Flight Forum hergebruikt windmolenwieken voor parkeergarage

Flight Forum hergebruikt windmolenwieken voor parkeergarage
Circulair ontwerp met gevel van gerecyclede windmolenwieken. Impressie: MVRDV

Flight Forum, een dynamisch businesspark in de Brainport-regio naast Eindhoven Airport, staat aan de vooravond van een ingrijpende transformatie. Niet langer slechts een werklocatie, maar een bruisend gebied waar werken, verblijven en ontspannen naadloos in elkaar overgaan. Bart Verschut, directeur van Flight Forum, vertelt over het inkooptraject voor de bouw van een innovatieve parkeergarage die dit nieuwe tijdperk markeert.

Verschut: “Flight Forum bevindt zich in een spannende overgangsfase. We willen niet alleen een werklocatie zijn, maar ook ruimte bieden voor onderwijs, zorgklinieken, laboratoria, short-stay faciliteiten, horeca en retail. Dit zal resulteren in een uniek en levendig gemengd gebied waar mensen kunnen werken, verblijven en ontspannen. Het is een fantastische locatie in de Brainport regio, met veel potentieel voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen.

Parkeren

Momenteel hebben we te maken met parkeerdrukte en een gebrek aan voldoende parkeerplaatsen. De situatie wordt bemoeilijkt doordat fietsers en voetgangers dezelfde paden en wegen gebruiken als auto’s, wat zorgt voor een oncomfortabele en soms onveilige omgeving. Met de nieuwe parkeergarage willen we deze problemen aanpakken door de parkeerplaatsen te concentreren in een nieuwe parkeergarage. Dit brengt ook nog eens een extra voordeel met zich mee. Met de nieuwe parkeergarage komt er ook ruimte vrij op de oude parkeerstrook rondom het kantorencluster om fietsers een eigen plek te geven, midden in een groene, parkachtige omgeving, wat het gebied aantrekkelijker maakt en bijdraagt aan de biodiversiteit.

Spraakmakend circulair ontwerp

Samen met architectenbureau MVRDV hebben we een spraakmakend ontwerp gemaakt waarbij de gevel wordt gemaakt van gerecyclede windmolenwieken. Dit is een bijzonder voorbeeld van circulair bouwen en het hergebruiken van bouwmaterialen. We zullen ongeveer 162 molenwieken gebruiken, die momenteel nog in werking zijn, maar tegen het einde van hun levensduur aanzitten. Door deze wieken een tweede leven te geven in ons project, creëren we niet alleen een duurzame oplossing, maar realiseren we ook iets wat nog nooit eerder is gedaan. De rondingen van de kavel worden nog eens extra geaccentueerd door het golvende patroon van de wieken. Samen zorgt dit voor een unieke en innova-
tieve uitstraling.

 Impressie: MVRDV
Impressie: MVRDV

We hebben ook aandacht besteed aan de veiligheid van voetgangers door een voetgangersbrug te integreren. Deze brug zorgt voor een naadloze verbinding tussen het kantorencluster en de parkeergarage. Ook voor de brug willen we duurzame materialen gebruiken. Daarom zijn we nu in samenwerking met TU Eindhoven aan het onderzoeken of we dit van Bio-Composiet kunnen maken.

Entree van Brainport

De locatie van de nieuwe parkeergarage is een prominente zichtlocatie, omdat al het verkeer van en naar Eindhoven Airport – met zijn 6,8 miljoen passagiers per jaar – en de duizenden mensen die in het gebied werken, dagelijks langs dit gebouw zullen rijden. Velen zullen ook van de parkeergarage gebruikmaken. Het gebouw fungeert als de entree voor het Eindhoven Airport District en tegelijkertijd als de toegangspoort tot Brainport Eindhoven voor alle toeristen die via Eindhoven Airport in de stad arriveren. Daarom is het extra belangrijk dat dit gebouw een echte landmark wordt in het gebied, en een waardige entree vormt voor Brainport.

Impressie: MVRDV
Impressie: MVRDV

Uitdagende opdracht

Het is een innovatieve en uitdagende opdracht omdat we iets doen wat nog nooit eerder is gedaan en gebruik maken van circulaire materialen. De locatie is fantastisch zichtbaar, wat extra druk met zich meebrengt om een ontwerp te leveren dat zowel functioneel als esthetisch indrukwekkend is. We willen met deze parkeergarage echt een statement maken op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Het project biedt een unieke kans om bij te dragen aan een innovatief en duurzaam initiatief in een van de meest dynamische regio’s van Nederland.

We zijn op zoek naar creatieve en innovatieve bouwteampartners die samen met ons deze unieke uitdaging willen aangaan. We nodigen alle geïnteresseerde partijen uit om zich aan te melden voor het inkooptraject.”

Dit artikel is gesponsord door Flight Forum.