'Voor elke vraag een passende oplossing'

'Voor elke vraag een passende oplossing'

Een efficiënt ingerichte bouwplaats. Algeco zorgt ervoor. Van vergunningsaanvraag tot oplevering, van één unit tot een omvangrijke gebouwenreeks. "Wij bedenken voor elke klant, groot of klein, veilige, duurzame gebouwoplossingen", zo zegt Andreas Zonnenberg, directeur Algeco Bouw & Winkels.

Voor nagenoeg alle toonaangevende bouwbedrijven in Nederland voorziet Algeco in huisvesting op de bouwplaats. Volgens Andreas Zonnenberg is de variëteit groot. “Het kan gaan van een grote bouwplaats bij de aanleg van een sluis in Terneuzen of de realisatie van een nieuwe reactor in Petten tot de bouwplaats voor de renovatie van het Binnenhof in Den Haag. Voor al die bouwers leveren wij de tijdelijke huisvesting voor het kantoorpersoneel en alles wat nodig is aan opslagplaatsen en kantines, kleed- of sanitaire ruimtes voor al het andere op de bouwplaats aanwezige personeel.”

Volledig materieelbeheer

Outsourcing van materieelbeheer is bij Algeco aan de orde van de dag. “Voor bijvoorbeeld Heijmans doen we het volledige materieelbeheer, maar evengoed tref je bij ons materieel aan in andere kleuren van andere bedrijven. Wij verzorgen voor al die ondernemingen de handling, het gereedmaken, montage en demontage en een deel van het voorraadbeheer. Daar ligt onze kennis, dan kunnen zij zich bezighouden met het echte werk.” Hij tekent daarbij aan dat kleine bedrijven en zzp-ers evengoed welkom zijn. “We leveren materieel aan en delen expertise over locaties, logistiek en veiligheid met de hele aannemerij. Niet alleen aan die grote klanten, ook dat kleine schilderbedrijf kan bij ons terecht voor een schaftruimte of een opslagplaats.”

Algeco gebruikt verschillende bouwsystemen. “Onze standaardunits van 18 m2 of 30 m2 kunnen gekoppeld of gestapeld. Daarmee kunnen we kleinschalige oplossingen bieden, maar ook omvangrijke projecten realiseren. In ons assortiment zitten verder schottenketen, een typisch Nederlands product. Deze houtelementen-gebouwen worden vaak gebruikt bij grote projecten. En we bouwen loodsen voor gebruik als werkplaats of voor tijdelijke opslagruimte. We zijn heel flexibel. Niemand in ons land heeft zoveel materieel beschikbaar om in tijdelijke huisvestingsvragen te voorzien. De (petro-)chemische industrie vraagt om grote volumes. In het eerste kwartaal van volgend jaar worden op allerlei locaties delen van petrochemische bedrijven stilgelegd voor groot onderhoud. Dat zijn complexe operaties. Wij bieden voor enkele maanden de veilige huisvesting voor alle specialisten die daar aan de slag gaan. Dat is onze specialiteit.”

Complete dienstverlening

Het gaat steeds om complete dienstverlening, benadrukt Zonnenberg. “We leveren de bouwplaats sleutelklaar op, inclusief meubilair, decoratie, stoffering, zonwering, data-installaties, beveiligingsinstallaties en bliksembeveiliging. En denk ook aan koffiemachines of AED’s.”

Repro-diensten levert Algeco nog niet, maar daar wordt wel over nagedacht. “We zijn voortdurend bezig met de vraag hoe we waarde kunnen toevoegen aan onze gebouwen, zodat onze klanten over een goede bouwplaats beschikken. Zonder sores.”

Algeco wil zich graag onderscheiden op gebied van veiligheid. “We zijn uiteraard VCAP gecertificeerd. Een deel van onze activiteiten speelt zich dus af bij grote industriële, chemische bedrijven. Daar ligt de lat als het gaat om veilig werken heel hoog. Wij willen minstens zo goed presteren. Zo doen we gedragsobservaties. Verder hebben we veel aandacht voor werkmethodieken bij werken op hoogte en wordt er bijvoorbeeld gezocht naar alternatieven voor gebruik van ladders.”

Duurzame gebouwen

Duurzaamheid speelt steeds meer een rol bij de inrichting van bouwplaatsen. De klanten vragen dat van hun leveranciers, merkt
Zonnenberg. “In het verleden werd tachtig procent van onze huisvesting met gasgestookte cv-ketels verwarmd. Vandaag ligt dat percentage op hooguit twintig procent. De afgelopen twee jaar hebben we veel middelen geïnvesteerd in betere isolatie van onze units, split-airco’s en ledverlichting. Hernieuwbare energie is ook bij ons een item. Steeds vaker liggen er zonnepanelen op de units. We zijn inmiddels met proeven bezig om zonnepanelen in onze daken te integreren. Daarmee hopen we op termijn onze klanten nog beter te bedienen.”

Tijdelijke supermarkten

Algeco biedt niet alleen oplossingen voor het bouwend bedrijfsleven. Voor de grote festivals overal in het land worden diverse gebouwen en kleedruimtes geleverd. Ook heeft het bedrijf tijdelijke supermarkten in voorraad. “We kunnen duizenden vierkante meters leveren. Met onze grote materieelvoorraad, onze schaal - het Nederlandse bedrijf telt zo’n 250 medewerkers - en onze deskundigheid kunnen we, bijvoorbeeld na een calamiteit die ondernemers heel snel vervangende huisvesting bieden.”

Dit artikel is gesponsord door Algeco.