EGM architecten: losmaakbaarheid is de nieuwe norm

EGM architecten: losmaakbaarheid is de nieuwe norm
René Buckers en Willeke Smit van EGM architecten.

Kwalitatief hoogwaardige gebouwen met een grote flexibiliteit, minimale milieubelasting, een gezond binnenmilieu, duurzame materiaaltoepassing en architectonische kwaliteit; EGM architecten legt de lat hoog. Zo is het bureau betrokken geweest bij de ontwikkeling van Gyproc LOOPD, een volledig herbruikbaar Metal Stud wandsysteem. Losmaakbaarheid is de nieuwe norm.

Wanneer Willeke Smit een school, ziekenhuis of wooncomplex ontwerpt, kijkt ze eerst naar het optimaal functioneren van een gebouw over de gehele levensduur. Daarbij houdt de associate architect van EGM architecten sterk rekening met de flexibiliteit – of aanpasbaarheid - van het te ontwerpen object.

Indeling na oplevering aangepast

In haar loopbaan als architect heeft Smit het meerdere keren meegemaakt; vlak na de oplevering van een pand werd de indeling alweer aangepast. Dat betekende dat er enkele binnenwanden verwijderd moesten worden en elders nieuwe werden geplaatst. Tot voor kort waren gipswanden louter geschikt voor eenmalig gebruik, om vervolgens gerecycled te worden. Zonde dus.

Snelle veranderingen

Aanpassing kost immers tijd, geld en nieuwe grondstoffen. Maar is het gek dat een indeling al zo snel veranderd moet worden? Niet per se: in de periode tussen de afronding van het definitieve ontwerp en daadwerkelijke oplevering kan soms jaren zitten. “Neem een school of ziekenhuis, waar veranderingen in de organisatie van de indeling elkaar snel kunnen opvolgen”, weet Smit. “De ene keer is transparantie de norm en is er behoefte aan een open omgeving, een paar jaar later wil men juist wat meer geslotenheid door meerdere ruimtes te creëren. Direct na oplevering het binnenwandsysteem aanpassen, is gelukkig een uitzondering, maar een omlooptijd van vijf á tien jaar is heel normaal.”

De ene keer is transparantie de norm, een paar jaar later wil men juist wat meer geslotenheid”

Natuurlijke match

EGM werkt voor zeer uiteenlopende opdrachtgevers in binnen- en buitenland en ontwerpt onder meer universiteitsgebouwen, scholen, politiebureaus, laboratoria, ziekenhuizen, sportpaviljoens en stadskantoren. Als bureau proberen we voorloper te zijn op het gebied van duurzaamheid, dat zit in onze genen”, zegt Smit. “Als je kijkt naar het type opdrachtgevers, dan valt het op dat we veel gebouwen ontwerpen voor (semi-)overheidsinstanties. Die match is heel natuurlijk; ook zij hebben per definitie hoge duurzaamheidsdoelstellingen.”

Duurzaamheid is vanzelfsprekend

Duurzaamheid is volgens EGM – een bureau met ruim tachtig medewerkers – geen keuze maar een vanzelfsprekendheid. Daarmee is duurzaamheid een integraal onderdeel van alle ontwerpen. Smit en Buckers zitten allebei in het duurzaamheidsteam van EGM. “Wij zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en verspreiden die kennis onder collega’s, zodat zij ook altijd op de hoogte zijn", zegt René Buckers, senior technisch ontwerper.

Verbetermogelijkheden

In de meeste ontwerpen van EGM zitten volgens Buckers ontzettend veel Metal Stud wandsystemen van Gyproc. Dat komt mede door de hoge eisen aan geluid, brandwerendheid, wering van straling of gewenste flexibiliteit. Buckers: “Binnen ons team kijken we continue naar verbetermogelijkheden. Omdat we zo veel Metal Stud-wandsystemen in onze ontwerpen gebruiken, is een collega vorig jaar aan de slag gegaan met de vraag waar op dat gebied winst te behalen valt. Wat zijn de ontwikkelingen? Kan het duurzamer?”

Samen met Gyproc hebben we kritisch naar het wandsysteem gekeken”

Samenwerken met specialisten

EGM architecten kwam in contact met Gyproc Nederland, een innovatieve fabrikant van gipssystemen voor de binnenruimten. “Zij waren al bezig met de ontwikkeling van Gyproc LOOPD wandsystemen”, zegt Buckers. "Wij mochten en wilden aanhaken. Specialisten van Gyproc Nederland zijn naar Dordrecht gekomen. In een workshop hebben we samen kritisch naar het systeem gekeken en feedback gegeven, om te kijken wat beter kan.”

Eerste remontabele wandsysteem

Gyproc LOOPD is het eerste remontabele en herbruikbare Metal Stud-wandsysteem op de markt. De opbouw bestaat uit de vertrouwde Metal Stud-profielen met gipskartonplaten van Gyproc. De wanden worden op dezelfde eenvoudige wijze gemonteerd als traditionele Gyproc Metal Stud-wandsystemen. Vervolgens wordt over de naden Gyproc LOOPD Voegband en het Gyproc LOOPD Voegmiddel aangebracht.

Losmaakbare voegafwerking

Het unieke van dit systeem volgens Gyproc, is dat de voegafwerking losmaakbaar is: het voegband kan als een soort ritssluiting worden losgetrokken. Op deze manier worden de schroeven weer zichtbaar en kan de Metal Stud-wand worden gedemonteerd voor hergebruik. Zo wordt voorkomen dat de wanden in de container terechtkomen.

Gegarandeerde prestaties

Ook niet onbelangrijk: de prestaties op het gebied van geluid, brand en stabiliteit blijven gegarandeerd. Buckers: “Wij hebben Gyproc bruikbare input gegeven. Voorbeeld? Een detail misschien, maar toch: de voegband moet onderaan een klein beetje uitsteken om hem helemaal los te kunnen trekken. Daarom heb je daar altijd een plintje nodig. Maar dat hoeft niet wanneer je een systeemplafond hebt. Dan kan je boven de voegband onzichtbaar wegwerken en kan je vanaf daar de band ook losritsen.’’

LOOPD in Eindhoven Airport

Het Gyproc LOOPD wandsysteem zit nu in de standaardbibliotheek van EGM architecten. Zo hebben Revit-modelleurs de meest duurzame keuze voorhand tijdens het ontwerpen. Het bureau heeft het unieke wandsysteem voorgeschreven bij de uitbreiding van de terminal van Eindhoven Airport. Door de uitbreiding ontstaat meer ruimte voor de dienstverlening aan reizigers en de afwikkeling van luchthavenprocessen.

Duurzame materialen

In het ontwerp voor Eindhoven Airport gaat veel aandacht naar duurzame materiaalkeuzes en losmaakbaarheid van elementen. Het grote dak wordt bijvoorbeeld geheel uit hout gemaakt en binnenwanden zijn eenvoudig aanpasbaar, vooruitlopend op toekomstige wijzigingen in werkprocessen. Het ontwerp van EGM voegt zo’n 10.000 vierkante meter toe aan de huidige 26.000 vierkante meter. Er volgen ongetwijfeld meer projecten.

Dit artikel is gesponsord door Saint Gobain Gyproc.