruud Kats, directeur van Trimble Benelux en Nordics. “Kijk bijvoorbeeld naar de Cobouw50. De rendementen van de grote bouw- en installatiebedrijven zijn bedroevend laag.”
Waar echt nog een slag te maken is, is bij de kwaliteitsregistratie en het vastleggen van documenten”
Goede workflow
Zijn verklaring: het gaat te weinig om adoptie van een goede workflow en te weinig om de mensen in een bedrijf. “Dat is deels uit te leggen. Bedrijven hebben te maken met personeelstekorten en met tijdsdruk. Dan wordt er vrij snel voor een relatief voordelig softwarepakket gekozen, zonder te kijken of je mensen er wel goed mee kunnen werken.”
Verkeerde keuze
Het gevolg is volgens Kats dat er mogelijk een verkeerde keuze wordt gemaakt. “Zoals voor een softwarepakket waar last minute veranderingen in een project niet direct zichtbaar worden. Ik hoef niemand uit te leggen dat een kleine wijziging in de data enorme gevolgen op de bouwplaats kan hebben. Vijf centimeter verplaatsing van een wand kan al grote consequenties hebben.”
Medewerkers zijn het belangrijkste
Kats’ oproep aan directeuren en eigenaren is dan ook: denk goed na voordat je een beslissing neemt over een softwarepakket. “Mijn persoonlijke drijfveer is vooral dat het niet alleen gaat om processen en technologie, maar ook om mensen. Neem bottom-up je personeel mee.”
Trimble-collega Thomas Koekkoek (pre-sales engineer) valt hem bij. “Bij de adoptie van nieuwe software gaat het voor minstens 50 procent om je mensen. Hoe krijg je die mee?”
Koekkoek geeft het voorbeeld van een ceo die onlangs sprak op een Trimble-event. “Die gaf duidelijk aan dat zijn medewerkers voor hem het belangrijkste zijn. Hij betrekt ze bij belangrijke beslissingen voor hun werkprocess-optimalisatie. Zo stapte er eens een 56-jarige projectleider op de ceo af na een project en vertelde hem dat hij graag een tablet wilde op de bouwplaats, omdat hij vóór zijn pensioen digitaal wil kunnen werken. Dat werd geregeld, waardoor die projectleider met meer plezier zijn werk doet en het rendement van het bedrijf stijgt.”
Ook een monteur op de bouwplaats heeft de beschikking over de juiste info op het juiste moment”
Relevante data met elkaar verbinden
De wereld van de bouw is de wereld van mensen, processen en technologie. Die fysieke en digitale werelden wil Trimble met elkaar verbinden. Voor de softwareleverancier staan verbinden en samenwerking daarbij centraal.

“Trimble Connect is een ecosysteem, een platform dat tal van applicaties met elkaar verbindt”, zegt Koekkoek. “Digitalisatie in de bouw gaat op een aantal punten best al goed. Zo heeft elk bouw- en installatiebedrijf wel een ERP-pakket, zodat alles rond financieren en calculeren goed geregeld is. Waar echt nog een slag te maken is, is bij de kwaliteitsregistratie en het vastleggen van documenten. Neem die ingestorte parkeergarage eind vorig jaar in Nieuwegein. Daar is info verloren gegaan doordat die niet is gedigitaliseerd. Ons doel met Trimble Connect is alle relevante data met elkaar verbinden.”
En niet zomaar verbinden, benadrukt Kats. “De uitdaging is om alle softwaretools die op de markt zijn met elkaar te laten praten zodat iedereen altijd toegang heeft tot dezelfde realtime informatie. Daarom werken wij met open standaarden, zoals IFC. Wij zijn daarbij de verbindende partij.”
Slimmer, efficiënter en goedkoper werken
Het gevolg van zo’n connected data environment, die Trimble voor zijn 30 miljoen gebruikers heeft gecreëerd? “Ook een monteur op de bouwplaats heeft de beschikking over de juiste info op het juiste moment”, zegt Kats. “Die i van informatie is essentieel, want alleen met de meest recente data kan zo’n monteur de beste beslissing nemen.”
Faalkosten vermijden
Met Trimble Connect kun je dus faalkosten vermijden, zo zegt het bedrijf, doordat pakketten en applicaties continu met elkaar kunnen praten. Kats: “Van ontwerp tot oplevering, of dat nu 360 graden-beeld, AI-tools of technische tekeningen van architecten zijn. Alles komt samen op Trimble Connect, zodat alle betrokkenen problemen kunnen signaleren én tijdig kunnen oplossen.”
Duurzamer werken
De voordelen zijn volgens Kats duidelijk. “Meer werkplezier, beter rendement en slimmer, efficiënter en goedkoper werken. En niet te vergeten: duurzamer werken. “Neem de Wkb, waarbij de overheid je verplicht zaken vast te leggen rondom kwaliteit en duurzaamheid. Samenwerken via Trimble Connect leidt ook tot duurzamere processen. Zo heeft een aannemer 10 procent minder materiaal gebruikt door efficiënt de 3D-modellen te gebruiken op Trimble Connect.”
International met lokale focus
Trimble is een softwareleverancier die zich richt op de totale breedte van de bouw- en installatiebranche. Met eigen producten verbinden ze de digitale en fysieke wereld, waarbij Trimble Connect als cloudplatform het centrale ecosysteem is. Daar komen mensen, processen en technologie samen. Trimble is een internationaal toonaangevende organisatie, met een sterke focus op de lokale markt.
Dit artikel is gesponsord door Trimble.