Energietransitie: zo genereren en beheersen bedrijven hun eigen energie

Energietransitie: zo genereren en beheersen bedrijven hun eigen energie

De energietransitie is in volle gang en de vanzelfsprekendheid van energie is niet meer zoals het vroeger was. Zelf energie genereren en beheersen is daarom voor veel bedrijven dé uitdaging van dit moment. Maar hoe pakken bedrijven dat aan?

Zonder doel geen innovatie; dat is zo’n beetje hoe Pon Power tegen de energietransitie aankijkt. Het doel van de maatschappij is om de klimaatverandering tegen te gaan, de ambitie van Pon Power is om daar zo veel mogelijk aan bij te dragen. Hoe precies? Enerzijds ontwikkelt het bedrijf nieuwe energieoplossingen, anderzijds zoekt het manieren om verbrandingsmotoren en bestaande energieoplossingen duurzamer te maken. Het bedrijf werkt in beide gevallen samen met producent Caterpillar, waarvan Pon Power dealer in Nederland en Noorwegen is.

Breed georiënteerd

Pon Power biedt een grote verscheidenheid aan energiesystemen. Dat komt omdat het bedrijf in veel verschillende marktsegmenten werkzaam is; van de scheepvaart tot datacenters en van de bouw tot ziekenhuizen. Kortom: overal waar energie 100 procent gegarandeerd moet zijn. Het bedrijf onderscheidt zich naar eigen zeggen met betrouwbare producten, 24/7 technische support en wereldwijde servicedekking.

Het leveren van maatwerk hoort daarbij. Producten zijn niet het uitgangspunt, de wens of uitdaging van de klant wél. Vanuit dat vertrekpunt probeert het bedrijf klanten zo goed mogelijk door de energietransitie te leiden, met slimme, duurzame en op maat gemaakte energieoplossingen.

Pon Power en Caterpillar zijn al decennia bezig om verbrandingsmotoren schoner, stiller en duurzamer te maken”

Oplossing voor netcongestie

Een voorbeeld van innovatief maatwerk zijn de door Pon Power ontwikkelde smart- en microgrids, als oplossing voor netcongestie. Zij bieden een assortiment variërend van 10 kW tot 100 MW en helpen daarbij andere bedrijven om stilstand te voorkomen. Zo’n op zichzelf staand energienetwerk wordt opgebouwd uit zonnepanelen, een generator en een energieopslagsysteem.

Grid controller

Wat de grids volgens Pon Power bijzonder maakt, is het zelf ontwikkelde energie-optimalisatiesysteem genaamd Grid Controller. Deze controller verwerkt de informatie van de assets op elk moment en gebruikt algoritmes om te bepalen wat op dat moment het meest efficiënt is om te doen. Hierbij maakt de controller verschillende afwegingen, zoals het optimaliseren van ‘stil’ en ‘groen’, terwijl het systeem ook betrouwbaarheid en kosten meeneemt, naargelang de situatie of wens van de klant. Datzelfde geldt voor de energieopslag; Pon Power werkt met traditionele lood- en lithium-ion-accu's tot metaal-lucht-accu's in het streven om een optimaal systeem neer te zetten.

Schonere, stillere en duurzamere motoren

Ondanks alle innovatie is de verbrandingsmotor nog steeds een belangrijke schakel in situaties waarin energie 100 procent gegarandeerd moet zijn. Pon Power en Caterpillar zijn al decennia bezig om die motoren schoner, stiller en duurzamer te maken. Alternatieve brandstoffen spelen daarin een cruciale rol; van een generatorset die op 100 procent waterstof draait, tot de ontwikkeling van een methanol-aandrijflijn in de scheepvaart. De laagst mogelijke emissieniveaus zijn het streven, terwijl de zekerheid van energie niet in het gedrang mag komen.

CO₂-vrije havens

Naast alternatieve brandstoffen en after treatment is ook elektrificatie belangrijk. Een voorbeeld van recente innovaties op dat gebied zijn de flexibele walstroomoplossingen, waardoor schepen aan wal de dieselgeneratoren uit kunnen zetten. Dit is een belangrijke schakel in het streven naar CO₂-vrije havens.
De veelvoud aan innovatieve energieoplossingen in alle denkbare marktsegmenten vormen de pilaren van Pon Power. Het helpt ze om andere bedrijven zelf energie te laten genereren en beheersen op slimme, duurzame en toekomstbestendige wijze.

Dit artikel is gesponsord door Pon Power.

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?