Prefab hsb-elementen van De Kroon Prefab zorgen voor veel snelheid en continuïteit

Prefab hsb-elementen van De Kroon Prefab zorgen voor veel snelheid en continuïteit

De Kroon Prefab produceert en ontwikkelt prefab hsb-elementen voor zowel de woning- als utiliteitsbouw en renovatiesector. Ze leveren met name aan bouwbedrijven en projectontwikkelaars die zelf geen productiemogelijkheden hebben. De hsb-elementen worden in hun eigen fabriek in het Twentse Fleringen geproduceerd, waardoor het ontwikkel- en productieproces in eigen hand blijft. Hierdoor kunnen ze snel en soepel schakelen met hun klanten.

De Kroon Prefab is gespecialiseerd in prefab hsb-elementen voor de woning- en utiliteitsbouw en renovatiesector. Ze ontwikkelen complete woningen en prefab bouwonderdelen, die ze tot op de bouwplaats leveren. John Poppink, directeur van De Kroon Prefab legt uit dat de hsb-onderdelen die bij hen in de fabriek worden gemaakt, volledig zijn voorzien van vensters en deuren, soms inclusief het glas, als een opdrachtgever dat wil. “Het voordeel hiervan is dat we de aannemer kunnen ondersteunen met het bouwproces op locatie. Dit werkt vele malen efficiënter voor het bouwproces en de organisatie op de bouwplaats is beter geregeld. Daarnaast leveren prefab hsb-elementen een forse besparing op in het totale bouwproces, omdat er niet meer handmatig gebouwd hoeft te worden,” zegt Poppink. Vanuit de werkplaats produceert De Kroon Prefab complete woningen, die in delen naar het bouwterrein wordt getransporteerd. “Vervolgens zet de aannemer de bouwonderdelen in elkaar waarmee een complete woning ontstaat.” Een zusterbedrijf van De Kroon Prefab is ook actief in de staalbouw, waardoor eventueel ook staalconstructies of verankeringen direct meegeleverd kunnen worden.

Prefab hsb-elementen van De Kroon Prefab zorgen voor veel snelheid en continuïteit

Maatvast

De Kroon Prefab produceert prefab elementen zoals hsb-daken, -wanden en -vloeren. Ook prefab hsb-dakkapellen, gootconstructies en erkers worden door De Kroon Prefab ontwikkeld en geleverd. Deze elementen worden door CNC-machines op maat gezaagd. “Op deze manier kunnen we met uiterst precisie een maatvast element maken. We doen alle werkzaamheden in eigen beheer. We hebben eigen transportmiddelen om de elementen te kunnen vervoeren, eigen kranen voor het plaatsen van de hsb-elementen en we hebben eigen montageploegen die op de bouw uitleg geven aan de aannemer hoe de elementen in elkaar gezet moeten worden. Aannemers vinden het prettig om één aanspreekpunt te hebben voor de prefab onderdelen, om de snelheid en de continuïteit vast te houden van het bouwproces. Wij zijn dat aanspreekpunt voor de aannemer,” geeft Poppink aan.

Prefab hsb-elementen van De Kroon Prefab zorgen voor veel snelheid en continuïteit

Kennis van houtskeletbouw

Poppink vindt dat de bouwsector te weinig aandacht heeft voor prefab bouwelementen. “Er wordt nog steeds veel traditioneel gebouwd op de bouwplaats. Je ziet elke ochtend verschillende aannemersbusjes met bouwvakkers vanuit Overijssel naar het westen rijden en andersom om op een bouwlocatie te werken. Deze werkwijze is best kostbaar. Vandaar dat we prefabricage een mooie manier van bouwen vinden en deze bouwmethode verder hebben ontwikkeld voor bouwonderdelen voor woningen.” Sinds de overname van een hsb-fabriek in 2013, heeft De Kroon Prefab nog meer kennis en know how van prefab hsb-elementen in huis. Poppink vermoedt dat de bouw steeds meer prefab houtskeletbouw zal toepassen bij het bouwen van woningen.” Binnenkort realiseert De Kroon Prefab een nieuw zusterbedrijf, vlak over de grens in Duitsland, om prefab hsb-elementen verder te kunnen ontwikkelen en het productieproces uit te kunnen breiden.

Prefab hsb-elementen van De Kroon Prefab zorgen voor veel snelheid en continuïteit

Partners gezocht

“We maken op dit moment een sterke groei door”, zegt Poppink. “Vandaar dat we ons bedrijf uitbreiden met een extra fabriek in Duitsland.” De Kroon Prefab is op zoek naar bouwpartijen, professionele opdrachtgevers zoals grote en middelgrote aannemers en vastgoedontwikkelaars, die productiecapaciteit nodig hebben die De Kroon Prefab kan leveren. Poppink denkt aan co-creation partners voor woningbouwprojecten waarvoor De Kroon Prefab hsb-onderdelen levert die compleet zijn voorzien van steenstrips, isolatiemateriaal, glaswerk, elektra en waterleidingen, kozijnen en vensterbanken, bijvoorbeeld.

Prefab hsb-elementen van De Kroon Prefab zorgen voor veel snelheid en continuïteit

Nieuwe productielijn als oplossing personeelstekort

Het tekort aan geschoold technisch personeel vangt De Kroon Prefab op met een nieuw aangeschafte productielijn voor de prefabricage van gebouwonderdelen. Met deze productielijn, die bij het zusterbedrijf in Duitsland zal draaien, worden wanden, daken en vloeren geautomatiseerd geproduceerd. “Elke werknemer kan met deze productielijn aan de slag, dus ook medewerkers die geen timmerachtergrond hebben. Daarnaast kunnen we met deze productielijn aanzienlijke tijdswinst boeken en hiermee kosten besparen,” geeft Poppink aan. “Met ons tekenprogramma tekenen we de hsb-elementen in 3D-modellen uit. De frames en platen van de hsb-elementen worden met de CNC-machine gezaagd, geframed en afgenageld. Bij een dakelement kunnen zelfs de panlatten er automatisch worden opgelegd, vastgenageld en afgezaagd.” De hsb-elementen worden in de fabriek onder ideale omstandigheden geproduceerd. “Zo kan er ook veel aandacht aan de detailering worden besteed.”

Prefab hsb-elementen van De Kroon Prefab zorgen voor veel snelheid en continuïteit

Hsb-elementen

“Het grote voordeel van prefab hsb-elementen is dat er tijd wordt gewonnen tijdens het bouwproces,” zegt Poppink. Het bouwen van een traditionele woning is op de bouwplaats een tijdrovende klus. Zodra de vloeren van de woning op de bouwplaats klaar zijn, kunnen de prefab elementen direct worden geplaatst. Dat scheelt enorm veel tijd. Poppink vindt bouwen met prefab hsb-elementen een technisch interessante en duurzame bouwmethodiek. “Het is belangrijk dat we voor toekomstige generaties zorgvuldig en duurzaam met onze grondstoffen en klimaat omgaan. Houtskeletbouw kan hieraan zeker flink aan bijdragen,” aldus Poppink.

Dit artikel is gesponsord door De Kroon Prefab.

Meer over HSB


Meer over dit bedrijf

Hoe presteert HSB? Alle cijfers, nieuws en achtergronden.
Lees meer over dit bedrijf

Meer bedrijven als HSB

HSB staat op positie 40 in de Cobouw50.
Bekijk de hele Cobouw50 lijst