De glas-glas-zonnepanelen van Solarwatt worden met het Cradle to Cradle Certified® Silver-certificaat tijdens de hele cyclus - van materiaalinkoop tot recycling - als bijzonder duurzaam gekwalificeerd. Met deze certificering speelt Solarwatt in op de groeiende belangstelling voor duurzame zonnepanelen in Europa. “Wereldwijd zijn er maar drie producenten van zonnepanelen met dit C2C-certificaat”, zegt Erik de Leeuw, General Manager bij Solarwatt. “Wie glas-glas zonnepanelen van Solarwatt toepast op zijn gebouw, weet dus zeker dat hij voor zeer duurzame zonnepanelen heeft gekozen.” Hij geeft aan dat duurzaamheid en circulariteit containerbegrippen zijn. “Wij willen een duidelijke invulling geven aan deze begrippen.” Voor Solarwatt is het belangrijk dat de zonnepanelen niet alleen schone energie opleveren, maar ook duurzaam worden geproduceerd. “De productie van Solarwatt glas-glas zonnepanelen vindt plaats in Dresden waarbij honderd procent hernieuwbare energie wordt gebruikt. Daarnaast besteden we veel aandacht aan mensenrechten, arbeidsnormen en milieubelasting. De Solarwatt glas-glas zonnepanelen zijn als heel duurzaam beoordeeld, waarvoor we het zilveren niveau van de Cradle to Cradle-certificering hebben behaald. Dit veeleisende certificeringstraject hebben we bewust doorlopen om ons commitment nu ook voor onze klanten zichtbaar te maken”, zegt De Leeuw.
C2C voor glas-glas zonnepanelen
“Vanuit de markt ontvangen we steeds meer vragen over duurzaam geproduceerde zonnepanelen, dat geeft aan dat het onderwerp sterk leeft bij investeerders en projectontwikkelaars. Investeren in de productie van duurzame zonnepanelen houdt in dat de ecologische footprint van onze glas-glas zonnepanelen een stuk lager is dan van een vergelijkbaar zonnepaneel waarbij niet wordt gelet op deze duurzaamheidsaspecten”, zegt De Leeuw. De Cradle to Cradle-filosofie baseert zich op het principe dat afval gelijk is aan voedsel. Grondstoffen worden binnen dit principe volledig hergebruikt, zonder hun waarde te verliezen. De Leeuw legt uit dat C2C een relatief nieuwe kijk is op het ontwikkelen en produceren van onder meer gebouwonderdelen. De filosofie is al in 2002 bedacht voor de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDobough. “Duurzame productontwikkeling die bij C2C hoort, richt zich op het einde van de levensduur van een product, waarbij er geen levenscyclus is van ‘wieg tot graf’, maar van ‘wieg tot wieg’. Einde levensduur houdt dan in dat het gebruikte product opnieuw grondstof wordt voor het volgende product.
Testen
De methode die Solarwatt toepast op de duurzame productontwikkeling van glas-glas zonnepanelen, beperkt de schadelijkheid van het product als het gaat om winning van grondstoffen en productie, energiegebruik, hergebruik en afvalverwerking. “Het minder slecht maken van het product bestaat uit het kiezen van schonere grondstoffen, het zuiniger maken van het product in gebruik en het optimaliseren voor recycling”. Vandaar dat Solarwatt de zonnepanelen uit de de Vision-H-serie, Vision 60M en EasyIn heeft laten testen door het volledig onafhankelijke Cradle to Cradle Products Innovation Institute (C2CPII) en zijn Duitse partneragentschap EPEA. Zij beoordelen in welke mate er wordt voldaan aan de wereldwijd erkend circulaire economie standaard, ofwel de Cradle to Cradle-certificering. “Hoewel je het van de buitenkant niet kunt zien, is de milieubelasting van het ene zonnepaneel veel hoger dan dat van het andere. Daarom is het belangrijk dat een onafhankelijke instantie de duurzaamheid van zonnepanelenproductie beoordeelt en inzichtelijk maakt hoe duurzaam de zonnepanelen zijn geproduceerd. Dit biedt onze klanten de mogelijkheid om duurzaamheid als overweging mee te nemen in hun aankoopbeslissing”, aldus De Leeuw.
