Zo wordt de bouwsector door de energietransitie geloodst

Zo wordt de bouwsector door de energietransitie geloodst
De waterstofaggregaat van Bredenoord.

De tijd dat alleen dieselaggregaten bouwplaatsen van energie voorzagen, is voorbij. Er zijn mobiele energiesystemen op de markt die amper tot geen CO2 of NOₓ uitstoten. "Met onze innovatieve producten maken wij de energietransitie van onze klanten mede mogelijk."

Bredenoord is een internationaal verhuurbedrijf van mobiele energiesystemen. Wie voorheen energie nodig had op een locatie zonder stroom
(van bouw- en infrabedrijven tot energiebedrijven en eventorganisatoren) kon rekenen op de dieselaggregaten van Bredenoord.

Vanaf het prille begin hadden we al een windmolen op ons terrein staan”

De laatste decennia moest het schoner, dus ontwierp Bredenoord emissiearme en emissievrije generatoren en batterijen, vertelt chief commercial officer Toon Bruining. “In onze 85-jarige historie staan wij bekend om onze dieselaggregaten en minder om onze innovatieve producten. Maar vanaf het prille begin hadden we al een windmolen op ons terrein staan. Met de steeds scherpere milieu- en klimaateisen uit Brussel en Den Haag, de stikstofcrisis en de verplichte 55 procent CO2-reductie in 2030 is echter meer nodig, zag Bredenoord de afgelopen jaren in.”

Methanol en waterstof

De geleidelijke technische vernieuwing heeft onder invloed van de klimaatcrisis plaatsgemaakt voor een versnelling, zegt Bruining. “We hebben nieuwe investeringsplannen gemaakt die zijn afgestemd op de energietransitie. Zo hebben we een derde generatie waterstofaggregaat ontwikkeld. In 2021 hebben we de eerste methanol-brandstofcel-aggregaat gerealiseerd, waarbij bio-methanol wordt omgezet in elektriciteit. Dit proces is schoon, stil en emissievrij doordat er geen verbrandingsmotor nodig is. Bouwbedrijven die nabij natuurgebieden werken, stellen we zo in staat emissievrij projecten te realiseren."

Bredenoord energietransitie
Toon Bruining: “We hebben nieuwe investeringsplannen gemaakt die zijn afgestemd op de energietransitie."

Emmisievrije oplossingen

Maar dat zijn veelal kleine projecten. Grootschalige, kostenefficiënte mobiele energieopwekking met volledig fossielvrije brandstoffen lijkt zeker tot 2030 nog niet mogelijk. "We hebben echter wel ruimschoots de beschikking over emissiearme oplossingen en kunnen met onze batterijen in volledig emmissievrije oplossingen voorzien. Ook lanceren we binnenkort een biogasgenerator.”

Veiliger batterijsysteem

Tot dan ligt de oplossing elders, vervolgt technisch directeur Noël Steentjes. “Willen we grote projecten emissievrij maken, hebben we batterijen nodig. We hebben meer dan tien jaar geleden al een mobiel batterijsysteem ontwikkeld. Nu werkt Bredenoord aan een versnelde doorontwikkeling van een veiliger batterijsysteem met een betere energiedichtheid en een groter (opslag)vermogen. Dat doen we vanuit het DClab op NewTechPark dat Bredenoord met vereniging NewTechPark heeft opgericht."

Smartgrid op AC en DC

Wat is volgens Steentjes het meest innovatieve project van Bredenoord? “Dat is de ontwikkeling van een smartgrid – een slim energiesysteem – op zowel wisselstroom (AC) als gelijkstroom (DC). Nu laden onze klanten hun accupakketten vaak op met wisselstroom, wat veel ruimte in beslag neemt en relatief traag gaat. Ons doel is om dit ook op DC-niveau mogelijk te maken."

Een smartgrid stelt ons in staat machines aan elkaar te koppelen”

Over enkele jaren denkt Bredenoord een volledig ontwikkeld eindproduct te hebben gerealiseerd. "Een smartgrid dat ons in staat stelt machines aan elkaar te koppelen, waar we zonnepanelen en laadpalen op kunnen aansluiten en waarin batterijopslag centraal staat. Hiermee kunnen we bouwplaatsen volledig elektrificeren; van bouwlift en bouwkraan tot bouwmachines.”

Internet of things

Het eigen IoT (internet of things) systeem dat Bredenoord recent heeft ontwikkeld, speelt hierin een belangrijke rol, verklaart Steentjes. “Nu zijn we zover IoT in onze hele vloot te integreren. Moesten we eerst de urentellers in onze aggregaten handmatig aflezen, nu gaat dat automatisch."

Bredenoord energietransitie
Noël Steentjes: "Het wordt mogelijk om op afstand onze generatoren en batterijsystemen aan te sturen."

Automatisch inchecken

Een ander mooi voorbeeld is volgens Steentjes het automatisch inchecken van een generator of batterijsysteem als deze vanaf een bouwplaats of evenementenlocatie terug naar een vestiging gaat. "Ook onze klanten profiteren van onze efficiëntere bedrijfsvoering. Dankzij machine learning kunnen we bovendien voorspelbaar onderhoud gaan doen en uit de datastromen kunnen we straks precies aflezen welk
stroomverbruik een project heeft gehad. Ook wordt het mogelijk om op afstand onze generatoren en batterijsystemen aan te sturen.”

Partnerships

Commercieel directeur Bruining spreekt van grote winst. “Al deze gebruikersdata leveren een gebruikersprofiel op. Hiermee kunnen we per klant de beste, schoonste en energiezuinigste energiecombinatie bepalen. Bovendien bereikt Bredenoord hiermee een belangrijke stap in de totaalontzorging van onze klanten in hun energievraagstuk.

Dit artikel is gesponsord door Bredenoord.

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?