Bouwen aan de toekomst met Pirrouet gevelsteen

Bouwen aan de toekomst met Pirrouet gevelsteen
De Pirrouet-steen onderscheidt zich door gebruik te maken van gezuiverde minerale reststromen uit de staalindustrie als grondstof.

Ontdek het project Groen Nobelhorst in Almere, waar zestig duurzame woningen worden gebouwd. Bij deze woningen komen duurzaamheid, verantwoordelijkheid voor mens & milieu en innovatie samen. Heutink Groep, Heren 5 architecten en Vandersanden zijn trots op deze samenwerking. Als pioniers kiezen zij ervoor om als eerste in Nederland te bouwen met Vandersanden's CO₂-negatieve Pirrouet-gevelsteen.

Merijn de Jong van Heren 5 architecten: “Het hart van onze visie bij Groen Nobelhorst ligt in het groene, duurzame aspect dat niet alleen betrekking heeft op het milieu, maar ook op de toekomst van de gemeenschap.” Hij gaat enthousiast verder: “Nobelhorst heeft een dorpse aantrekkelijkheid: het groen, de ruimte en de buren die je groeten, gezamenlijkheid. Dat heeft geresulteerd in de architectuur die zich typeert als Dorps wonen in het groen.”

“Uiteindelijk bouwen we voor mensen. Dus het sociale, de samenhang en steeds meer in een community met elkaar samenwonen, dat is iets wat we heel belangrijk vinden”, vertelt De Jong. “Het is echt iets van deze tijd en de toekomst. Dat is dan ook de kern van onze visie voor dit project geweest.”

In de woorden van De Jong wordt duidelijk dat het project Groen Nobelhorst niet slechts een bouwproject is, maar een levendige gemeenschap, een weerspiegeling van de tijd en een veelbelovende blik op de toekomst.

De innovatie van Pirrouet harmonieert perfect met ons bedrijf, wat ons enorm trots maakt”
— Helmich Heutink, CEO van Heutink Groep

Werken met duurzame materialen

De uitdaging om zo’n duurzaam project te realiseren, leidde tot de keuze voor het bouwen met andere materialen. Helmich Heutink, CEO van Heutink Groep legt uit: “De uitdaging om te bouwen met duurzame materialen gingen wij als bedrijf uiteraard aan. Het resultaat was dat wij diverse biobased en circulaire materialen hebben gekozen voor deze woningen, waaronder de Pirrouet-gevelsteen.”

De Jong deelt zijn zoektocht naar nieuwe stenen: “Ik was op zoek naar nieuwe stenen, want wij zijn een baksteenbureau. We vonden de perfecte match met de Pirrouet, een gevelsteen met een negatieve CO₂-footprint. Groen Nobelhorst was dan ook het project om vernieuwend te zijn en een duurzaam statement te maken.”

Wat maakt de Pirrouet-steen zo uniek? Cees Groot van Vandersanden: “Hij onderscheidt zich door gebruik te maken van gezuiverde minerale reststromen uit de staalindustrie als grondstof. Daarnaast gebruiken we de CO₂ die vrijkomt uit de industrie om de steen uit te harden middels de innovatieve carbonatatie technologie. Dus naast het verkleinen van de afvalberg gebruiken we tot 80 procent minder primaire grondstoffen en zorgen we er ook voor dat het productieproces CO₂-negatief is.”

Duurzaamheidsmissie

“Nederland heeft een sterke baksteencultuur. Ik denk dat de Pirrouet-gevelsteen de missing link kan zijn om veel plannen met een ‘baksteen look & feel’ te behouden en tegelijkertijd de CO₂-reductie te omarmen”, zegt Heutink. “De innovatie van Pirrouet harmonieert perfect met ons bedrijf, wat ons enorm trots maakt. Samen zetten we Groen Nobelhorst op de kaart als een voorbeeld van duurzaam bouwen en nemen we verantwoordelijkheid voor de toekomst.”

CO₂-negatieve stenen

Pirrouet-stenen nemen CO₂ permanent op (CO₂-negatief). De opgenomen CO₂ komt niet meer vrij, ook niet aan het eind van hun levensduur. Voor de zestig woningen in Almere worden we 320.000 Pirrouet-stenen gebruikt, goed voor een geveloppervlak van 5000 m² of 64 Pirrouet-stenen per vierkante meter (in LF50-S formaat met voeg).

In elke vierkante meter gevel wordt acht en een half kilo CO₂ permanent opgeslagen, waarvan zeven kilo tijdens het productieproces en nog eens anderhalf kilo CO₂/m² tijdens de verdere levensduur van de Pirrouet-stenen. In totaal zullen de zestig woningen zo 42.500 kilo CO₂ permanent opslaan. Dat is ongeveer evenveel CO₂ als zestig bomen zouden opnemen in 28 jaar tijd.

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden.