Meer efficiëntie en productiviteit in de bouw; is dat mogelijk?

Meer efficiëntie en productiviteit in de bouw; is dat mogelijk?

De bouw loopt steeds vaker tegen uitdagingen aan. De kwaliteit moet omhoog en alles moet duurzamer, maar er is krapte op de arbeidsmarkt en er moet rekening worden gehouden met de Arbowet. Dit alles heeft een grote invloed op werkdruk, bedrijfsvoering en rendement. De vraag is hoe we (nóg) efficiënter kunnen werken om dergelijke uitdagingen aan te gaan.

Met alle processen die plaatsvinden op de bouwplaats is er veel ruimte om te optimaliseren. Denk alleen al aan alle handelingen die komen kijken bij het zagen, sorteren en verplaatsen van bouwmaterialen en de bijbehorende afvalproductie en -verwerking. Om dit aantal handelingen te beperken, biedt maatwerk de oplossing. Zo leidt het gebruik van maatwerkpakketten zoals de Afbouwpakketten van Gyproc en Saint-Gobain Solutions tot minder afvalproductie, logistieke bewegingen en benodigde arbeid. Dat verhoogt de efficiency én de productiviteit.

Bewezen succes

Het succes van de Afbouwpakketten heeft zich al een aantal keer bewezen. Bijvoorbeeld bij de bouw van het 288 kamers tellende Hotel Amstelkwartier en recent bij de bouw van studentencomplex ‘The City’ in Tilburg. Het gebouw omvat 27.000 vierkante meter oppervlakte, waarin 450 studio’s gerealiseerd worden, plus diverse faciliteiten zoals horeca en een farmers market. Afbouwbedrijf Van Vonderen en aannemer Hazenberg TBI vertellen over hun ervaringen met de Afbouwpakketten in deze video.

Minder afval

De op maat gemaakte Afbouwpakketten voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid en comfort. De pakketten bevatten alle materialen geheel op maat én op volgorde van plaatsing inclusief nummering en montageplan. Zo hoeft er vrijwel niet meer gezaagd, gesorteerd en gesjouwd te worden. Daarnaast zijn er minder transportbewegingen nodig, is er geen snijafval en worden de pakketten direct in de juiste ruimte geleverd. Met een schonere en overzichtelijkere bouwplaats als resultaat.

Voor elk project de juiste aanpak

De Afbouwpakketten worden in verschillende niveaus aangeboden, variërend van gipsplaten gezaagd op de benodigde lengtes, gestapeld naar de gewenste montagevolgorde, voorzien van sparingen én meer. En dat alles in één pakket per ruimte geleverd, voor optimale efficiency.

Ondersteuning bij het voorwerk

Gyproc en Saint-Gobain Solutions adviseren de juiste wand- en/of plafondsystemen om de gewenste prestaties te behalen en engineeren met u het project in BIM. Per ruimte worden de wanden en plafonds efficiënt ingedeeld op gipsplaten (zodat er per ruimte één pakket wordt geleverd), wordt de werkvolgorde bepaald. Daarna controleert de eindgebruiker vervolgens de tekeningen en worden deze in overleg met bouwteam en afbouwer definitief vastgesteld. Er wordt gewerkt vanuit één BIM-bronbestand. Een hoge kwaliteit met een maatvaste uitvoering van de wand- en/of plafondsystemen zijn hierdoor gewaarborgd.

Wij doen het zaagwerk

Op basis van de tekeningen worden de geavanceerd zaagmachines in de gipsbeplatingenfabriek aangestuurd. Dat gebeurd efficiënt, waarbij het afval zo veel mogelijk wordt beperkt. Het afval dat er wel is, wordt direct in de fabriek gerecycled. De platen kunnen direct worden voorzien van sparingen voor installaties. Hierdoor is er weinig tot geen snijafval meer op de bouwplaats en blijft de werkplek schoon en stofvrij.

Efficiënte levering

De platen worden gesorteerd op de vooraf bepaalde werkvolgorde, zodat de eindgebruiker eenvoudig achter elkaar door kunt monteren. De Afbouwpakketten worden vervolgens weersbestendig verpakt op locatie, gereed om te worden verplaatst naar de juiste ruimte. Dit scheelt logistieke bewegingen op de bouwplaats, met een verhoogde productiviteit en meer veiligheid als resultaat. Bij elk pakket wordt een gedetailleerd montageplan geleverd met daarin exact weergeven welke plaat waar moet. Zo heeft de eindgebruiker altijd de juiste plaat op de juiste plek.

Dit artikel is gesponsord door Gyproc en Saint-Gobain Solutions.