Zo worden leegstaande distributiecentra weer courant

Zo worden leegstaande distributiecentra weer courant

Incourante en leegstaande distributiecentra een nieuwe look, feel en indeling geven: dat is de nieuwe specialisatie binnen ASK Romein Bouw. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Roosendaal, heeft alle kennis, kunde, kwaliteit en ervaring in huis om dergelijke DC's opnieuw duurzaam en toekomstbestendig te maken.

In opdracht van URBZ Capital Management heeft ASK Romein Bouw onlangs een leegstaande hal van SAB-profiel in Nieuwegein gerenoveerd tot een urban last mile logistieke hub voor huurder PostNL.

ASK Romein Bouw van heel wat markten thuis

Van showrooms, sportcentra, productiehallen en parkeergarages tot opslagloodsen en distributiecentra: als totaalbouwer van nieuwbouwprojecten is ASK Romein Bouw van heel wat markten thuis. “We hebben alle kennis, kunde en kwaliteit in huis om zowel eenvoudige als complexe bouwprojecten van A tot Z te realiseren,” zegt Marcel Michielsen, Algemeen Directeur van ASK Romein Bouw.

Het bedrijf kan dankzij eigen projectteams voor verkoop, engineering, productie en uitvoering én met eigen productiefaciliteiten bouwprojecten vanaf het eerste ontwerp tot en met de turnkey oplevering uitvoeren in binnen- en buitenland.

Grondschaarste

ASK Romein Bouw houdt zich voornamelijk bezig met nieuwbouw, maar sinds wee jaar is daar een nieuwe tak bij gekomen: hoogwaardige upgrading en renovatie van bestaande distributiecentra en productiehallen die incourant zijn of dit dreigen te worden. “Met de uitbreiding van ons portfolio willen we voorsorteren op de toekomst,” vervolgt Marcel Michielsen.

“In Nederland worden veel nieuwe en grote distributiecentra gerealiseerd. Het gaat uiteindelijk leiden tot grondschaarste op strategische plekken voor de logistieke sector. Je ziet hier en daar gebruikers naar grotere, meer courante DC’s verhuizen wanneer de huurcontracten aflopen. Dan zijn wij er om die leegstaande DC’s en productiehallen te renoveren en te verduurzamen volgens de wensen en eisen van deze tijd. Het is een markt met toekomstperspectief en past daarnaast ook heel goed bij onze bedrijfsmissie: een meerwaarde creëren door verantwoord mee te bouwen aan de leefomgeving van morgen.”

Duurzaam en toekomstbestendig

De renovatie van een urban last mile logistieke hub voor URBZ Capital Management aan de Celsiusbaan in Nieuwegein is al het vierde project dat ASK Romein Bouw volgens deze filosofie realiseerde.

Tot 2019 werd deze hal gebruikt door SAB-profiel, een dochteronderneming van Tata Steel. Het bedrijf – dat onder meer stalen dak- en gevelpanelen produceert – verhuisde naar een nieuw en groter pand in Geldermalsen. Gebouweigenaar URBZ Capital Management, een vermogensbeheerder, belegger en ontwikkelaar van last mile vastgoed uit Amsterdam richt zich op CO2-neutraal, waardevol en ‘groen’ logistiek vastgoed op strategische locaties in Nederland, België, Duitsland en Scandinavië. Het bedrijf nam ASK Romein Bouw onder de arm met het verzoek om de hal duurzaam en toekomstbestendig te maken.

Gebouwen weer courant maken

Specialisten van ASK Romein Bouw hebben de projectlocatie verschillende keren bekeken. Michielsen: “Er is eerst een 3D scan gemaakt. De resultaten zijn vervolgens vertaald naar een BIM-model, zodat je 360 graden kunt zien hoe het gebouw precies is opgebouwd. Met architecten en engineers is vervolgens gekeken naar de mogelijkheden van het pand. Wat moeten we doen om het gebouw weer courant te maken? Wat kunnen we hergebruiken? Wat moet worden toegevoegd? Samen met de opdrachtgever en Bronsvoort Blaak Architecten bna uit Amerongen hebben we een definitief ontwerp gemaakt.”

Wensen en eisen van deze tijd

Het gebouw in Nieuwegein is flink onder handen genomen en aangepast volgens de wensen en eisen van deze tijd: een deel is (circulair) gesloopt, maar er is ook een nieuw deel gebouwd. De kraanbanen die SAB-profiel in gebruik had, zijn gedemonteerd en worden op een andere plek hergebruikt.

“De staalconstructie is grotendeels blijven staan,” aldus Michielsen. “De fundering is aangepast en de kantoren zijn ruimer gemaakt. Een deel van de hal is gesloopt om ruimte te maken voor een laadkuil. Om meer vierkante meters te creëren, is een mezzanine toegevoegd. Verder zijn 24 nieuwe docks gerealiseerd. De logisitieke hub is bovendien voorzien van een nieuwe gevel, nieuwe dakisolatie en dakbedekking. Ook zijn de gevels beter geïsoleerd en voorzien van HR++ glas en op het dak zijn PV-panelen geplaatst. De elektra- en sprinklerinstallaties zijn grotendeels behouden en hebben – waar nodig – een upgrade gekregen.”

BREAAM Very Good

De nieuwe hub voor PostNL heeft het BREAAM-certificaat Very Good gekregen. Michielsen is bijzonder trots op het resultaat. “We hebben onze expertise en ervaring gebruikt om het pand te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.”

Dit artikel is gesponsord door ASK RomeinBouw.

Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig

Als het om wet- en regelgeving gaat, kun je niet zeker genoeg zijn. Met inzichtelijke artikelen, stappenplannen en checklists laat Bouwwetten zien wat de gevolgen van wet- en regelgeving zijn voor de praktijk. In een tumultueuze periode met de introductie van de nieuwe Omgevingswet, is Bouwwetten een betrouwbare partner waar je antwoord op je vragen krijgt.
Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig