Tijdwinst en minder fouten: Eurocon Infra stapt over naar Metacom Essentials

Tijdwinst en minder fouten: Eurocon Infra stapt over naar Metacom Essentials

Ondernemer Wilco van Lent maakte vier jaar geleden een vliegende start met zijn bedrijf Eurocon Infra. Vanwege de snelle groei had hij al spoedig behoefte aan een integraal softwarepakket dat alle belangrijke functies verenigt en bovendien aansluit bij de activiteiten van Eurocon Infra. Zo kwam hij uit bij Metacom Essentials van VanMeijel.

Na jarenlang als stratenmaker gewerkt te hebben waagde Van Lent in 2018 de stap om voor zichzelf te beginnen met Eurocon Infra, een bedrijf in Balgoij (in de buurt van Nijmegen), dat zich vooral richt op wegenbouw, bestrating, riolering en grondwerk. Dat liep vanaf de start meteen goed. In korte tijd groeide zijn eenmansbedrijf uit tot een onderneming met tien vaste mensen, gesteund door een flexibele schil.

Beperkingen bestaande pakketten

Om zijn administratieve processen te stroomlijnen kon Van Lent in eerste instantie prima uit de voeten met standaardpakketten als Excel en Exact. “Voor de projectadministratie was dat al snel niet meer toereikend”, zegt Van Lent. Niks ten nadele van die pakketten, maar “ze passen gewoon niet bij de sector”. Als aanvulling bracht een extra calculatiepakket tijdelijk uitkomst, maar leverde uiteindelijk toch nog te veel beperkingen op.

Het gevoel was goed

De keuze voor Metacom Essentials van VanMeijel was na een uitvoerige marktoriëntatie niet moeilijk voor Van Lent. “Het is een integraal pakket waar alles mee kan: van planning, financiële administratie, loonadministratie tot projectadministratie, die voor ons het belangrijkst is. Dat we niet meer met twee of drie softwareleveranciers aan de slag hoefden, was voor ons doorslaggevend.” Van Lent had al eens kennisgemaakt met deze specialist in automatisering voor bouw en infra en na een aantal gesprekken om te kijken of de mogelijkheden van Metacom Essentials goed aansloten bij de behoefte van Eurocon Infra hakte hij de knoop door. “Het gevoel was goed net als het vertrouwen van mijn kant dat het gewoon gaat werken.”

Eurocon Infra VanMeijel

Eurocon Infra kreeg goede begeleiding

De overstap op het nieuwe pakket vergt de nodige inspanning, maar daar is zijn bedrijf goed in begeleid, zegt Van Lent. En om verder te professionaliseren en door te kunnen groeien is goede software onontbeerlijk. Anders loop je snel tegen grenzen aan, vreest hij. “Dan krijg je het werk gewoon niet meer geregeld. Daarom moeten we onze processen optimaliseren om de kosten die we buiten moeten maken zo laag mogelijk te houden. De marges in de sector zijn dun en dat moet je altijd in je achterhoofd houden.”

Eurocon Infra volledig over op Metacom Essentials

Na een overgangsfase is de planning om in het najaar volledig over te schakelen op Metacom Essentials. Eurocon Infra maakt gebruik van basisuitvoering van het pakket, aangevuld met een middelenplanning. Is de implementatie eenmaal gereed, dan kunnen zowel de medewerkers op kantoor als de uitvoerders buiten ermee aan de slag. Op dit moment wordt het hele team door een consultant van VanMeijel, verspreid over een aantal weken, getraind om alle ins en outs van het pakket te leren kennen. Daarnaast wordt de serveromgeving van Eurocon Infra door een externe IT’er en met hulp van VanMeijel geschikt gemaakt voor Metacom Essentials.

Tegen de tijd dat het zo ver is, kunnen we altijd overschakelen op een ander pakket en blijven samenwerken. Daar zien we veel potentie in”

Tijdwinst en minder fouten

Van Lent kijkt uit naar het moment dat hij eenmaal alle voordelen van Metacom Essentials optimaal kan benutten. Het zal dan mogelijk worden om echt op projectbasis te gaan werken, waarbij alle kosten direct op projecten afgeboekt kunnen worden en alle kosten en opbrengsten per project direct inzichtelijk worden. “Dat gaat heel veel tijd schelen”, verwacht hij. Ook de kans op fouten zal kleiner worden volgens hem.

Aanvullende wensen altijd bespreekbaar

De komende jaren denkt Van Lent zeker nog voldoende uit de voeten te kunnen met Metacom Essentials, ook als zijn bedrijf in hetzelfde tempo doorgroeit als de afgelopen jaren. Bovendien zijn aanvullende wensen altijd bespreekbaar. “Tegen de tijd dat het zo ver is, kunnen we altijd overschakelen op een ander pakket en blijven samenwerken. Daar zien we veel potentie in. VanMeijel is een partij om mee door te groeien en waarmee we goede afspraken kunnen maken.”

Dit artikel is gesponsord door VanMeijel