Zo zorgt HBB Groep voor een veilige bouwplaats

Zo zorgt HBB Groep voor een veilige bouwplaats
Ruurd Potma, projectleider bij HBB Groep.

Veiligheid op en rond de bouwplaats is prioriteit nummer één. "Vooral de scheiding tussen publiek en de bouwplaats is voor mij belangrijk", zegt Ruurd Potma, projectleider bij HBB Groep. "We moeten ervoor zorgen dat iedereen 's avonds weer veilig naar huis kan en er geen vreemden de bouwplaats op kunnen."

Terwijl ‘buiten’ de auto’s, fietsers en voetgangers hun weg vinden van en naar het centrum van Haarlem, wordt er op het bouwterrein van de Koepelgevangenis gewerkt aan een nieuw hotel. De Koepel, zoals het rijksmonument in Haarlem meestal wordt genoemd, sloot in 2016 zijn deuren als gevangenis. Na een aantal jaar dienst te hebben gedaan voor de opvang van vluchtelingen is er in 2020 gestart met het herstructureringsproject.

In het centrum van Haarlem wordt de voormalige Koepelgevangenis, die in 2016 zijn deuren sloot, omgebouwd tot een hotel.
In het centrum van Haarlem wordt de voormalige Koepelgevangenis, die in 2016 zijn deuren sloot, omgebouwd tot een hotel.

Na de realisatie van het iconische Koepelgebouw mocht HBB Groep ook de bestaande gebouwen op het terrein verbouwen. Momenteel realiseert HBB Groep een hotel. Ruurd Potma, projectleider bij HBB Groep, is verantwoordelijk voor de nieuwbouw en verbouwing van het complex. “Momenteel werken we aan de bouw van het hotel met 66 kamers. Dit hotel komt in beide voormalige directeurswoningen en in het statige voormalige administratiegebouw, dat oorspronkelijk de hoofdingang van het Koepelcomplex vormde. Onderin is in dit gebouw al restaurant Menu Corridor gevestigd. De meeste kamers van het hotel zijn ondergebracht in de nieuwbouw ‘het beddenhuis’, maar ook in de directeurswoningen en op de bovenverdiepingen van het administratiegebouw worden een aantal bijzondere kamers gerealiseerd. Later zal er ook nog een ondergrondse parkeergarage met twee verdiepingen worden gerealiseerd, pal achter de Koepel.”

Veiligheid

Als projectleider is Potma eindverantwoordelijk voor alles wat er op het grote project gebeurt: financiën, planning, communicatie, inkoop én beveiliging en veiligheid. Voor beveiliging en veiligheid op de bouwplaats maakt HBB gebruik van de systemen van BauWatch. “Elke situatie eist zijn eigen aanpak. Hier in Haarlem, langs een drukke weg met veel fietsers en voetgangers, wordt een andere aanpak gevraagd dan ergens in een buitengebied.”

Cameramasten

Om de bouwplaats te beveiligen, is het hermetisch afgesloten met een hekwerk en zijn op strategische plaatsen cameramasten geplaatst. Wanneer er niet wordt gewerkt, schakelen de camera’s in en zorgt BauWatch ervoor dat onbevoegden direct worden opgemerkt. Mocht dit onverhoopt het geval zijn, dan schakelen de specialisten van de meldkamer direct met de politie.

Potma: “Dankzij bouwplaatregistratie, Bouwplaats Check-in van BauWatch, weten we precies wie er op de bouw aanwezig is en hebben we zicht op wat er gebeurt.”
Potma: “Dankzij bouwplaatregistratie, Bouwplaats Check-in van BauWatch, weten we precies wie er op de bouw aanwezig is en hebben we zicht op wat er gebeurt.”

Bouwplaatsregistratie

Het hermetisch afsluiten van de bouwplaats dient echter niet alleen om het project te beveiligen wanneer er niet gewerkt wordt. “Dankzij bouwplaatregistratie, Bouwplaats Check-in van BauWatch, weten we precies wie er op de bouw aanwezig is en hebben we zicht op wat er gebeurt”, zegt Potma. “Voorheen deden we dit handmatig. Nu gebeurt het digitaal en kan men de bouwplaats echt niet op zonder zich aan te melden en door de tourniquet te stappen. En mits ze onze HBB-veiligheidsvideo hebben bekeken natuurlijk. Ook die vinden we heel belangrijk.”

Over de samenwerking met BauWatch is Potma positief. “BauWatch biedt een totaalpakket: camerabeveiliging, tourniquets, registratie, schuifpoort. Alles via één partner, wel zo helder. Eén systeem, één aanspreekpunt. Ook de synergie tussen verschillende projecten vind ik belangrijk. Eenmaal aangemeld in het systeem van BPCI hebben onze mensen met één pas toegang tot onze verschillende bouwplaatsen.” Potma is een trotse projectleider die zijn zaakjes goed op orde heeft. “Een mooi project met grote betekenis voor de stad Haarlem. En ook nog eens op korte afstand van mijn woonplaats.”

Dit artikel is gesponsord door BauWatch.

Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig

Als het om wet- en regelgeving gaat, kun je niet zeker genoeg zijn. Met inzichtelijke artikelen, stappenplannen en checklists laat Bouwwetten zien wat de gevolgen van wet- en regelgeving zijn voor de praktijk. In een tumultueuze periode met de introductie van de nieuwe Omgevingswet, is Bouwwetten een betrouwbare partner waar je antwoord op je vragen krijgt.
Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig