Digitale transformatie helpt bouwbedrijven vooruit

Digitale transformatie helpt bouwbedrijven vooruit

Digitalisering is van groot belang in de bouw-en infrastructuur-wereld. En toch werken veel bouwbedrijven gefragmenteerd en met veel verschillende softwarepakketten. Dat kost veel tijd en geld. Het antwoord op deze uitdaging: MTWO, een construction cloud platform dat de hele organisatie efficiënter laat samenwerken met elkaar en met externe stakeholders.

Digitaliseren is als bouwonderneming al lang geen keuze meer, het is noodzaak geworden. Investeringen in de bouw leveren nog maar weinig productiviteitsgroei op. Zo is arbeid duurder geworden, zijn werkkrachten moeilijk te vinden en is er een schaarste aan grondstoffen. Bovendien moet de bouw nog schoner worden door stikstof en CO2 te reduceren. En intussen gaan opdrachtgevers er nog steeds van uit dat het allemaal niet te veel mag kosten. En dus is het voor bouwbedrijven van cruciaal belang om effectiever, efficiënter en duurzamer te bouwen.

MTWO Construction Cloud

Vanuit die noodzaak is MTWO ontstaan. De software is een samenwerking van SoftwareONE, RIB en Schneider Electric en heeft als doel de bouwsector efficiënter te laten werken en te verduurzamen door middel van het construction cloud platform. MTWO stroomlijnt, digitaliseert en automatiseert alle processen binnen het bouwbedrijf. Het platform voorkomt dataverlies, dubbel werk, manueel werk, faal- en fragmentatie-
kosten, miscommunicatie en conflicten met betrekking tot versiebeheer. Rapportage en dashboarding gaat met slechts een paar klikken. MTWO is een end-to-end platform waardoor alle leidinggevenden over realtime data beschikken zodat ze op elk moment de juiste beslissingen kunnen nemen.

Digitale transformatie helpt bouwbedrijven vooruit
Desmond Burghard, MTWO Consultant at SoftwareONE

Desmond Burghard is consultant binnen het Nederlandse MTWO-team. Hij was zelf jarenlang als werkvoorbereider/planner betrokken bij verschillende projecten. “Daarbij stoorde ik me enorm aan faalkosten en vertragingen veroorzaakt door inefficiënt op elkaar afgestemde software, manuele processen en communicatiefouten. Zelfs oplossingen die er om bekend stonden efficiënt te zijn, zaten met storende beperkingen omdat ze slechts een deel van de processen omvatten. De end-to-end aanpak van het platform en de integratie van BIM is een grote meerwaarde van MTWO.”

De bouw verandert

Door de digitalisering van de afgelopen jaren, zoals intelligente 3D-modellen en BIM, is de bouw langzaam maar zeker aan het veranderen. “De bouw is nu klaar voor een volgende stap, namelijk volledig digitaliseren”, zegt Fayyaz Nazir, Business Development Manager bij SoftwareONE, verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten van MTWO in Nederland. Hij vindt dat de sector een transitie moet maken van een ambachtelijke project-georiënteerde industrie naar een enterprise brede, geïntegreerde en data-gedreven industrie. “Dit kan alleen door vergaande digitalisering van begin tot einde.”

Digitale transformatie helpt bouwbedrijven vooruit
Fayyaz Nazir, MTWO Business Development Manager at SoftwareONE

Op maat van de sector

MTWO werd ontwikkeld op maat van de sector, waardoor het een efficiënte tool is die veel interessanter is dan de klassieke standalone ERP-, CRM-, plannings- of bouwplaatssoftware. Het combineert al deze onderdelen in één gebruiksvriendelijk pakket. Je beheert projecten in 2D of 3D en koppelt direct met 4D (tijd/planning), 5D (kostprijs) en zelfs 6D (CO2-invloed), op en naast de bouwplaats. Faalkosten en vertragingen worden structureel weggewerkt en je krijgt een veel transparanter zicht op de aanwezige data voor onderbouwde beslissingsvormingen. Hierdoor maak je als bedrijf de juiste keuzes met een bewezen uitkomst en wend je de schaarse mankracht en resources veel beter aan.

Dit artikel is gesponsord door Software ONE.

Alles over de Cobouw50

Wie staan er in de Cobouw50, het overzicht van de vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland? Hoe doen zij het ten opzichte van de anderen? Alles over de top 50: ranglijsten, bedrijfsprofielen, interviews, achtergronden, analyses en natuurlijk het laatste nieuws over de bedrijven.