Online portaal maakt duurzaamheid hoogwerkers inzichtelijk

Online portaal maakt duurzaamheid hoogwerkers inzichtelijk
De elektrische JLG E660SJ van Riwal Benelux.

Op een zo eenvoudige manier een hoogwerker huren én inzicht krijgen in de CO2-uitstoot; dat is wat klanten kunnen verwachten van het online portaal van Riwal Benelux. Als het gaat om de vloot zelf, heeft het bedrijf zichzelf een ambitieus doel gegeven.

Voorop blijven lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie; dat is de ambitie van Riwal Benelux, specialist in het veilig werken op hoogte. Dat betekent voortdurend investeren, zegt algemeen directeur Benelux Glenn Verburg. “Dit jaar zetten we 100% in op de verdere verduurzaming voor onze klanten.”

Uitdagende periode

Glenn Verburg is sinds 2019 algemeen directeur van Riwal Benelux. Als hij terugkijkt op de eerste drie jaren, spreekt hij van een uitdagende periode. “Door de wereldwijde impact die Covid had op de markt, gingen we een heel bijzondere tijd tegemoet.” Vervolgens kreeg het bedrijf als gevolg van de pandemie te maken met een verstoorde supply chain, materialen die niet op tijd werden geleverd. “Deze situatie heeft nog steeds een serieuze impact op onze business”, zegt Verburg.

Als bedrijf heb je de taak om een gezonde leefomgeving te creëren voor de volgende generatie”

Veranderende vraag

Op dit moment kampt de hele branche met hoge inflatie, krapte op de arbeidsmarkt, een sterke toename van de energiekosten en vooral met een veranderende vraag van de markt ten aanzien van duurzaamheid en innovatie. “Prijsstijgingen voor transportkosten door stijgende brandstofprijzen zorgen voor flinke uitdagingen om verduurzaming en technische innovaties in onze branche voor elkaar te krijgen.”

Duurzame en sociale initiatieven

Naast zijn rol als algemeen directeur voor de Benelux is Verburg ook verantwoordelijk voor de mondiale duurzaamheidsstrategie van Riwal, Lifting Sustainability. Alle vijftien Riwal-divisies wereldwijd hebben eigen duurzaamheidsteams, die elkaar twee keer per jaar ontmoeten om kennis te delen. Hij onderschrijft het belang van allerlei soorten initiatieven van mensen en bedrijven om bij te dragen aan een duurzame kwaliteit van leven. Ook vindt hij het belangrijk dat de klimaatdoelstellingen worden gehaald die in het Parijsakkoord met elkaar zijn afgesproken. “Als bedrijf heb je de taak om een gezonde leefomgeving te creëren voor de volgende generatie.”

Sociale en arbeidsomstandigheden

Voor Riwal betekent deze visie op duurzaamheid concreet dat het bedrijf sterk rekening houdt met de wijze waarop zaken worden gedaan en afspraken worden gemaakt met andere partijen. Bijvoorbeeld op het gebied van sociale en arbeidsomstandigheden of ten aanzien van lokale productie en milieu, ethiek en duurzaam inkopen.

Lift sustainability logo
De duurzaamheidsstrategie van Riwal Benelux.

Verhuren is duurzaam

“Door sociale, ecologische en economische factoren mee te nemen in onze activiteiten en besluitvorming, kunnen we duurzaamheid integraal toepassen in onze bedrijfsvoering”, zegt Verburg. "Het huren van materiaal voor de bouwplaats is zonder meer een duurzamere oplossing met een veel lagere CO2-footprint dan het zelf aanschaffen. Een 22m-hoogwerker is een kostbare aanschaf voor een bouwbedrijf, zeker als deze hoogwerker niet voortdurend wordt gebruikt. We zijn in 2015 al begonnen met het elektrificeren van onze vloot. Bij Riwal wereldwijd is 65 procent van het verhuurmateriaal elektrisch. Onze doelstelling is om in 2025 75 procent van al het verhuurmateriaal op groene energie te laten draaien.”

Glenn Verburg Riwal Benelux
Glenn Verburg, algemeen directeur Riwal Benelux.

Bruisende markt

Verburg vindt de markt nu bijzonder bruisend en ondernemend. “Opvallend is dat juist in onze markt doorberekeningen van hogere kosten en prijzen moeilijk worden geaccepteerd. Op zich een belangrijk aandachtspunt omdat wij al jaren bezig zijn met duurzame, innovatieve ontwikkelingen om onze branche op een hoger plan te tillen”, zegt Verburg. “Deze duurzaamheidsslag die we sinds een aantal jaren in het bedrijf doorvoeren, willen we graag helder belichten.”

Kennispartner en totaalleverancier

Riwal heeft zich als specialist in veilig en efficiënt werken op hoogte ontwikkeld tot kennispartner en totaalleverancier van duurzame oplossingen voor bouw- en onderhoudsbedrijven. Het bedrijf levert niet alleen materieel om op hoogte te kunnen werken. “Veilig en efficiënt leren werken op hoogte vindt binnen ons bedrijf ook op een duurzame manier plaats”, weet Verburg. “Riwal voorziet samen met onze partner BLOM opleidingen in gecertificeerde IPAF-trainingen voor het werken op hoogte.” Dit is een keurmerk dat vanuit IPAF, de internationale branche voor hoogwerkers, wordt uitgereikt.

Online portaal

Daarnaast heeft Riwal een online portaal ontwikkeld waarin de CO2-uitstoot inzichtelijk wordt gemaakt. Verburg: “Dit monitoren help de keten schoner te maken. Met het online portaal maken we het zo eenvoudig mogelijk voor onze klanten om de machines te huren, maar ook af te melden. Dit is enorm waardevol voor zowel grote als kleine klanten, het geeft hen vrijheid en flexibiliteit. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Riwal.

EcoVadis medaille 2022

“Wij werken voortdurend aan onze duurzaamheidsstrategie. Elke dag verbeteren we onze bedrijfsprocessen en werkwijzen zodat we deze verder kunnen verduurzamen.” Verburg is enorm trots dat deze inspanningen van Riwal zijn bekroond met de zilveren EcoVadis medaille 2022. “Deze medaille wordt uitgereikt aan bedrijven die zich hebben bewezen op het gebied van duurzaamheid, waarbij ook wordt gekeken naar hun supply chains, financiële en handelspartners. Elk jaar beoordeelt EcoVadis de duurzaamheid bij tal van grote en kleine bedrijven uit circa 200 verschillende industriële sectoren in 160 landen. Een bedrijf scoort op vier hoofdthema’s: milieu, arbeid & mensenrechten, ethiek en duurzaam inkopen. “Met deze EcoVadisscore behoren we nu tot de bovenste echelon van topbedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld.”

Dit artikel is gesponsord door Riwal Benelux.