Van Nieuwpoort: 'Met prefabbeton kan nóg duurzamer worden gebouwd'

Van Nieuwpoort: 'Met prefabbeton kan nóg duurzamer worden gebouwd'

Niet alleen de fabriekshal in Kampen, ook de daar geproduceerde breedplaatvloerelementen dragen bij aan de duurzame ambities van Van Nieuwpoort Prefab Beton. Dat liet R&R Systems voor de fabriek een energiebesparende oplossing bedenken waarbij warmte uit IJssel-water een bijzondere rol speelt. Tegelijkertijd wordt ingezet op 'Bouwen om te laten staan'.

Alexander van Tintelen, directeur bij Van Nieuwpoort Prefab Beton, vindt dat duurzaamheid en ondernemen hand in hand gaan en met prefabbeton nog veel duurzamer dan nu kan worden gebouwd. ‘Bouwen om te laten staan’ noemt hij dat. “Kijkend naar de woningbouwopgave kunnen we het ons simpelweg niet meer permitteren om te bouwen voor slechts vijftig of zestig jaar. Beton kan gemakkelijk het dubbele aan. Dus pleit ik voor een andere mindset bij onder meer de woningcorporaties.”

Het gasloos produceren van onze prefabbetonvloeren is uniek in Nederland”

Beter rendement

Bouwen voor een langere levensduur is niet alleen veel duurzamer; het levert volgens Van Tintelen ook een beter rendement op. Wel moeten al in de ontwerpfase andere keuzes worden gemaakt, vindt de directeur. Hij doelt op meer flexibiliteit in gebruiksmogelijkheden. “Niet slopen, maar laten staan en het al bij voorbaat mogelijk maken om elementen te demonteren en verplaatsen. Daardoor zijn ze opnieuw duurzaam inzetbaar, zodat we verspilling en overproductie voorkomen.”

Gasloze productie

In Kampen worden op duurzame wijze breedplaatvloerelementen geproduceerd. Al in 2012 werd voor de gemoderniseerde breedplaatfabriek alles gedaan in het kader van duurzaam produceren. Al het hemelwater van het dak wordt opgevangen in een waterbassin, waardoor het kan worden hergebruikt voor de betonproductie. Ook energie besparen is nodig, want de prefabelementen worden in een verhardingskamer op hoge temperatuur gedroogd. Als antwoord daarop is een innovatief energiebesparingssysteem bedacht.

Van Tintelen: “Dat werkt met behulp van energieheipalen die als warmtewisselaars dienst doen. In de grond onder de fabriekshal wordt via een lus van 4200 meter aardwarmte opgenomen door die energieheipalen. Op het dak ligt 1600 vierkante meter aan energiecollectors van R&R. Samen met 500 kW aan warmtepompvermogen creëert het energiesysteem een constante temperatuur van 41 tot 45 graden Celcius, voldoende om de gestorte betonelementen te drogen. Bovendien houdt het systeem ook de grote fabriekshal (130 x 60 meter) op temperatuur.”

Van Nieuwpoort Prefab Beton
Alexander van Tintelen, directeur Van Nieuwpoort Prefab Beton: “We kunnen het ons simpelweg niet meer permitteren om te bouwen voor slechts vijftig of zestig jaar."

Energie uit de rivier

Van Tintelen vertelt dat recent is geïnvesteerd in de ribcassettefabriek. Ook hier is verder verduurzaamd met warmtepompen. Daarbij wordt slim gebruikgemaakt van de watertemperatuur van de naastgelegen rivier de IJssel.  Warmtewisselaars onttrekken de energie uit het water. “Het gasloos produceren van onze prefabbetonvloeren is uniek in Nederland. Ook de Van Nieuwpoort Prefab Beton fabriek in Amsterdam wordt voor de baanverwarming van de kanaalplaatvloeren volledig gasloos.”

Fors lagere CO₂-footprint

Het energiebesparingssysteem is bedacht door R&R Systems. Het bedrijf in Gemert ontwikkelt, produceert, installeert en onderhoudt duurzame energiesystemen op maat. Algemeen Directeur Patrick van der Aa: “Duurzaam is niet alleen gasloos; het gaat om een zo energetisch mogelijk systeem, met duurzame bronnen die op locatie beschikbaar en bruikbaar zijn. Duurzaamheid is geen marketingbegrip, maar betekent voor ons ook dat het niet op raakt (dus lang meegaat), geen schade toebrengt aan het milieu en herbruikbaar moet zijn waarmee we grondstoffen besparen.”

Samen met de visie van Van Nieuwpoort leidde dat tot de duurzame energiesystemen. Om duurzaam te bouwen en voor minimale reisbewegingen en locatieverstoringen te zorgen, zijn bij R&R in Gemert de technische ruimtes prefab gebouwd.

Van der Aa noemt het ontwikkelde systeem zowel duurzaam als betaalbaar, want het gasverbruik is met maar liefst circa 75 procent gedaald. Dat alleen al geeft een fors lagere CO₂-footprint. Daarbij is de terugverdientijd van de zeer rendabele oplossing begroot op 8,4 jaar.

Gouden certificaat

In het jaar dat familiebedrijf Van Nieuwpoort 115 jaar bestaat zijn alle dochterondernemingen overgegaan naar één gezamenlijke identiteit. De prefabtak kent een rijke geschiedenis: van Beton uit Son via Betonson Prefab naar Van Nieuwpoort Prefab Beton.

Alexander van Tintelen noemt de naamsverandering een beloning voor jarenlang kwaliteitsdenken en innoveren. In de loop der jaren heeft het bedrijf met vestigingen in Kampen en Amsterdam zich ontwikkeld tot een gespecialiseerde totaalleverancier van betonelementen.

Richting toekomst gaat het onverminderd door met ontwikkelen, innoveren en verduurzamen. Als erkenning voor de duurzame ambities heeft Van Nieuwpoort Prefab Beton Kampen in juli het gouden CSC-certificaat ontvangen van Kiwa.

Dit artikel is gesponsord door Van Nieuwpoort.