Bouwplaatsveiligheid geen discussie bij tijdelijke huisvesting

Bouwplaatsveiligheid geen discussie bij tijdelijke huisvesting
Een schottenkeet plaatsen heeft volgens Algeco een goede voorbereiding nodig.

Een veilige en gezonde werkomgeving; dat is toch het minste wat je werknemers kunt bieden. Niet alleen in hun tijdelijke huisvesting, maar ook tijdens de aanvoer, montage en afvoer daarvan. Bij marktleider Algeco is de aandacht voor bouwplaatsveiligheid en gezondheid een vast onderdeel van het dagelijks werk.

Algeco is al decennialang lang koploper als het gaat om modulaire – steeds vaker ook permanente - constructies en tijdelijke huisvestingsunits. Die staan behalve in de bouw ook in de industrie, petrochemie, onderwijs, kantoorhuisvesting, retail en op evenementen. Op menig groot project zijn vaak meerdere Algeco-units, opslagcontainers, schottenketen en/of loodsen te vinden. Daarnaast verrijzen steeds vaker (semi)permanente school- en kantoorgebouwen op basis van een modulair systeem. Directeur Algeco Bouw en Winkels Andreas Zonnenberg en country manager Algeco Modulair Borut Nastran zijn er terecht trots op.

Gevoel van urgentie

Beide mannen ervaren regelmatig dat het startsein voor de uitvoering van een project een groot gevoel van urgentie oplevert bij opdrachtgevers. Hoe sneller die tijdelijke huisvesting er staat hoe beter, ‘want dan kunnen we aan de slag’. Ook moet de ruimte op de bouwplaats zo optimaal mogelijk worden benut. Begrijpelijke zaken, maar er zit ook een donker randje aan deze wensen. Het implementeren van de benodigde veiligheidsvoorzieningen kost tijd en brengt een bepaalde kostenpost met zich mee. Het risico van concessies ligt dan snel op de loer. Als het om bouwplaatsveiligheid gaat, zal Algeco geen enkele concessie doen. Het bedrijf pleit ervoor dat de hele keten volgt.

Algeco bouwplaatsveiligheid

Haast kan tot fouten leiden

Haastige spoed is zelden goed, zo leerden we al van jongs af aan. Ook in de bouw weten ze daar alles van. De bouw staat al decennia in de top vijf van sectoren met de meeste ongevallen. Werken in de bouw betekent een verhoogde kans op vallen van hoogte, struikelen, uitglijden, bekneld raken, in aanraking komen met gevaarlijke stoffen of geraakt worden door voorwerpen en bewegende voertuigen.

Routine

Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie telt met name de B&U-sector de meeste slachtoffers per honderd werknemers. Toch hebben de meeste bouwvakkers niet het gevoel dat de bouw onveilig is. De belangrijkste reden daarvoor schuilt in routinematige werkzaamheden in combinatie met fouten die niet gecorrigeerd worden door onder meer collega’s en de uitvoerders. “De medewerkers van Algeco zijn zich daar steeds meer van bewust", zegt Andreas Zonnenberg. “Zo zijn er regelmatig trainingen en wordt de nadruk gelegd op een constante naleving van de Life Saving Rules. Gezondheid, veiligheid en het milieu staan voorop, altijd.”

Veiligheid is een reis

Veilig werken doe je met z’n allen en leunt sterk op een goede bouwplaatsinrichting. Weinig ruimte, veel beweeglijke werknemers, losliggende bouwmaterialen of gewoonweg rommel maken het lastiger om de duizenden kilo’s zware units of schottenketen probleemloos neer te zetten. Andreas: “Opdrachtgevers en gebruikers moeten beseffen dat wij geen broodjes of flesjes water verkopen die we ‘eventjes’ snel kunnen bezorgen. Een goede voorbereiding is essentieel. We adviseren vooraf over zaken als het vrijhouden van aanrijroutes, de benodigde ruimte op de bouwplaats en het werkplan. Het gaat tenslotte om units van drie bij zes meter die met een zware kraan op hun plek worden gehesen. Daarbij maakt het niet uit of het om een enkele of gestapelde constructie gaat.”

Algeco bouwplaatsveiligheid

Comfortabel en veilig

Ook bij Borut Nastran staat de veiligheid van tijdelijke huisvesting niet ter discussie, al kiest hij vanuit zijn werkgebied een iets andere invalshoek. “Onze klanten verwachten van ons een comfortabele en veilige werkplek die ze direct na plaatsing van de units kunnen betrekken.”

Ontzorgen staat centraal

Borut wijst op het belang én het gemak van de aanvullende diensten en producten van Algeco. “Met het 3600 serviceprogramma kunnen we de klant ontzorgen met een volledige inrichting van de units. Dan gaat het niet alleen om sanitair, airco, verlichting en dat soort zaken, maar ook om veiligheidsmiddelen zoals brandblussers, deurbeveiliging, nooddeuren, CO2-detectoren en alarmsystemen. Ook is elk van onze modulaire units te voorzien van een datanetwerksysteem, zodat de klant eigenlijk alleen nog een laptop hoeft in te pluggen om aan het werk te kunnen.”

De klant hoeft alleen een laptop in te pluggen om aan het werk te kunnen”

Betrouwbare ketenpartner

Algeco voelt zich vooral een betrouwbare ketenpartner van de aannemer en biedt voor elke behoefte en elk budget een oplossing. Dat is mogelijk doordat het modulaire bouwen door de jaren heen steeds verder is ontwikkeld, maar ook door het grote assortiment en de aanvullende diensten en producten: van units in allerlei uitvoeringen tot houtbouw en variantloodsen. Deze worden compleet geleverd, inclusief alle benodigde voorzieningen.

Veilige tijdelijke huisvesting

Aansluitend wil Algeco zo goed mogelijk meedenken met de opdrachtgever en eindgebruiker, hen vooraf goed adviseren en in samenspraak de juiste voorbereidingen treffen. Een veilige plaatsing en gebruik van tijdelijke huisvesting is daardoor de standaard geworden. Daar is volgens Algeco geen discussie voor nodig. Als onderdeel van de Modulaire Group, de grootste leverancier van modulaire en verplaatsbare gebouwen ter wereld, heeft Algeco wereldwijd toegang tot alle benodigde kennis en middelen om de opdrachtgever zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Dit artikel is gesponsord door Algeco.