Beoordeling van de C2C-certificering
Bij de C2C-certificering van de zonnepanelen is de hele levenscyclus van het product onderzocht en is de productie van de zonnepanelen geëvalueerd op basis van milieu- en sociale prestaties. Naast energiebeheer en CO2-uitstoot tijdens het productieproces, worden ook aspecten zoals materiaalgezondheid, recycleerbaarheid, watermanagement en maatschappelijke verantwoordelijkheid meegenomen. Het doel is om duurzame en gezonde producten te ontwikkelen met een positief effect op mens en milieu. De resultaten van de C2C-certificering van de glas-glas-zonnepanelen van Solarwatt zijn:
Criterium | Score |
Materiaalgezondheid | Zilver |
Recyclebaarheid | Zilver |
Energiebeheer & CO₂-uitstoot | Goud |
Watermanagement | Zilver |
Maatschappelijke verantwoordelijkheid | Goud |
Overall | Zilver |
Certificering vindt plaats op de niveaus Basic, Bronze, Silver, Gold en Platinum. De laagste score binnen een van de categorieën is bepalend voor het uiteindelijke certificeringsniveau. Om een hoge rating te halen, moet een product dus in alle categorieën even hoog scoren.
Materiaalgezondheid:
Bij de beoordeling van de materialen die zijn toegepast in een product, zijn de chemische bestanddelen van de zonnepanelen onderzocht en volgens een stoplichtmodel (ABCX-classificatie) geclassificeerd - van "aanbevolen gebruik" tot "uitgesloten gebruik". De mate waarin de materialen schadelijk zijn voor mens en milieu speelt hierbij een centrale rol, evenals de blootstelling tijdens het gebruik en de recycleerbaarheid van de gebruikte stoffen.
Recycleerbaarheid:
De recycleerbaarheidsscore van de zonnepanelen is berekend op basis van de vastgestelde ingrediënten waaruit het product is opgebouwd. Hiermee is de recycleerbaarheid van de materialen in kaart gebracht. Ook het productontwerp wordt in de beoordeling meegenomen. Dit houdt in dat de zonnepanelen zodanig zijn ontworpen dat ze zonder problemen kunnen worden gerepareerd en hergebruikt.
Energiebeheer en CO2-uitstoot:
In overeenstemming met het door Solarwatt toegepaste ISO 50001-energiebeheersysteem worden de energieverbruiksdata op de productielocatie geregistreerd. Daarnaast worden de productspecifieke CO₂-emissies bepaald, rekening houdend met CO₂-compensatie met financiële steun voor een Gold Standard-gecertificeerd klimaatbeschermingsproject.
Watermanagement:
Als onderdeel van het watermanagement stelt Solarwatt de omgang met water vast en brengt de watergerelateerde problemen in kaart. Op de productielocatie wordt een wateraudit uitgevoerd.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid:
Naast de ecologische aspecten wordt ook de sociale verantwoordelijkheid geëvalueerd, waarbij de principes van het UN Global Compact worden gehanteerd op het gebied van mensenrechten, arbeidsnormen, milieu en corruptiepreventie. Solarwatt heeft een uitgebreide zelfevaluatie uitgevoerd met behulp van de "Global Compact Self Assessment Tool". Solarwatt heeft de Social Hotspot Database gebruikt om sociale risico's in de landen van de leveranciers te identificeren en verbeteringsstrategieën en -maatregelen op te stellen. De sociale projecten die Solarwatt uitvoert, worden geëvalueerd.
Dit artikel is gesponsord door Solarwatt.