Veiligheidsschoenen: Onmisbaar op de bouwplaats

Veiligheidsschoenen: Onmisbaar op de bouwplaats
Met het Infinergy® materiaal als kern van de zool en een grove buitenzool bieden de ‘XXSG’ modellen van ELTEN gelijktijdig draagcomfort en veiligheid.

Werken in de bouwsector is fysiek veeleisend en vraagt veel van bouwvakkers. Zij brengen meerdere uren per dag door in veiligheidsschoenen en bij de keuze van geschikte modellen vertrouwen zij dan ook op comfortabel schoeisel, zoals dat van ELTEN. De Duitse fabrikant combineert draagcomfort met de voorgeschreven beschermende functie.

Veiligheidsschoenen zijn de trouwste metgezellen van bouwvakkers. Ze brengen er tenslotte het grootste deel van de dag in door.

Veel bouwvakkers zullen dit herkennen: als het schoeisel niet past of knelt, kunnen er fysieke klachten ontstaan. In het ergste geval leidt het tot aanhoudend ongemak. Een goede demping speelt ook een belangrijke rol. Dit geldt vooral voor harde betonnen vloeren, deze vloeren hebben namelijk geen schokabsorberende eigenschappen. Dit verhoogt de voortdurende belasting van de voeten, waaraan zij toch al blootgesteld worden tijdens een lange werkdag. Dit kan een negatief effect hebben op de gezondheid en leiden tot blijvende klachten.

Een goed fundament

Bij de ontwikkeling van nieuwe veiligheidsschoenen vertrouwt ELTEN daarom op moderne technologieën die kunnen bijdragen aan het gezond houden van werknemers. Zo hebben veel modellen van de Duitse specialist in voetbescherming nu een loopzool-constructie met Infinergy® materiaal in de zoolkern. Dit is een door BASF ontwikkeld elastisch deelschuim dat de voordelen van TPU combineert met de typische eigenschappen van schuimen. Het resultaat: elastisch als rubber, maar licht als een veertje. Het materiaal dempt niet alleen de impact van de voet tijdens het lopen, maar veert ook weer terug in de oorspronkelijke vorm. Dankzij de enorme veerkracht krijgt de drager een groot deel van de energie die hij tijdens het lopen verbruikt terug. Vooral werknemers op bouwplaatsen die veel lopen en zich op harde oppervlakken bevinden, kunnen vermoeidheid en gewrichtsproblemen veel beter voorkomen. De “XXSG” modellen van ELTEN bijvoorbeeld, zijn uitgerust met dit dempingsconcept. De serie omvat de halfhoge veiligheidsschoenen “Francesco XXSG black Mid ESD S3” en “Stefano XXSG black-blue Mid ESD S3”. Deze zijn de ideale metgezel voor de ruige werkomgeving op bouwterreinen. Ze hebben elk een bovenwerk van rundleder en een aangespoten PU kruipneus; het materiaal is slijtvast en zorgt ervoor dat de schoen niet te snel slijt tijdens knielend werken.

Buitenzool

De modellen van de “XXSG”-serie zijn niet alleen geschikt omdat zij comfortabel zijn om te dragen zonder de wettelijk voorgeschreven beschermende functie te verwaarlozen. Ze hebben ook een moderne buitenzool met de naam “Wellmaxx Safety-Grip”, waarvan het grove profiel uitglijden op natte ondergrond voorkomt. Een negatief profiel aan de uiteinden van de zolen voorkomt ook struikel- en verzwikkingsongevallen die ernstige letsels kunnen veroorzaken, zoals verstuikte enkels, gescheurde gewrichtsbanden of breuken. Dit kan resulteren in lange en kostbare perioden van afwezigheid voor de werkgever. Een stabiele en veilige houvast, bijvoorbeeld op oneffen en modderige ondergrond als gevolg van regen, is belangrijk voor werknemers om het risico op letsel op de werkplek tot een minimum te kunnen beperken.

Dit artikel is gesponsord door Elten.

Over de Cobouw50

Elk jaar publiceert Cobouw de ranglijst met vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland. Welke bouwers staan erin en hoe doen zij het ten opzichte van elkaar? Alle ranglijsten, bedrijfsprofielen, interviews en analyses zijn nu gebundeld:

Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig

Als het om wet- en regelgeving gaat, kun je niet zeker genoeg zijn. Met inzichtelijke artikelen, stappenplannen en checklists laat Bouwwetten zien wat de gevolgen van wet- en regelgeving zijn voor de praktijk. In een tumultueuze periode met de introductie van de nieuwe Omgevingswet, is Bouwwetten een betrouwbare partner waar je antwoord op je vragen krijgt.
Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig