Zo creëer je een veilige bouwplaats op iedere ondergrond

Zo creëer je een veilige bouwplaats op iedere ondergrond

Hoe haalbaar is het om een solide ondergrond voor iedere bouwplaats te creëren? Draagkrachtig genoeg, egaal én waterdicht? Wie op zoek gaat naar het antwoord, komt al snel uit op één soort rijplaat. Een tijdelijke ondergrond voor iedere bouwplaats moet uiteraard voldoen aan de veiligheidseisen. Composiet rijplaten bieden daarbij uitkomst.

Een tijdelijke ondergrond voor iedere bouwplaats moet uiteraard voldoen aan de veiligheidseisen. Composiet rijplaten bieden daarbij uitkomst. De lichtgewicht koppelbare rijplaten bieden mogelijkheden die met traditionele rijplaten veelal niet haalbaar zijn. Voorbeelden:

  • een zeer slappe bodem: composiet rijplaten drijven, en zakken dus niet weg;
  • een vloeistofdichte ondergrond voor de bouwplaats: de combinatie van een koppelbaar systeem en folie;
  • het behoud van de ondergrond: platen kunnen rechtstreeks op iedere ondergrond worden geplaats. Grondbewerking is daardoor niet nodig.

Steeds meer aannemers en opdrachtgevers komen in aanraking met het innovatieve composiet rijplatensysteem. Naast bovenstaande redenen om het systeem in te zetten, wordt het steeds vaker als standaard toepassing gezien.

Flexibel inzetbaar

Inmiddels is het composiet Ferex-systeem een aantal jaar beschikbaar in Nederland en niet meer weg te denken op bouwplaatsen door het hele land. Zo worden ze ingezet voor uiteenlopende toepassingen zoals de bouw van windparken, horizontale- en verticale boringen, wegenbouw en grote oppervlakten tijdelijke wegen en plateaus.

Horizontale boringen

Het snel te plaatsen composiet systeem brengt voor iedere toepassing verschillende voordelen met zich mee. Wanneer we kijken naar de verticale boringen is het vlot kunnen verplaatsen één van de punten waarop de composiet toepassing zich onderscheid van de traditionele rijplaat. Door het plaatsen van een tijdelijke bouwweg die vervolgens stukje bij beetje verplaatst wordt zijn er een minimaal aantal platen nodig en wordt de ondergrond minimaal belast.

Ferex veilige bouwplaats (5)

Opdrachtgever deelt ervaring

Bij verticale boringen worden en Ferex rijplaten nu een aantal jaar ingezet. In de zoektocht naar een voorziening die voldoet aan de eisen, is grote opdrachtgever Nobian bij Ferex terechtgekomen. Het projectmanagement deelt de visie op het werken met composiet rijplaten. “We hebben gezocht naar een duurzame, competente plaat die de stempeldruk van onze masten kon hebben. Het is cruciaal dat de samenstelling van de platen altijd een stevige ondergrond voor de masten creëert. Dit is ook belangrijk voor ons om een egale werkvloer te creëren. We willen alles doen wat mogelijk is om struikelgevaar te verminderen en de ergonomie van de werkplek te verbeteren voor onze medewerkers en collega’s.”

Besparing op gehele project

Op verschillende locaties in het gebied worden één of meerdere platforms tegelijk geplaatst, vaak voor korte periodes van enkele weken. De snelle en efficiënte werkwijze draagt dus bij aan besparing op diverse vlakken: uitstoot, belasting van de ondergrond en tijdsbesparing. Grant Cox: “Het Ferex-systeem is een snelle en kosteneffectieve oplossing die zeer makkelijk is om mee te werken. Het leggen en ophalen van een locatie vindt plaats binnen een dag.”

Reduceren van stikstof

Dat composiet rijplaten bijdragen aan het reduceren van uitstoot van onder andere stikstof, is inmiddels bewezen aan de hand van een onafhankelijk onderzoek . Dit onderzoek kijkt naar de uitstoot van CO2 en stikstof in relatie tot transport, tijdsduur van het totale project en het herstel van de bodemstructuur.

Vraag naar composiet neemt toe

De voordelen van het inzetten van koppelbare lichtgewicht rijplaten worden bij steeds meer opdrachtgevers zichtbaar. Daarom neemt de vraag naar duurzame composiet rijplaten in steeds meer sectoren toe. Door die groeiende vraag kan ook het aanbod toenemen. De beschikbare voorraad in Nederland is de afgelopen drie jaar ruim vertienvoudigd, en daar blijft het niet bij; wekelijks wordt het Ferex-depot aangevuld met nieuwe rijplaten. De conclusie: de vraag naar een steeds beter toegankelijke bouwplaats neemt in rap tempo toe.

Dit artikel is gesponsord door Ferex.